Ψηφίστηκε χθες το βράδυ, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις», καθώς και δύο υπουργικές τροπολογίες.
Επί της Αρχής και στο σύνολο του νομοσχεδίου «υπέρ» ψήφισε η ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.
Τι προβλέπει
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας της δημόσιας υγείας, με τη σύσταση και λειτουργία ενιαίας λίστας χειρουργείων και ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης και διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, για την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας και ρυθμίσεις για την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών, την Ειδική Επιτροπή ιοντίζουσων και μη ιοντίζουσων ακτινοβολιών και το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών.
Για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, προβλέπεται:
- Παράταση ισχύος ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας
- Δημόσιες συμβάσεις για τη διάθεση εμβολίων κατά του κορονοϊού COVID-19 στα εμβολιαστικά κέντρα της Επικράτειας
- Παράταση ισχύος της δυνατότητας υπέρβασης της σαρανταοκτάωρης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας των ιατρών των νοσοκομείων και μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας
- Παράταση συμβάσεων εργασίας προσωπικού COVID-19 σε προνοιακούς φορείς
- Παράταση συμβάσεων προσωπικού που υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στη Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασίας
- Ανανέωση συμβάσεων εργασίας προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Για την προστασία της δημόσιας υγείας:
- Ενιαία Λίστα Χειρουργείων
- Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά
- Αποστολή κατ’ οίκον φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία σοβαρών ασθενειών
- Παράταση θητείας διοικήσεων νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας
- Παράταση ισχύος συμβάσεων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
- Παράταση συμβάσεων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας
- Ρυθμίσεις ζητημάτων δαπανών των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των Υγειονομικών Περιφερειών και των Κέντρων Υγείας
- Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
- Σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών
- Σύνθεση της Ειδικής Επιτροπής Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών
- Ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση μητρώου ασθενών με νεοπλασματικές ασθένειες μέχρι την ολοκλήρωση της αναγκαίας προετοιμασίας για τη λειτουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών
Ακόμη, στο νομοσχέδιο προβλέπονται και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του υπουργείου Πολιτισμού, όπως η παράταση συμβάσεων εργασίας επικουρικού προσωπικού προνοιακών φορέων και ρυθμίσεις για το προσωπικό της εταιρείας «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε».
Οι δύο τροπολογίες
Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που αφορά την προμήθεια και διάθεση μονοκλωνικών αντισωμάτων και την παράταση ισχύος των συμβάσεων μίσθωσης έργου για την κάλυψή των αναγκών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), ψηφίσθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη, ενώ με το «παρών» τοποθετήθηκαν ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας.
Στην υπουργική τροπολογία που αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης του Ταχέως Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) υπ. Αρ. 7 (ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ) και για την κάλυψη επισκευαστικών αναγκών των λοιπών ΤΠΚ τ. ΡΟΥΣΣΕΝ του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και της διάταξης σχετικά με τους συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, θετικά ψήφισαν ΝΔ , ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση. Την καταψήφισε η Νίκη ενώ με το «παρών» τοποθετήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας.
Αντίδραση της ΟΕΝΓΕ
Ωστόσο, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς υποστηρίχθηκε πως οι ρυθμίσεις που προτείνονται όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα εκρηκτικά προβλήματα συστήματος υγείας, αλλά αντίθετα είναι οι αιτίες και τα συστατικά στοιχεία της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της ιδιωτικοποίησης, και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της συνειδητής επιλογής για πλήρη εγκατάλειψη του ΕΣΥ.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η κυβέρνηση επιχειρεί να παγιώσει τις μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την εντατικοποίηση, την εργασιακή ομηρία, την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών και συνταξιούχων αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών.
Όπως αναλύει το 902.gr, εξέφρασε την αντίθεση της ΟΕΝΓΕ στο άρθρο 5 με το οποίο παρατείνεται η δυνατότητα υπέρβασης του 48ωρου, τονίζοντας ότι στον πυρήνα του, βρίσκεται η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, καθώς προβλέπει ότι η εβδομαδιαία εργασία με εφημερίες δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 60 ώρες και ισχύει εφόσον ο γιατρός δίνει ειδική έγγραφη συναίνεση. Σημείωσε ότι αυτό δεν ισχύει, αντίθετα οργιάζουν οι εκβιασμοί, οι απειλές και τα εντέλλεσθαι, κι έφερε ως παράδειγμα το Νοσοκομείου της Σύρου, το οποίο καλύπτει όλες τις Κυκλάδες, όπου ο μοναδικός χειρουργός, έχοντας περάσει και ο ίδιος βαρύ χειρουργείο, εξαναγκάζεται σε 15 εφημερίες τον μήνα.
Η Αφ. Ρέντζιου αναφερόμενη στις μετακινήσεις σημείωσε πως ούτε εδώ τηρείται ο νόμος που έχει ψηφιστεί και τελικά αυτές γίνονται όχι μετά από αίτηση των γιατρών, όπως προβλέπεται, αλλά εξαναγκαστικά με εκβιασμούς και απειλές ενώ τα επιπλέον χρήματα που παίρνουν, είναι μόνο μέρος της κλοπής των μισθών που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι γιατροί και μάλιστα, έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια.
Όσον αφορά τη λίστα χειρουργείου, σημείωσε πως με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, δεν κάνει τίποτ’ άλλο παρά να εξασφαλίζει την ισοτιμία, κατά τα λοιπά δεν αντιμετωπίζει τις σοβαρές ελλείψεις, σε χειρουργούς, αναισθησιολογους, γιατρούς ΜΕΘ και νοσηλευτές για να λειτουργήσουν περισσότερα χειρουργικά κρεβάτια.
Έφερε ως παράδειγμα το Βενιζέλειο νοσοκομείο, όπου εδώ κι ένα μήνα, λειτουργούν μόνο δύο χειρουργικές κλίνες με αποτέλεσμα τα χειρουργεία να έχουν μειωθεί κατά 80% και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση με βάση τον προηγούμενο νόμο που ψήφισε για τα απογευματινά χειρουργεία, τελικά οδήγησε στη νομιμοποίηση του γρηγορόσημου, δηλαδή να χειρουργείται πιο γρήγορα αυτός που έχει την οικονομική δυνατότητα για να πληρώσει.