Ψηφίστηκε η τροπολογία για το μεταναστευτικό κάτω από έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Η επίμαχη τροπολογία δίνει άπαξ τη δυνατότητα άδειας διαμονής για εργασία σε μετανάστες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με τη ΝΔ να έχει ζητήσει την κομματική πειθαρχία από όλους τους βουλευτές της.
Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας:
- 262 «ναι»
- 32 «όχι»
- 1 «παρών»
Η Ν.Δ. είχε ζητήσει κομματική πειθαρχία από όλους τους βουλευτές της, πλην του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος -όπως είχε προαναγγείλει- καταψήφισε την τροπολογία.
Σε δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς ανέφερε σύμφωνα με την ΕΡΤ πως «ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα. Όποιος θέλει να το καταλάβει, το κατάλαβε». Σε ερώτηση που έγινε μάλιστα στον πρώην πρωθυπουργό από του δημοσιογράφους για το αν ψήφισε «όχι», ο ίδιος απάντησε «Ε, τι θα ψήφιζα!».
Την τροπολογία καταψήφισαν επίσης Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη.
Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία προκάλεσε εσωκομματική αναταραχή στη Ν.Δ., με αιχμή τη σφοδρή αντίθεση του κ. Σαμαρά, αλλά και ποικίλες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα κομματική πειθαρχία στην ονομαστική ψηφοφορία, εξαιρώντας ωστόσο τον κ. Σαμαρά. «Ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κύριος Σαμαράς. Από κει και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες. Θα ισχύσει και σ’ αυτήν την ψήφιση, οπότε, ναι, η απάντηση είναι πως αυτονοήτως θα υπάρχει», είπε.
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας ακόμη και σε μετανάστες για τους οποίους έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου. Ζήτησε επίσης την απόσυρση της τροπολογίας, την οποία χαρακτήρισε «λανθασμένη».