Breaking news

Μικρό το «καλάθι» της φετινής ΔΕΘ
A

Συγκρατημένο προδιαγράφεται το φετινό «καλάθι» της ΔΕΘ που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 87ης, κατά σειράς, έκθεσης, με στόχο να κινηθεί στη γραμμή των «λελογισμένων» παροχών.

Η βελτίωση των εισοδημάτων και η αντιμετώπιση ακρίβειας θα είναι ένας βασικός άξονας των εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη από τη φετινή ΔΕΘ, όπου θα αναλυθούν τα -εν πολλοίς γνωστά- μέτρα για το υπόλοιπο του 2023 και το 2024.

Η έμφαση, σύμφωνα και με όσα έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, αναμένεται να δοθεί στους ευάλωτους, στους οποίους προβλέπεται να επικεντρωθεί η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και το επίδομα θέρμανσης. Επίσης, ο πρωθυπουργός έχει κάνει αναφορά στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, στους οποίους αναμένεται να δοθεί ένα ακόμη επίδομα.

Με αφορμή τη δημοσίευση προχθές των στοιχείων για την εκτέλεση προϋπολογισμού του 7μήνου Ιανουαρίου – Ιουλίου, οι κύκλοι του υπουργείου ξεκαθάρισαν χθες ότι στην πραγματικότητα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν προκύπτει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος σε σύγκριση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στην Ε.Ε. Έτσι, θέλησαν να συγκρατήσουν την παροχολογία ενόψει της ΔΕΘ, αφήνοντας πάντως περιθώρια για κάποιες παρεμβάσεις.

Λελογισμένες οι παροχές σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΘΟ

«Συνεπώς», ανέφεραν οι κύκλοι του υπουργείου, «από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού προκύπτει πως ναι μεν υπάρχει καλύτερη απόδοση των φορολογικών εσόδων έως τον Ιούλιο, όμως αυτή υπολογίζεται δημοσιονομικά σε 874 εκατ. ευρώ και όχι σε 2,34 δισ. ευρώ που είναι η ταμειακή υπεραπόδοση. Τη στιγμή μάλιστα που στο Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει ήδη συμπεριληφθεί πρόβλεψη για καλύτερη απόδοση ύψους 1,7 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους σε σχέση με τον προϋπολογισμό, όπως και αύξηση δαπανών. Άρα η εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν εμφανίζει αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά θετικές αποκλίσεις σε βάση μόνο ταμειακή».

Σημειώνεται ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας είχε τεθεί στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ο οποίος και παραμένει, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ευρωπαϊκός έλεγχος

Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι ελεγκτές από τις Βρυξέλλες καταφθάνουν στην Αθήνα για διαπραγμάτευση με το οικονομικό επιτελείο αμέσως μετά τη ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου και η κυβέρνηση βγάζει τα τεφτέρια για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Στο κυρίως μενού θα είναι τα μέτρα στήριξης που θα υλοποιηθούν ως το τέλος του 2023 εν μέσω ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και οι δημοσιονομικοί στόχοι μέχρι και το 2027.

Τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν πιάνουν δουλειά τον Σεπτέμβριο και οι επικεφαλής αναμένονται στην Αθήνα κατά τις αρχές Οκτωβρίου, με αφορμή την αξιολόγηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Εν μέσω πρωθυπουργικών εξαγγελιών από το βήμα της ΔΕΘ, οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναμένεται να βρεθούν στην Ελλάδα με στόχο να κλείσουν, με τη νέα κυβέρνηση, τα ζητήματα που θα αφορούν τον προϋπολογισμό του 2024 και τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις