Breaking news

INTIME NEWS
A

Λίγες ημέρες έμειναν για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου, στις οποίες οι πολίτες θα ψηφίσουν με την μέθοδο της απλής αναλογικής.

Ωστόσο, με το εν λόγω σύστημα μειώνονται οι πιθανότητες για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, καθώς το εκλογικό ποσοστό θα πρέπει να είναι κοντά στο 50% ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο (ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής).

Για να καταφέρει ένα κόμμα να εισαχθεί στη Βουλή οφείλει να κατακτήσει το ποσοστό του 3%, κάτι που σημαίνει ότι μένουν εκτός όσα κόμματα δεν «αγγίξουν» το εν λόγω ποσοστό.

Όπως αναφέρει ο νόμος, για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300. 

Από αυτό καθορίζονται οι έδρες και στη συνέχεια, οι αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. «Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα» σημειώνεται στον νόμο.

Την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Ο κάθε αρχηγός έχει δικαίωμα να κρατήσει την διερευνητική εντολή για τρεις μέρες, συνολικά δηλαδή εννέα ημέρες, με τη δυνατότητα ωστόσο να την παραδώσει ακόμη και την ίδια ημέρα ή και να μη τη λάβει καν.

Εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της, σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Μία τέτοια προοπτική θεωρείται επίσης αδύναμη.

Η δεύτερη κάλπη

Εφόσον λοιπόν δεν συσταθεί κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ορίσει πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και θα ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Μετά την ορκωμοσία της, θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μία ημέρα θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για τη διάλυσή της.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, στις 2 ή στις 9 Ιουλίου.

Εάν και εφόσον κάποιο κόμμα συγκεντρώσει αυτοδυναμία, τότε η χώρα αποκτά αμέσως κυβέρνηση. Αν όμως αυτό δεν συμβεί, τότε ξεκινά εκ νέου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η διαδικασία των διερευνητικών εκλογών. Το καλό σενάριο σε αυτή την περίπτωση, είναι να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση και ως τα μέσα Ιουλίου να έχει  ξεκινήσει το έργο της.

Διαβάστε επίσης: Εκλογές 2023: Τα σημεία - sos για τους πολίτες

Η πιθανότητα της τρίτης κάλπης

Να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το γεγονός η εκλογική διαδικασία να χρειαστεί και μία ακόμα Κυριακή για να αναδείξει «νικητή». 

Ωστόσο, η εισήγηση αυτή δεν κερδίζει έδαφος και προφανώς όλοι απεύχονται να χρειαστεί η χώρα να είναι σε διαδικασία εκλογών έως το φθινόπωρο.

Σημειώνεται πως η προκήρυξη των νέων εθνικών εκλογών πρόκειται να «παγώσει» τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, οι οποίες διενεργούνται μέσω του Ανώτατου Συμβούλιου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Πώς θα μάθετε που ψηφίζετε

Οι πολίτες μπορούν να μάθουν ηλεκτρονικά το εκλογικό τους διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σας αριθμό που θα ψηφίσουν στις εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 21 Μαΐου, μέσω της εφαρμογής του υπουργείο Εσωτερικών: «Μάθε που ψηφίζεις».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν για τη διόρθωσή του με το δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι γραμμένοι.

Τα βήματα της εφαρμογής

  1. Μπαίνετε στη διεύθυνση πατώντας εδώ.
  2. Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και τη μητέρα σας. Ακόμα προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας.
  3. Εναλλακτικά - εφόσον το θυμάστε - συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.
  4. Στην συνέχεια πατάτε αναζήτηση και βλέπετε τον κωδικό εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό σας διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σας αριθμό.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις