Breaking news

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μοντέλο Εύβοιας και στην αποκατάσταση του Έβρου – Θεσμοθετείται το evrospass
A

Με «μπίζνες» στα καμένα και τη θεσμοθέτηση του evrospass α λα evia pass θα αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις καταστροφές των πυρκαγιών, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος από το βήμα της Βουλής, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα πύρινα μέτωπα στη χώρα και ενώ μαίνεται η φωτιά στο στον Έβρο για 13η ημέρα.

«Στην περίπτωση του Έβρου θεσμοθετούμε το evrospass, όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας, ενώ έως το τέλος του έτους θα δημοσιοποιηθεί και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης», γνωστοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή. «Επικοινώνησα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμφωνήσαμε ότι η μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης, δικαιούται και μεγαλύτερη αλληλεγγύη», υπογράμμισε.

«Θα αποζημιώσουμε τους πληγέντες και θα δημιουργήσουμε πλαίσιο προστασίας με αναστολές φόρων, ενώ για τον Έβρο, θα δημιουργήσουμε evros pass για να στρέψουμε την τουριστική κίνηση για την περιοχή αυτή, θα παρουσιάσουμε αναπτυξιακό σχέδιο για τον Έβρο αλλά θα ζητήσουμε από ευρωπαίους ειδικούς να μελετήσουν την φωτιά στη Δαδιά, για τα αίτια αλλά και προτάσεις για την αναγέννηση του δάσους αυτού. Υπάρχει μια ακτίδα αισιοδοξίας γιατί όπως έχω ενημερωθεί από ειδικούς είχε καεί στα τέλη του 1950 και αναγεννήθηκε μετά από δεκαετίες», δήλωσε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, πως το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα -πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- τα νέα Καναντέρ.

Επίσης, προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των «δασοκομάντος», αλλά και την κρίσιμη ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Τη φωτιά στον Έβρο την έβαλε ανθρώπινο χέρι»

Χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνει κάποια πολιτική ευθύνη, ακολουθώντας τη στρατηγική «όλα καλά τα κάναμε», ο πρωθυπουργός έριξε ευθύνες στην κλιματική κρίση αλλά και επέμεινε πως η φωτιά στον Έβρο «μπήκε από ανθρώπινο χέρι» και σχεδόν βέβαιος ότι «μπήκε σε διαδρομές παράνομων μεταναστών», υιοθετώντας το επιχείρημα του Μάκη Βορίδη.

 Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι πως στην ομιλία του δεν έκανε καμιά αναφορά στους νεκρούς από την πυρκαγιά στον Έβρο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η διαχείριση από την κυβέρνησή του ήταν καλύτερη σε σχέση με την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στη Χαβάη και την Τενερίφη και ότι το πρόβλημα είναι πως οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου.

Αναφερόμενος στον Κοπέρνικο, υποστήριξε ότι τα πάνω από τα 800.000 στρέμματα που αναφέρονται ως καταστροφή αφορούν τη συνολική περίμετρο της φωτιάς και ότι όταν θα σβήσει το μέτωπο, θα υπάρχουν άκαυτα κομμάτια εντός της περιμέτρου και επιτέθηκε εμμέσως στο Αστεροσκοπείο Αθηνών λέγοντας ότι οι καμένες εκτάσεις δεν είναι όπως παρουσιάζονται από κάποιους επιστήμονες στα ΜΜΕ

Ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε ακόμα και το μέγεθος της οικολογικής επίπτωσης που έχουν οι φωτιές στα δάση, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι όλες οι επιπτώσεις οι ίδιες και υποτιμώντας την καταστροφή που επέφερε στη Ρόδο η μεγάλη φωτιά που έκαιγε επί πολλές ημέρες.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις