Breaking news

Ψηφίζεται σήμερα το ν/σ για την επιστολική ψήφο στη Βουλή –
A

Στη Βουλή προς ψήφιση τίθεται σήμερα, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024, το νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο, ύστερα από την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια, η οποία φαίνεται να διεξάγεται, όμως, σε υψηλούς τόνους, ύστερα από την τροπολογία της Ν. Κεραμέως για επέκτασή της και στις εθνικές εκλογές.

Για να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου απαιτούνται 200 ψήφοι από τους βουλευτές, πλειοψηφία που δε φαίνεται να συγκεντρώνεται, ύστερα από τα «πυρά» της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση πως  αιφνιδίασε με την κατάθεση της τροπολογίας χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που είχαν δηλώσει «ναι» επί της αρχής, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «τορπίλισε» το κλίμα συναίνεσης, ενώ αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε το ΚΚΕ.

Αλλάζει στάση ο ΣΥΡΙΖΑ - «Ναι» υπό προϋποθέσεις το ΠΑΣΟΚ

Την προαναγγελθείσα αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, μετά την κατάθεση της τροπολογίας Κεραμέως, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέσυρε την αρχική του συναίνεση στο νομοσχέδιο και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ήταν εκείνη που υπονόμευσε τη συναίνεση και βρέθηκε ασυνεπής και ανεπαρκής.

Στον δρόμο της καταψήφισης του νομοσχεδίου κινείται και το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να θέτει ως προϋποθέσεις για να ταχθεί θετικά επί της αρχής, την απόσυρση της τροπολογίας αλλά και την τροποποίηση των διατάξεων για την επιστολική στις ευρωεκλογές, ώστε εντός της επικράτειας να διευκολυνθούν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες (ηλικιωμένοι, φοιτητές, εποχιακά εργαζόμενοι) και όχι το σύνολο των ψηφοφόρων.

Όπως υπογράμμισε, «είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής, σε νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα που ανέφερα» (σσ: θέματα υγείας, ηλικίας, αναπηρίας, σπουδών, εργασίας, απόστασης). Για να προσθέσει, «σε έναν τέτοιο νόμο το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό. Σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, είμαστε απολύτως αρνητικοί».

Για ένα «επικίνδυνο, αντιδραστικό νομοσχέδιο» μίλησε στη Βουλή ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει «αυτό το άθλιο νομοσχέδιο μαζί με την τροπολογία».

Παρόλα αυτά, η υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στην κριτική περί πολιτικού τυχοδιωκτισμού που δέχτηκε και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι η διαδικασία πήγε βήμα βήμα και «όταν διεφάνη η στήριξη στην Επιτροπή θεωρήσαμε χρέος μας να επεκτείνουμε τη ρύθμιση και για τις εθνικές εκλογές», ρύθμιση που χρειάζεται τα 2/3 της Βουλής για να εγκριθεί.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις