Breaking news

Άδωνις Γεωργιάδης
A

Τηλεοπτική συνέντευξη παραχώρησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επερχόμενη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, ενάντια στο νέο εργασιακό Νομοσχέδιο. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στο ΣΚΑΪ είπε: «Το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους, αφορά στους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Είναι οξύμωρο και αντιφατικό η ΑΔΕΔΥ να κάνει απεργία γι’ αυτούς που δεν την αφορούν. Εν πάση περιπτώσει, για να μην παρεξηγηθώ, δημοκρατία έχουμε, όποιος θέλει κάνει απεργία. Θα δούμε την Πέμπτη τι πραγματική συμμετοχή θα έχουν και στους δρόμους και ανά τη χώρα».

Υπενθυμίζουμε ότι η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου για το νέο εργασιακό Νομοσχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

  1. Φέρνει τις συμβάσεις «μηδενικού χρόνου», δηλαδή τις συμβάσεις στις οποίες ο εργαζόμενος θα προσφέρει τη διαθεσιμότητά του να εργαστεί, χωρίς να είναι προκαθορισμένη η διάρκεια της εργασίας του ή το εάν θα εργαστεί.
  2. Φέρνει την κατ’ εξαίρεση απασχόληση της έκτης ημέρας σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας. Η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τις ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, για τις οποίες ούτως ή άλλως υπάρχουν και στις ΣΣΕ άλλες προβλέψεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Να σημειωθεί ότι με τη νέα ρύθμιση το ημερομίσθιο στην έκτη ημέρα εργασίας θα είναι προσαυξημένο κατά 40%.
  3. Περιορίζει την δοκιμαστική περίοδος εργασίας στους έξι μήνες.
  4. Αποσαφηνίζει τους εργασίας σε περισσότερους του ενός εργοδότες. Το σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν δικαίωμα οι εργοδότες να απαγορεύουν την απασχόληση εργαζομένων τους και σε άλλους εργοδότες. Επίσης, η δυνατότητα απασχόλησης σε περισσότερους εργοδότες δεν μπορεί να παραβιάζει τις γενικές προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας για 11 τουλάχιστον ώρες ανάπαυσης ανά 24ωρο και για μέγιστο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας 48 ώρες σε τετράμηνη βάση και για διατήρηση του 40ωρου/πενθήμερου ως βάσης. Αυτό, ωστόσο, στην πράξη σημαίνει δυνατότητα εργασίας έως και 13 ώρες σε δύο εργοδότες.
  5. Απλοποιεί την απόλυση - οικειοθελή αποχώρηση από την εργασία, χωρίς υπογραφή του εργαζομένου, κατά βάση σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας του τελευταίου για δέκα εργάσιμες μέρες (πέντε μέχρι την όχληση από τον εργοδότη και άλλες πέντε μετά από αυτή).
 
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις