Προ ολίγου αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων στην Αίγυπτο σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του για τους Έλληνες στο Σουδάν.
Διαβεβαίωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Το θέμα, ενημέρωσε, θα το θέσει αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας, ενώ όλες αυτές τις ημέρες είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Ζοσέπ Μπορέλ και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.
Έλληνας τραυματίας
Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παγουλάτο, επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στο Χαρτούμ δύσκολες είναι οι ώρες και για τους δύο Έλληνες τραυματίες, οι οποίοι κατάφεραν να φύγουν από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο στο οποίο βρίσκονταν.
Ο ένας εξ αυτών χρειάζεται «άμεση βοήθεια». Και προσέθεσε ότι «γίνονται προσπάθειες από την ελληνική κοινότητα και τα παιδιά που έχουν την ευθύνη να βρεθούν κάποια φάρμακα, κάποιο νοσοκομείο να τους δεχτεί, η κυκλοφορία δεν είναι εύκολη, σχεδόν τα μισά νοσοκομεία έχουν κλείσει».
Εν τω μεταξύ, η ελληνική πολιτεία έχει υπογραμμίσει τη σημασία του συντονισμού των κρατών – μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Κατσανιώτης, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, «120 Έλληνες και Κύπριοι έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μία διαδικασία εκκένωσης. Υπάρχουν προετοιμασίες, όταν μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το αεροδρόμιο, όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν».
Να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν έως τώρα, συνολικά, πλησιάζουν τις 20.000.