Breaking news

Στη Βουλή η τροπολογία για το «μπλόκο» στον Κασιδιάρη
A

Στη Βουλή κατατέθηκε σήμερα η τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη από τις εθνικές εκλογές του 2023.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού - Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα - Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις», το οποίο εισάγεται προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την Μεγάλη Τρίτη, 11/04/2023.

Η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να εμποδίσει το κόμμα του Κασιδιάρη να μπει στη Βουλή, καλώντας όλα τα κόμματα να συνταχθούν με την τροπολογία που τίθεται προς ψήφιση.

Με βάση τη νέα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, η Ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι ένα πενταμελές σχήμα του, θα κληθεί να αποφασίσει αν το κόμμα του καταδικασμένου σε πολυετή κάθειρξη Ηλία Κασιδιάρη, με «μπροστάρη» τον επίτιμο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, μπορεί να κατέλθει ή όχι στις εκλογές.

Με βάση μάλιστα τα μέχρις ώρας δεδομένα, εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που φωτογράφισε με δήλωσή του ότι θα στηρίξει τη ρύθμιση, τα υπόλοιπα κόμματα στέκονται αντιπολιτευτικά απέναντι.

Βροχή αντιδράσεων για την πρωτοφανή δήλωση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να «σκοντάφτει» πάνω στις δικές της επιλογές.

Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να θέσει τέλος στο ναζιστικό μόρφωμα του πρωτοδίκως καταδικασμένου για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής- Ηλία Κασιδιάρη, έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων, των συνταγματολόγων αλλά και της κοινωνίας, καθώς θεωρούν πως τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης τροφοδοτούν την ακροδεξιά. Μεταξύ άλλων, έκαναν λόγο για «ατυχή ανάθεση», αλλά και για μία «αδιανόητη κίνηση».

Σαν εύφλεκτο υλικό στην ήδη φορτισμένη πολιτική συζήτηση, λειτούργησε η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος αμφισβήτησε τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Τζανερίκος δεν δίστασε να καταγγείλει τη ρύθμιση, χαρακτηρίζοντάς την ως ωμή παρέμβαση και ως αντισυνταγματική. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση», που «αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου». 

Τόνισε επίσης ότι η επίμαχη ρύθμιση στοχοποιεί τον ίδιο: «αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της κυβέρνησης, που είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος, του οποίου είμαι πρόεδρος», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, κατήγγειλε παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, λέγοντας πως «παρενέβη, ανεπίτρεπτα, ευθέως στην κρίση του Α1 τμήματος του ΑΠ, αφού δήλωσε, μεταξύ άλλων: "Δεν μπορεί να υπάρχει μια βαθιά αντίφαση, από τη μια μεριά το ποινικό τμήμα της δικαιοσύνης (σημ: ξέχασε να πει κατωτέρου του ΑΠ Δικαστηρίου) να τον καταδικάζει (σ.σ. τον Κασιδιάρη) ως αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης και να έρχεται ένα άλλο τμήμα της δικαιοσύνης επίσης, το Α1 του Αρείου Πάγου, που λέει ότι είναι πολιτικός αρχηγός". Δηλαδή, ο ΥΠΕΣ, εμμέσως, πλην σαφώς υπέδειξε στους Δικαστές του Α1 τμήματος ποια θα πρέπει να είναι η κρίση τους, για το συγκεκριμένο θέμα”».

Σημειώνεται ότι αύριο, Μεγάλη Τρίτη, θα ψηφιστεί από τη Βουλή η εν λόγω τροπολογία, λίγο πριν από τη διάλυσή της ενόψει των εθνικών εκλογών. Πάντως η κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη θα ληφθεί στις αρχές Μαΐου, όταν και θα ολοκληρωθεί η ανακήρυξη των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις επικείμενες εκλογές.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις