«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό άναψε η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, από το αξίωμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, είναι στο «τιμόνι» του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Φεβρουάριο του 2008, όπου εξελέγη πρόεδρος του τότε Συνασπισμού (ΣΥΝ).
Τι ακολουθεί όμως την παραίτηση του και ποιο είναι το μέλλον του κόμματος;
Έως το Σαββατοκύριακο αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα δρομολογήσει τον «οδικό χάρτη» για την εκλογή νέου προέδρου από την βάση του κόμματος.
Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εκλέξει νέο επικεφαλής.
Τι θα γίνει, όσον αφορά στη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου
Τώρα θα πρέπει να συγκλιθούν τα όργανα του κόμματος, για να αποφασίσουν την διαδικασία. Η πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή για να καθορίσει τι ακριβώς θα γίνει, γιατί θα υπάρχουν υποψηφιότητες και θα πρέπει να κατατεθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί ονόματα υποψήφιων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μία εκ των υποψηφίων αναμένεται να είναι η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Ο λόγος είναι τώρα στην Πολιτική Γραμματεία και κυρίως στην Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να καθορίσουν την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και πως θα χαραχτεί.
«Βόμβα» η παραίτηση Τσίπρα
Ως «βόμβα» έπεσε σε πολλά στελέχη του κόμματος η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, αφού ο ίδιος δεν εμφανιζόταν στα γραφεία της Κουμουνδούρου και κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του σε σχέση με τις αποφάσεις του. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως τη σημερινή απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, την γνώριζαν πολύ λίγοι από το κόμμα.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας η απόφαση αυτή δεν λήφθηκε εν θερμώ, αλλά χρειάστηκε τρία 24ωρα για να τη λάβει. Είπε, πως αποφάσισε να προτείνει την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό και την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες στις οποίες, όπως είπε, δεν θα είναι υποψήφιος, «πριν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από αυτές».
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο όσο κι αν φαίνεται παράδοξο το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί και πρέπει να γίνει η αρχή του νέου αυτού κύκλου», είπε και πρόσθεσε πως: «Η συμμαχία την προηγούμενη Κυριακή έλαβε μία διπλή εντολή. Πρώτον, να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εκ των πραγμάτων είναι ρόλος κόμματος εξουσίας και δεύτερον να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου τη διακυβέρνηση του τόπου. Οφείλουμε λοιπόν να ανταποκριθούμε όλοι σε αυτή τη λαϊκή εντολή, να αναδιοργανωθούμε άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή».
Και συνέχισε λέγοντας: «Αυτή την πεποίθηση μου για την ανάγκη μιας διαδικασίας βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με το λόγο μου, αν δεν την υπηρετώ ταυτόχρονα και με τις πράξεις μου».
«Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς. Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές», είπε.