Μεγάλες αλλαγές αναμένονται, εντός του 2024, στο επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Πιο συγκεκριμένα, στόχος της κυβέρνησης είναι το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και το ύψος του να διαμορφώνεται ανάλογα με τις εισφορές των εργαζομένων.
Υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ μιλούν για αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που υπουργός ξεκαθαρίζει το τοπίο και δίνει το πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο θα διαμορφωθεί το νέο επίδομα. Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει καταλήξει ακόμα, αλλά προσανατολίζεται στον να διαμορφώνεται κλιμακωτά το ύψος του επιδόματος αναλόγως του μισθού και συνεπώς των εισφορών του εργαζομένου.
«Αυτό ξεκινάει από μία αδικία. Ένας πολίτης μπορεί να δουλεύει 15 χρόνια με ένα μισθό παραδείγματος χάρη 1.500 ευρώ, θα πάρει ίδιο επίδομα ανεργίας με έναν άλλο πολίτη που μπορεί να δουλεύει 2 χρόνια με τον κατώτατο μισθό. Είναι λογικό το επίδομα να γίνει πιο ανταποδοτικό, δηλαδή να είναι μία ανταπόδοση σε σχέση με τα χρόνια που δουλεύεις και που εισφέρεις στο ταμείο», δήλωσε η κα. Μιχαηλίδου.
Η χορήγηση του νέου επιδόματος θα ξεκινήσει πιλοτικά μέσα στο έτος από ορισμένες περιοχές της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα το επίδομα ανεργίας είναι σταθερό, καθορίζεται βάσει του κατώτατου μισθού και ορίζεται στα 479 ευρώ μηνιαίως.
Τέλος, στόχος του υπουργείο, όπως ανέφερε η υπουργός, είναι η ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας που χορηγεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Η κα. Μιχαηλίδου δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πλάνο αυτό και το πώς, για παράδειγμα, μπορεί να ενοποιηθεί το επίδομα των 718,5 ευρώ που δίνεται σε ευάλωτους ανέργους με το «κλασικό» επίδομα ανεργίας των 479 ευρώ ή το επίδομα ανεργίας των μακροχρόνια άνεργων.
Δείτε τη συνέντευξη:
Αυξάνονται οι γιατροί στα ΚΕΠΑ
Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας ερωτήθηκε για την ταλαιπωρία που βιώνουν οι πολίτες που είναι αναγκασμένοι να επισκεφθούν στα ΚΕΠΑ.
«Βγάλαμε απόφαση όπου οι γιατροί θα υπερδιπλασιαστούν, δηλαδή από 500 γίνονται 1.200. Αυξάνουμε και τις ειδικότητες, καθώς δεν υπήρχαν ειδικότητες παιδιάτρων, όπως αναπτυξιολόγοι και παιδοψυχολόγοι», απάντησε η κα. Μιχαηλίδου.
ΑμεΑ συνταξιούχοι θα εργάζονται με... τηλεργασία
Τέλος, η υπουργός σημείωσε πως όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη θα μπορούν να εργάζονται έστω και με τηλεργασία.
«Στο μέτρο των συντάξεων, όπου οι συνταξιούχοι μπορούν να εργάζονται με το 100% της σύνταξής τους, μπαίνουν και οι αναπηρικές συντάξεις. Κάποιος που παίρνει το αναπηρικό επίδομα και την αναπηρική σύνταξη μπορεί να εργάζεται, καθώς δουλεύουμε όσο μπορούμε το επίπεδο προσβασιμότητας».