Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν τα απογευματινά και επί πληρωμή χειρουργεία στο ΕΣΥ και απορίας άξιο παραμένει ακόμα το πως θα λειτουργήσουν, καθώς τα νοσοκομεία «πάσχουν» από την έλλειψη γιατρών. Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο Ertnews, ξεκαθάρισε λίγο το τοπίο σχετικά με τις 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που διαμήνυσε ο υπουργός για την πρόσληψη 10.000 γιατρών μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και ακόμα δεν έχουν φανεί.
Συγκεκριμένα, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε πως «ήδη έχουν δρομολογηθεί 6.500 προσλήψεις εντός του 2024 και μεγάλος αριθμός γιατρών θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, ενώ μέχρι και αύριο θα έχουν υπογραφεί περίπου 700 προσλήψεις και περισσότερες από 600 προκηρύξεις για γιατρούς και αντίστοιχα 1.500- 2000 για νοσηλευτές ως η πρώτη παρτίδα».
Ελλείψεις προσωπικού σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ανέφερε στη συνέχεια, προσδιορίζοντας ότι το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει αυξηθεί περίπου 10 με 15% τα τελευταία τέσσερα χρόνια με έναν από τους υψηλότερους αριθμούς σε προσωπικό. Οι αναισθησιολόγοι στη Θεσσαλονίκη είναι λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στην Αττική τα περισσότερα νοσοκομεία είτε έχουν τον ίδιο αριθμό, είτε και περισσότερους.
Δεν θα λειτουργήσουν παντού απογευματινά χειρουργεία
Στόχος είναι να ενισχυθεί πάρα πολύ το δημόσιο σύστημα υγείας, χρειάζεται όμως να περάσουμε και στην επόμενη μέρα, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, κάνοντας λόγο για πολύ μεγάλη αλλαγή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Είμαι σίγουρος όμως ότι αρκετά νοσοκομεία θα μπορέσουν να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία. Όχι όλα. Υπάρχουν νοσοκομεία που γνωρίζουμε από τώρα ότι θα έχουν μεγάλη δυσκολία στο να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία»», είπε.
«Άρα υπάρχουν νοσοκομεία που από θέμα προσωπικού θα μπορέσουν να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία», είπε ο υφυπουργός Υγείας. Προφανώς λοιπόν στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα μπορέσουν να «στηθούν» σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά παρόλα αυτά επιμένουν να τα νομοθετήσουν, διογκώνοντας ακόμα περισσότερα το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στα πρωινά χειρουργεία.
Στην ερώτηση γιατί ένας χειρουργείται το πρωί δωρεάν και το απόγευμα δίνει 2.000 ευρώ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους απάντησε ότι είναι ανάλογα με το είδος της επέμβασης, αλλά το βράδυ και ο ασθενής των απογευματινών ιατρείων θα έχει κάποιο θάλαμο και την ίδια μεταχείριση που έχουν οι υπόλοιποι ασθενείς εντός νοσοκομείου. «Θα με ρωτήσετε για ράντζα και δίνω στοιχεία, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέροντας ότι στην Αττική έχει ράντζα το Αττικό Νοσοκομείο, το Λαϊκό και το Γεννηματάς . Κάποιες μέρες μπορεί εκεί να βγάλουν κάποια ράντζα, όχι σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας», τόνισε.
Ιδιωτικές ασφάλειες και απογευματινά χειρουργεία
Σε ερώτηση τηλεθεατή για το αν η ιδιωτική του ασφάλεια καλύπτει το απογευματινό χειρουργείο, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησεότι «μετά την 3η του φάση, αναμένεται να εξεταστεί συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες».
Δημιούργησαν επίτηδες λίστες αναμονής χειρουργείων
Από την πλευρά των γιατρών εμφανίζεται μία διαφορετική εικόνα με την κατάσταση στα νοσοκομεία να έχει φτάσει στο μη παρέκει. Ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και Διευθυντής Νευροχειρούργος στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας μίλησε στο Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη για την κατάσταση που επικρατεί στα χειρουργεία.
«Όταν ένα βαρύ χειρουργείο χρειάζεται 12 ώρες ποια πρωινά ή απογευματινά θα γίνονται;», αναρωτήθηκε ο κ. Παπανικολάου και πρόσθεσε:
- Επίτηδες δημιουργήθηκαν οι λίστες αναμονής των χειρουργείων
- Που πάνε οι ασφαλιστικές εισφορές αφού ούτε στα νοσοκομεία πάνε, ούτε στα φάρμακα πάνε. Που πάνε;