Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Ανακοίνωσε πριν λίγο, ο πρωθυπουργός, στη Βουλή, τα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών, σε μία προσπάθεια να «κατευνάσει» τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Ειδικότερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», ανακοίνωσε ότι: «Επεκτείνεται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024. Ακόμα 82 εκατομμύρια ευρώ»«Το μέτρο έρχεται σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ καθώς η οικονομία πάει καλά» επισήμανε.

Ακόμη, ανακοίνωσε πρόσθετη έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα για τους μήνες από Μάιο έως Σεπτέμβριο.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι: «Θα ρυθμιστούν χρέη τοπικών και γενικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Για τη Θεσσαλία, το κράτος θα αναλάβει το 75% των οφειλών, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αυτές θα ρυθμιστούν με δεκαετή άτοκη εξόφληση». 

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε στους αγρότες των συνεταιρικών σχημάτων και αυτούς στο πλαίσιο συμβολαιακής γεωργίας μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τουλάχιστον 30% επί μία δεκαετία», συνέχισε ο πρωθυπουργός. Για να γίνει αυτό, πρέπει «να μπορέσουμε να επιδοτήσουμε την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων παροχής ενέργειας και συμβόλαια που θα εφαρμοστούν εντός διετίας», εξήγησε. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι για μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει αμέσως πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στο χωράφι, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. «Να αυξήσουμε από 10 στα 50 κιλοβάτ τη δυνατότητα αγροτικών φωτοβολταϊκών. Είναι πολύ σημαντική ανάσα για μικρούς παραγωγούς», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δώσαμε 1,1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις και από αυτά τα μισά προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών και το άλλο μισό από το υστέρημα των πολιτών. Έχουμε δυνατότητα να κάνουμε σοβαρή στήριξης του πρωτογενούς τομέα επειδή η οικονομία παράγει πρωτογενή πλεονάσματα» ανέφερε.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι: «Μειώσαμε τους συντελεστές από 22 στο 9%. Δώσαμε πρόσθετη μείωση κατά 50% στους αγρότες που μετέχουν σε σχήματα συνεργασίας;».

«Με τροπολογία που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα προβλέπεται επταετής ρύθμισης στους λογαριασμούς ρεύματος για τους πληγέντες. Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας και οι αγρότες δεν θα πληρώνουν τίποτα για δύο έτη και στη συνέχεια οι οφειλές θα ρυθμίζονται σε βάθος πενταετίας» είπε.

Ακόμα, ανέφερε ότι: «Ως το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και αποκατάστασης στάβλων που καταστράφηκαν ώστε να είναι σύγχρονοι και φιλικοί προς το περιβάλλον».

«Την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος αρωγής που ανακοίνωσα και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. 33.000 αγρότες και 2100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ για τις ζημιές του 2023. Εκταμιεύθηκαν με μεγάλη ταχύτητα» διαμήνυσε.

Ακόμα, επεσήμανε ότι: «Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει για ποιο λόγο έχουν καθυστερήσει οι αποζημιώσεις και για ποιο λόγο δεν απαντούν στους αγρότες και κτηνοτρόφους για τα ποσά της αποζημίωσης και τον χρόνο πληρωμής τους υποστηρίζοντας ότι: «Υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα αλλά και λείπουν βασικά δικαιολογητικά από τους αγρότες, υποστηρίζοντας ότι μόνο 4.000 έχουν καταθέσει».

Για την επιδότηση ενοικίου όπου δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμα το 50% των αιτήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να περάσει το θέμα στα γρήγορα λέγοντας απλώς ότι: «Έχουμε 2.999 αιτήσεις επιδοτήσεις ενοικίου, έχουν εγκριθεί οι μισές και πιέζω τις υπηρεσίες να κινηθούν πιο γρήγορα».

Οι δύο προτεραιότητες για τη Θεσσαλία 

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι: «Δε σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησης του κ. Χαρίτση, αλλά είναι η τρίτη φορά που βρίσκεται στη Βουλή για την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας». Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι: «Είναι μια ευκαιρία η ερώτηση για να δούμε συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας».

Ακόμα, τόνισε ότι επιλέγει την «προσέγγιση από την ένταση», ενώ μίλησε για δύο προτεραιότητες, που είναι οι ακόλουθες:

  • «Στήριξη των κατοίκων για να συνεχίσουν τη ζωή και τις δραστηριότητές τους
  • Ανακατασκευή των υποδομών που διέλυσε η ορμή του νερού»

Ο ίδιος μίλησε για «μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα, για την οποία θα απαιτηθούν κονδύλια 3,3 δισ. σε βάθος τετραετίας». Είπε ότι: «Οι αποζημιώσεις θα φτάσουν πιθανώς σε ύψος το 1 δισ. ευρώ».

Ακόμη, έκανε λόγο για την επανεγκατάσταση των χωριών Μεταμόρφωση και Βλοχός Καρδίτσας.

Για τα σχολεία της περιοχής, είπε ότι θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Επισήμανε ότι: «δεν υπάρχει σήμερα μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί μαθήματα». «Δεν φοβηθήκαμε να βγούμε στο πεδίο, να μιλήσουμε με τους πληγέντες, να αντιμετωπίσουμε και την οργή τους» είπε.

Για τις αιτήσεις αποζημιώσεων, είπε ότι: «Από 28.000 αιτήσεις λείπουν βασικά δικαιολογητικά», ενώ υπενθύμισε τις αυτοψίες σε υποδομές, ούτως ώστε να αποκατασταθούν.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Tα έργα μετά την κακοκαιρία «Ιανός» άντεξαν στην κακοκαιρία «Daniel». «Είναι σημαντικό να πάψουν να αναπαράγονται ψέματα» παρατήρησε, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη μόνιμης αποκατάστασης όλων των υποδομών.

Για τη χρηματοδότηση των 3,3 δισ. ευρώ, υπενθύμισε ότι διαπραγματεύτηκε μεγαλύτερη ευελιξία από το νέο ΕΣΠΑ. Πρόσθεσε ότι ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων θα έρθει στη Βουλή εντός του μήνα και ζήτησε τη στήριξη όλης της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση,

Επίσηςείπε, ότι: «Μέχρι το τέλος του μήνα θα παραδοθεί το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για την «επόμενη μέρα» στη Θεσσαλία».

Για τη διαχείριση υδάτων, διαμήνυσε ότι: «Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, η Θεσσαλία παλεύει δεκαετίες τώρα. Στο παρελθόν πολύ μπορεί να έπεσαν θύματα μιας και μόνο λύσης που ήταν η μεταφορά ποσοτήτων νερού από Δυτική Ελλάδα προς τη Θεσσαλία. Απαιτούνται πολλαπλές παρεμβάσεις – θα συμφωνήσω μαζί σας- δεν υπάρχει μία μαγική λύση. Ένα φράγμα που μπορεί να δώσει λύση. Θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις γιατί η διαχείριση των υδάτων δεν μπορεί να γίνεται με όρους τοπικών συμφερόντων. Αυτό αφορά και την αντίδραση σε ενδεχόμενη πλημμυρικό φαινόμενο».

Ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι: «Θα ήταν ευχής έργον αν σήμερα καταλήγαμε σε κάποιες κοινές θέσεις για την αναγέννηση της Θεσσαλίας. Απαιτεί ρεαλισμό και συντονισμό φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης. Κυρίως όμως απαιτεί πόρους και συνέπεια (…) Βιώσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η πολιτεία ήταν μεν παρούσα με επάρκεια και αυταπάρνηση απέναντι στον άνισο πόλεμο με την κλιματική κρίση, έγιναν λάθη που αναγνωρίστηκαν».

Διαφορά τιμών από το χωράφι στο ράφι

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη διαφορά τιμών από το χωράφι στο ράφι είπε ότι: «Είναι ευρωπαϊκό ζήτημα».

Σημείωσε επίσης ότι είναι ανοικτός να μιλήσει με τους μελισσοκόμους για τις νοθεύσεις μελιού, «γίνονται παράνομες νοθεύσεις όπου το «βαφτίζουν» ελληνικό ενώ δεν είναι έτσι», είπε.

Για την ΚΑΠ ο πρωθυπουργός είπε ότι: «Συμφωνήθηκε το 2020 για το πρασίνισμα του πρωτογενούς τομέα: μορφές παραγωγής πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Το κόστος της πράσινης μετάβασης εκτιμώ ότι δεν είχε κοστολογηθεί πλήρως από αυτούς που το σχεδίασαν. Για τον διεθνή ανταγωνισμό θέλω να είμαι σαφής, θέλουμε ως Ευρώπη να κάνουμε πχ συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Λατινική Αμερική αλλά το κοτόπουλο που εισάγουμε δεν μπορεί να είναι κοτόπουλο που να μην πληροί τις ίδιες προϋποθέσεις, αυτό σημαίνει αθέμιτος ανταγωνισμός».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις