Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μίλησε για τις προσλήψεις στον χώρο της υγείας, καθώς και για τις μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζονται να γίνουν στο ΕΣΥ, από το βήμα του συνεδρίου «Υγεία πάνω απ’ όλα – 2023».
Για το «φλέγον» ζήτημα των προσλήψεων που προγραμματίζονται στον χώρο της υγείας ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για την πραγματοποίησή τους εντός του 2024, επισημαίνοντας ότι ένα από τα βασικά προβλήματα του ΕΣΥ είναι η έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό το υπουργείο Εσωτερικών για το 2024, που δημοσίευσε το proson.gr, ο τομέας της Υγείας πρόκειται να στελεχωθεί με συνολικά 6.230 θέσεις, εκ των οποίων οι 1.180 θα αφορούν ιατρικό προσωπικό και οι 5.050 λοιπό προσωπικό.
Επιπλέον τόνισε ότι: «Στο σύστημα υγείας έχουμε προβλήματα αυτή τη στιγμή σε συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες έχουν ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα ή έχουν ζήτηση στην Ευρώπη. Αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, ακτινολόγοι. Πριν από δέκα χρόνια, όταν προκηρυσσόταν μία θέση γιατρού στο ΕΣΥ, είχαμε 34 με 35 υποψηφιότητες κατά μέσο όρο. Τώρα έχουμε 3. Δίνουμε φέτος 275 θέσεις επίκουρων καθηγητών στα πανεπιστήμια, στις ιατρικές σχολές, σε συνεννόηση και με δική μας πρωτοβουλία τα δίνουμε στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, προκειμένου να εκλεγούν καθηγητές επίκουροι και να στελεχώσουν τα πανεπιστήμιά μας. Είναι η πρώτη χειροπιαστή πολιτική ενάντια στο brain drain».
Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι: «Από τη δεκαετία του ’90 έχουν αλλάξει πολλά στον χώρο της υγείας, καθώς έχουν συμβεί τρία μεγάλα συγκλονιστικά γεγονότα, τα οποία έχουν διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο. Το ένα είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει τον πλανήτη και τη ζωή των ανθρώπων με τρόπο καθοριστικό. Το δεύτερο είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, με αποτέλεσμα τα συστήματα υγείας να καλούνται να υπηρετήσουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες. Και το τρίτο ζήτημα είναι η πανδημία, η οποία μας συγκλόνισε».
Συνέχισε την ομιλία του σημειώνοντας ότι «βασική και πρωταρχική επιδίωξη μας είναι το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στο εθνικό σύστημα υγείας. Είμαστε μια χώρα δημοκρατική, φιλελεύθερη, που πιστεύουμε στην ισονομία, στην ισοπολιτεία, στα δικαιώματα των ανθρώπων, ένα βασικό δικαίωμα είναι η πρόσβαση, η ισότητα στην πρόσβαση. Σκέφτομαι πώς ένας φτωχός άνθρωπος με ένα σοβαρό νόσημα μπορεί να φτάσει στη θεραπεία του. Την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για να υπηρετήσουμε αυτό τον ύψιστο στόχο. Καλούμαστε να αλλάξουμε. Όλοι μαζί, συνοδοιπόροι, να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας που να αξίζει σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες».
Όσον αφορά στις εξειδικευμένες μονάδες στο τραύμα, υπογράμμισε ότι: «Με αφορμή το γεγονός ότι εκσυγχρονίζουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών με χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, διαμορφώνουμε σε 16 περιοχές της χώρας, αντίστοιχους χώρους αναζωογόνησης και υποδοχής του τραύματος. Χιλιάδες παιδιά, νέα παιδιά είτε σκοτώνονται στους δρόμους και χάνουν τη ζωή τους, είτε κυρίως μένουν ανάπηρα. Αυτόν τον στόχο έχει το νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή για να δημιουργήσουμε αυτά τα κέντρα, το Εθνικό Δίκτυο Τραύματος».
Σε σχετική ερώτηση με την «κακή εικόνα» ορισμένων νοσοκομείων, ο υπουργός τόνισε ότι: «Έχουν ξεκινήσει μελέτες και ήδη έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης τα έργα ανακαίνισης, διαρρύθμισης και εκσυγχρονισμού όλων αυτών των χώρων».
Επιμέλεια: Ράνια Κουτσιαύτη