Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής Θεόδωρος Λιβάνιος, προχώρησαν στις απαραίτητες διευκρινίσεις το μεσημέρι της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου, σχετικά με την επιστολική ψήφο.
Συγκεκριμένα, γνωστοποιήθηκε ότι για πρώτη φορά στις επερχόμενες Ευρωεκλογές πρόκειται να δοθεί η δυνατότητα ανάδειξης των 21 Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω επιστολικής ψήφου.
Με την επιστολική ψήφο και την καθιέρωση της, ο ψηφοφόρος είτε εντός της χώρας είτε εκτός, θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, χωρίς να μεταβεί σε κάποιο εκλογικό τμήμα. Ειδικότερα κάθε απόδημος ο οποίος θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους, θα ψηφίζει χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψει, ενώ θα μπορεί να ψηφίσει απευθείας από το σπίτι του.
Διαβάστε επίσης: Επιστολική ψήφος: Έτσι θα δείχνει το ψηφοδέλτιο - Τι αλλάζει στις εκλογές
Τι θα εφαρμοστεί στις εθνικές εκλογές
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την επιστολική ψήφο, αρκετοί αναρωτήθηκαν εάν πρόκειται να εφαρμοστεί κάτι παρόμοιο και στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του ΥΠΕΣ, ο Θοδωρής Λιβάνιος τόνισε ότι δεν θα εφαρμοστεί για την ώρα στις εθνικές εκλογές.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες στον κόσμο, υποστήριξε. ΑΜΕΑ, εργαζόμενοι εποχικοί, εργαζόμενοι που δουλεύουν τις Κυριακές θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».
Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι με την επιστολική ψήφο θα αλλάξει η διαδικασία τόσο για την ψήφο των αποδήμων, αλλά και τους ψηφοφόρους στην Ελλάδα, λέγοντας ότι, «Στις ευρωεκλογές 2024 δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων σε Ελλάδα και εξωτερικό για να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία».
Ακόμη όπως αναφέρει το ΥΠΕΣ, στις ευρωεκλογές δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας, ενώ όσοι βρίσκονται μέσα στην επικράτεια θα πρέπει να προβάλλουν κάποιο λόγο για επιστολική ψήφο. Τέλος όσοι ψηφοφόροι βρίσκονται στο εξωτερικό θα έχουν δικαίωμα για επιστολική ψήφο.
Μέσω gov.gr η διαδικασία της επιστολικής ψήφου
Όπως ανέφερε το ΥΠΕΣ, πρόκειται να δημιουργηθεί αντίστοιχη πλατφόρμα όπως αυτή του apodimoi.gov.gr, για τους απόδημους.
Λίγο πριν τις εκλογές η προθεσμία θα κλείσει 40 ημέρες, ενώ 20 ημέρες πριν, θα έχουν σταλεί οι φάκελοι με το εκλογικό υλικό, πρώτα στο εξωτερικό και αμέσως μετά στο εσωτερικό.
Μέσω δημόσιας πρόσκλησης θα γίνει η επιλογή των ταχυμεταφορών και συγκεκριμένης προδιαγραφής όπως πέντε ημέρες για την εγγυημένη παράδοση.
Ο φάκελος ο οποίος θα αποστέλλεται στους ψηφοφόρους θα περιλαμβάνει:
- Φάκελο επιστροφής ψήφου,
- Φάκελο ψηφοφορίας,
- Ψηφοδέλτιο,
- Ενημερωτικό έντυπο προς τους ψηφοφόρους και
- Έντυπο υπεύθυνης δήλωση
Σημειώνεται ότι οι φάκελοι θα φέρουν μία σειρά από χαρακτηριστικά, προκειμένου να μην επιδέχονται πλαστογραφίες.
Η διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο
Αναλυτικά τα βήματα της διαδικασίας ψηφοφορίας μέσω επιστολικής ψήφου
- Αρχικά ο ψηφοφόρος θα λαμβάνει έναν φάκελο στο οποίο θα αναγράφεται ο ειδικός εκλοφικός αριθμός
- Ο φάκελος από τη μία πλευρά θα φέρει ειδική χάραξη με την σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και μία διαγώνια μπλέ γραμμή, ενώ στην άλλη πλευρά θα φέρει την ένδειξη «Συστημένο express».
- Έπειτα ο ψηφοφόρος θα συμπληρώνει μία υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου με όλα τα στοιχεία του, όπου θα δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και πως δεν θα μπορεί έτσι να ψηφίσει με φυσική παρουσία στις επικείμενες εκλογές. Στην ίδια δήλωση, θα σημειώνεται πως η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο και εκφράζει αποκλειστικά τον ίδιο.
- Τέλος σε ένα ακόμη έντυπο, το οποίο θα φέρει αριθμούς, ο ψηφοφόρος θα μπορεί να επιλέξει από το έντυπο των συνδυασμών έως 4 υποψήφιους του συνδυασμού που έχει ψηφίσει, σημειώνοντας τον αντίστοιχο αριθμό τους. Και βεβαίως το έντυπο των συνδυασμών από το οποίο θα επιλέγει το κόμμα και τους υποψηφίους που θέλει να ψηφίσει. Σε αυτό θα βάζει σταυρό με μπλε ή μαύρο στυλό το κόμμα, το οποίο επιλέγει να ψηφίσει.