Την δύναμη του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, προσπάθησε να μετρήσει ο Στέφανος Κασσελάκης, κάτι που όμως δεν τελικά δεν τα κατάφερε. Η αντίδραση των βουλευτών στην επιστολή του για τριετή «λευκή επιταγή» ήταν άμεση με τον πρόεδρο να αναγκάζεται σε οπισθοχώρηση μέχρι τουλάχιστον τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν σε προσωρινή «ανακωχή» και αυτό φαίνεται και από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκρηκτική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του κόμματος ανακάλεσε επιστολή που είχε αποστείλει στην συνεδρίαση της Δευτέρας με την οποία επέρριπτε ευθύνες στην Πολιτική Γραμματεία για την εικόνα του κόμματος, ενώ απέσυρε το «αίτημα» του για «λευκή επιταγή» μέχρι το 2027 (τις επόμενες εκλογές). Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι λειάνθηκαν προσωρινά οι αντιθέσεις ώστε να προχωρήσουν στο μεθαυριανό συνέδριο και να βαδίσουν ενωμένοι προς τις ευρωεκλογές όπου όλα θα ξανασυζητηθούν.
Το παρασκήνιο
Ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, θέλοντας προφανώς να κάνει επίδειξη δύναμης, δήλωσε προς την Πολιτική Γραμματεία «ή με στηρίζετε ή βρείτε ανταγωνιστή να κονταροχτυπηθούμε στο Συνέδριο». Στη συνέχεια σηκώθηκε κι έφυγε από τη συνεδρίαση, για να επιστρέψει λίγη ώρα αργότερα.
Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να δήλωσε προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας: «Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια. Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει τώρα εδώ που είμαστε. Αν δεν με εμπιστεύεστε ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών. Σέβομαι τα όργανα αν και δεν υπήρξε συλλογική διαδικασία που δεν υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα όργανο εάν δεν σέβεστε τη διαδικασία;».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα. Είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα μέλη. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο που θα είναι συνέδριο επανίδρυσης». Κλείνοντας ανέφερε: «Να πάμε στις εθνικές εκλογές χωρίς την μόνιμη αμφισβήτηση. Δεν προτίθεμαι να γίνω Ιφιγένεια».
Η δήλωση Τεμπονέρα
Από την πλευρά τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξαν την κίνηση Κασσελάκη και έστειλαν το μήνυμα ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα κριθεί, χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει λευκή επιταγή, στις ευρωεκλογές.
Κομβικής σημασίας υπήρξε η τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη για το θέμα του ερωτηματολογίου σημειώνοντας ότι «η συζήτηση που ανοίγει παραμονές του συνεδρίου δημιουργεί πολιτική σύγχυση και ενδεχομένως υποκρύπτει ταυτοτικές αλλαγές που αγνοούν τα μέλη. τα μέλη δεν έδωσαν ποτέ εξουσιοδότηση για τη μετάλλαξη του κόμματος, σε καμία σοσιαλδημοκρατική ή φιλελεύθερη εκδοχή» και προσθέτοντας «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνέχεια της αριστερής-προοδευτικής του παράδοσης και θέλει να είναι ένα κόμμα της πληθυντικής, συμπεριληπτικής, κυβερνώσας Αριστεράς».
Ο Διονύσης Τεμπονέρας φέρεται να σημείωσε προς τον πρόεδρο ότι «”Άλλαξε τα όλα” δεν σημαίνει “διάλυσέ τα όλα”. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρίζει ανασυγκρότησης πάνω στην ιστορική του παράδοση, δεν κάνει ένα άλμα στο κενό», ενώ σε άλλο σημείο φέρεται να ξεκαθάρισε «είμαστε Αριστεροί. Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή. Όλοι κρινόμαστε».
Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε «δεν συναινώ στη de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής».
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Η προσωρινή ανακωχή φαίνεται και στην ανακοίνωση Τύπου του κόμματος η οποία αναφέρει πως, «μετά από εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία:
α) εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας,
β) επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο».
Στο πλαίσιο αυτό «το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Θα είναι συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την 'Προοδευτική αντεπίθεση τώρα'», κατά την ανακοίνωση.
Στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, από την πλευρά τους, σημείωναν ότι «η Πολιτική Γραμματεία επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του προέδρου του κόμματος και εκείνος από την πλευρά του εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην Πολιτική Γραμματεία».