Breaking news

Μάκης Βορίδης
A

Την άποψη ότι «πρέπει να σβηστούν άμεσα τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών από τον Άγνωστο Στρατιώτη», εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας σήμερα στα Παραπολιτικά 90,1. 

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ποια είναι η θέση του για το σβήσιμο των ονομάτων των θυμάτων των Τεμπών, είπε: «Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη είναι το σπουδαιότερο σημείο μνήμης και ένας τόπος ιερός και αφορά την αποδιδόμενη και οφειλόμενη τιμή στους πεσόντες κατά τη διάρκεια των αγώνων του έθνους. Είναι ένα μνημείο με το οποίο τιμάμε τη μνήμη όλων των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, δεν έχει καμία θέση η οποιαδήποτε αναγραφή οποιουδήποτε άλλου πράγματος εκεί. Θέλουμε να κάνουμε ένα μνημείο για να θυμόμαστε το φριχτό δυστύχημα των Τεμπών; Να το κάνουμε, αυτό δεν μπορεί να είναι στον Άγνωστο Στρατιώτη».

Τέμπη: Η «συγγνώμη» του Δήμου Αθηναίων για το σβήσιμο των ονομάτων των 57 θυμάτων έξω από τη Βουλή

Στην ερώτηση αν θα πρέπει να σβηστούν τα ονόματα των θυμάτων, απάντησε: «Βεβαίως και δεν πρέπει να μείνουν εκεί τα ονόματα, πρέπει να σβηστούνε άμεσα».

»Τον λαϊκισμό εγώ δεν τον φοβήθηκα ποτέ, τον έχω πολεμήσει πάρα πολλά χρόνια και θα συνεχίσω να τον πολεμάω. Είναι τελείως διακριτό και ξεχωριστό η απόδοση σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν σε αυτό το φοβερό δυστύχημα, αν θελουμε να ανοίξουμε μια δημόσια συζήτηση για το πως μπορεί να διασφαλιστεί η μνήμη τους και να τους θυμόμαστε και επομένως να κάνουμε ένα μνημείο για αυτό, μάλιστα. Άκουσα ότι κάτι σκέφτεται ο Δήμαρχος Αθηναίων, είναι πολύ ενδιαφέρον, αν σε αυτή τη συζήτηση για το μνημείο πρέπει να εμπλακούν και φορείς της κυβέρνησης να εμπλακούν αλλά εδώ συζητάμε για τον Άγνωστο Στρατιώτη. Στον Άγνωστο Στρατιώτη δεν θα αναγράφεται τίποτα, θα αναγράφονται τα μέρη, τα σημεία όπου το έθνος πολέμησε και άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις πολεμικές προσπάθειες που έκανε το έθνος για να απελευθερωθεί. Αυτό είναι ο Άγνωστος Στρατιώτης».

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να παρθούν από την αρχή οι πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν χθες από τον κ. Φλωρίδη για τη διερεύνηση του δυστυχήματος, απάντησε: «Ο κ. Φλωρίδης δεν διαπιστώνει τίποτα υποθέτω ότι σας ενημερώνει για τις ενέργειες που κάνει η Δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να σχολιάσω τα εσωτερικά ζητήματα της Δικαιοσύνης δεν μου επιτρέπεται και θα πρότεινα να μην επιτρέπεται και σε άλλους πολιτικούς αυτός ο σχολιασμός. Αυτό είναι μια νομική υποχρέωση η οποία πηγάζει από υπερσυνταγματικά κείμενα που λεει ότι οι πολιτικοί οφείλουν να απέχουν από οποιοδήποτε σχολιασμό εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων».

Αναφερόμενος στο μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος, επισήμανε: «Η προσπάθεια που έκαναν, υποθέτω, τότε οι προανακριτικές αρχές είναι να κάνουν το έργο της ταυτοποιήσεως. Οι τεχνικές εργασίες για να γίνει μέσα σε αυτό το φριχτό δυστύχημα όπου έχει γίνει αυτή η φοβερή έκρηξη Οι ενέργειες που έγιναν για να γίνει η ταυτοποίηση αποτελεί αντικείμενο των προανακριτικών αρχών, της Πυροσβεστικής. Έχει δώσει μια απάντηση ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής για αυτά. Μέσα στις θεωρίες συνωμοσιολογίας που ακούω, ακούω ότι το μπάζωμα έγινε για να αποκρυβεί ότι υπήρχαν εύφλεκτα και παράνομα υλικά τα οποία μεταφέρονταν και όλα αυτά έγιναν για να υπάρξει κάποιου είδους συγκάλυψη ευθυνών αυτού που μετέφερε αυτά τα υλικά. Τα υλικά αυτά διαχύθηκαν στη μια πλευρά; Γιατί η άλλη πλευρά δεν έχει μπάζωμα. Δηλαδή τα υλικά αυτά διαχύθηκαν μόνο στη μια πλευρά που μπαζώθηκε ενώ στην άλλη πλευρά δεν διαχύθηκαν; Αν ο σκοπός ήταν η συγκάλυψη αυτοί που ήθελαν να συγκαλύψουν γιατί μπάζωσαν μόνο δεξιά και δεν μπάζωσαν αριστερά;».

Έκθεση «φωτιά» δείχνει αλλοίωση και μόλυνση του χώρου του δυστυχήματος

Και ενώ πληθαίνουν οι φωνές για συγκάλυψη, ήρθε στο φως η έκθεση - «φωτιά», που δείχνει ότι ο χώρος του δυστυχήματος στα Τέμπη, «μολύνθηκε» και «αλλοιώθηκε». Η έκθεση, που παραδόθηκε στις ανακριτικές αρχές της Λάρισας την Πέμπτη αποκαλύπτει το «τι έγινε» και κυρίως το «τι δεν έγινε» στη διερεύνηση της τραγωδίας. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα του έμπειρου, τεχνικού συμβούλου του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Δυστυχήματος Τεμπών και  άλλοτε αξιωματικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη, κ. Βασίλειου Κοκοτσάκη, που ασχολήθηκε αποκλειστικά με το θέμα της έκρηξης και της πυρκαγιάς που ακολούθησε στα δύο τρένα.

Όπως επισημαίνεται τρία βαγόνια κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας αγνοούνται πλήρως (!), ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το το τεχνικό πόρισμα συντάχθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες συλλογής στοιχείων, με την επιμονή και μόνο των οικογενειών των θυμάτων και μάλιστα με στοιχεία, δικογραφίες και υλικά, που κατόρθωσαν να συλλέξουν, στην καλύτερη περίπτωση, δύο μήνες μετά την τραγωδία έως 11 μήνες μετά από αυτήν.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι ο χώρος της σύγκρουσης «μολύνθηκε» και «αλλοιώθηκε», μετά από το «μπάζωμα» έκτασης περίπου δύο στρεμμάτων με φερτά υλικά, όπως χαλίκια και μπετόν. Κυρίως όμως το σημείο στο οποίο είχαν καταπέσει τμήματα (συντρίμμια) της επιβατικής αμαξοστοιχίας, αλλά και απόβλητα ή κατάλοιπα καύσης παρασυρμένα από τα νερά πυρόσβεσης, ίσως όμως και βιολογικό υλικό ανθρώπων, μπαζώθηκε με επιμελή και μόνιμο τρόπο, δηλαδή αφαίρεση του χώματος σε ικανό βάθος, πάχτωση του με χοντρά εμποτισμένα χαλίκια λατομείου και κάλυψη με σκυρόδεμα επίσης ικανού πάχους.

«Ο τρόπος και η επιλογή των χώρων από τους οποίους ελήφθησαν τα δείγματα για χημική ανάλυση, είναι μεθοδολογικά μη ορθός, γιατί τα περισσότερα δείγματα έχουν ληφθεί από το βόρειο τοιχίο αντιστήριξης και όχι από τον χώρο που έγινε η καύση-έκρηξη. (Πιθανότατα δεν ελήφθησαν, γιατί ο χώρος είχε διαμορφωθεί και αλλοιωθεί και υπήρχε και χρονική καθυστέρηση λήψης δειγμάτων, γεγονός που καθιστούσε πλέον, τα δείγματα επισφαλή και όχι αντιπροσωπευτικά» σημειώνεται στην έκθεση.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις