Breaking news

INTIME NEWS
A

Σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του Κ.Κ.Ε., κ. Εμμανουήλ Συντυχάκη, που αφορούσε την απόλυση των 52 εργαζόμενων από τις οκτώ δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης (ΚΚΠΠΚ), απάντησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι απολύθηκαν 52 εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου απολύθηκαν πρόσφατα από τις οκτώ δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης (ΚΚΠΠΚ).

Στην απάντηση του, ο κ. Γεωργιάδης περιορίστηκε στο οικονομικό σκέλος, ενώ σε μία προσπάθεια να «μετατοπιστούν» οι ευθύνες του, στην υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη που, όπως τόνισε ο ίδιος, είναι αρμόδια για τον τομέα της Πρόνοιας.

Υπεραμύνθηκε μάλιστα των διαφόρων μορφών απασχόλησης με τις οποίες εργάζεται η πλειοψηφία των εργαζομένων (ΙΔΟΧ, εργολαβικοί) αποκλείοντας οποιαδήποτε ρύθμιση για τη μονιμοποίησή τους, ενώ επικαλέστηκε το Σύνταγμα και τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, για να δικαιολογήσει την επιλογή της κυβέρνησης να μην στελεχώνει τις δομές Πρόνοιας με μόνιμο προσωπικό. 

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης, στην πρωτολογία του είπε ότι: «Κύριε Συντυχάκη, εγώ μπορώ να σας απαντήσω μόνο ως προς το σκέλος που αφορά τα οικονομικά ζητήματα. Για τα γενικά ζητήματα πολιτικής του Κέντρου Πρόνοιας θα πρέπει να κάνετε ερώτηση στην κυρία Ζαχαράκη που είναι πλέον η αρμόδια Υπουργός. Σε αυτό το υπουργείο εμπίπτει το κομμάτι της Πρόνοιας. Να σας πω μόνο ότι για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν το απαξίωσε, αλλά το 2022 έδωσε και 600.000 ευρώ έκτακτη επιχορήγηση πέραν του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν αρχικά προγραμματιστεί από τον προϋπολογισμό, για να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του». 

«Μάλιστα, η Κυβέρνηση ανέβασε τον προϋπολογισμό από 1,3 εκατομμύρια ευρώ το 2022, στα 2,37 εκατομμύρια ευρώ το 2023, ακριβώς για να συνεχίσει το κέντρο να παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες που απολύτως αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται για τον κόσμο.  Τώρα, όλα τα άλλα τα οποία είπατε, για τη μετατροπή των διαφόρων σχέσεων εργασίας σε μόνιμο προσωπικό, φαντάζομαι εφόσον είστε βουλευτής αρκετά χρόνια – και άξιος συνάδελφος-  γνωρίζετε ότι τρόπος μονιμοποίησης στο Δημόσιο, υπαλλήλων εκτός ΑΣΕΠ, ούτε υπάρχει, ούτε πρέπει να υπάρχει. Άρα αυτό που λέτε πολύ απλά δεν μπορεί να γίνει. Για τα υπόλοιπα θα σας απαντήσει η αρμόδια Υπουργός κυρία Ζαχαράκη» σημείωσε.

Στη δευτερολογία του, ο υπουργός ανέφερε ότι: «Κύριε συνάδελφε, είστε μάγος. Είπατε ταυτόχρονα το άρθρο του Συντάγματος που απαγορεύει αυτό το οποίο ζητάτε με την ερώτησή σας και ταυτόχρονα με κατηγορείτε γιατί δεν κάνω κάτι που είναι παράνομο. Η μη αποδοχή της προτάσεως του ΚΚΕ όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία αλλά από όλα τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου, έγκειται στο εξής απλό πράγμα.  Ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια δημιουργίας του Ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους, είναι πολύ μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα ότι για να μονιμοποιηθεί ένας δημόσιος υπάλληλος, θα πρέπει να περάσει τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.  Γιατί αν ακολουθηθεί ένας άλλος δρόμος ο κάθε Δήμαρχος και ο κάθε Υπουργός θα μπορεί να διορίζει μονίμους στο Δημόσιο. Εμένα ως Υπουργό, θα με συνέφερε να είχε αναθεωρηθεί το άρθρο 103 και να μπορώ να διορίσω τους φίλους μου στο Δημόσιο, αλλά δεν είναι σωστό. 

«Άρα, δεν το απορρίψαμε γιατί είμαστε κακοί και εσείς καλοί, το απορρίψαμε γιατί δεν είναι σωστό. Τώρα, αφού το απορρίψαμε ακριβώς διότι δεν είναι σωστό, αυτό που ζητάτε με την ερώτησή σας είναι και παράνομο. Με ρωτάτε γιατί δεν κάνουμε κάτι παράνομο. Δεν κάνουμε κάτι παράνομο γιατί και εγώ και εσείς έχουμε ορκιστεί πίστη στο ίδιο Σύνταγμα, άρα δεν μπορούμε να παρανομήσουμε. Άρα παρακαλώ πολύ η μισή σας ερώτηση να διαγραφεί ως παράνομη.  Τα υπόλοιπα θα τα ρωτήσετε στην κυρία Ζαχαράκη, δεν είναι θέμα πρωτοκόλλου κύριε συνάδελφε. Δεν κάνουμε δεξιώσεις εδώ. Εδώ είναι Βουλή και είμαστε Κυβέρνηση. Η κυρία Ζαχαράκη έχει την αρμοδιότητα. Αυτό δεν είναι αρμοδιότητα Υπουργού Εργασίας. Ο Υπουργός Εργασίας αφορά σε όλους τους εργαζομένους όλων των μορφών εργασιακών σχέσεων δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Ούτε λέει ο Υπουργός Εργασίας «μπείτε όλοι στο δημόσιο να γίνετε μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι» τόνισε.

Ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε ότι: «Όσον αφορά την πολιτική του Κέντρου Πρόνοιας όμως, τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει, την πολιτική που θα ασκήσει η Κυβέρνηση θα ρωτήσετε την αρμόδια Υπουργό. Τέλος, ως προς τα νούμερα του προϋπολογισμού δεν τα είπατε σωστά. Πέρυσι ο προϋπολογισμός ήταν 1,35 εκατομμύρια. Προσθέσαμε εκτάκτως 600.000, δηλαδή έγινε 1,955 εκατομμύρια και φέτος ο προϋπολογισμός έγινε 2.355.000. Δηλαδή έχει ανέβει πάρα πολύ σε σχέση με πέρσι. Αν χρειαστεί έκτακτη επιχορήγηση για να καλύψει περισσότερες ανάγκες και μας το ζητήσει η αρμόδια Υπουργός, η Κυβέρνηση θα καλύψει το αίτημα γιατί αντιθέτως σε ό,τι πιστεύετε εσείς, τα κέντρα αυτά έχουν πολύ μεγάλη σημασία για εμάς και τα υποστηρίζουμε. Θα μου επιτρέψετε να πω και ένα τελευταίο σχόλιο. Αυτή η κασέτα του «ό,τι κάνει η Κυβέρνηση, το κάνει γιατί έχει ως κρυφό στόχο να πάει να τα δώσει όλα σε ιδιώτες», την παίζατε και εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία, σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση».

«Δεν πήγε και πολύ καλά στην Αριστερά. Προτείνω να αλλάξετε λίγο την κασέτα μπας και συνεννοηθούμε σαν άνθρωποι. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα να τα πάμε όλα σε ιδιώτες, ούτε ενδιαφέρονται οι ιδιώτες για τα πάντα, όπως παραδείγματος χάρη αυτά. Αυτά αποτελούν προϊόν Κρατικής μέριμνας, αναγνωρίζει η Κυβέρνηση την ευθύνη του Κράτους για αυτά, και δεν θα αφήσει κανέναν συμπολίτη μας που έχει ανάγκη έξω από αντίστοιχες υπηρεσίες» ανέφερε.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις