Μια συνθέτη εκλογική εξίσωση με άγνωστους Χ και μεταβλητές καλείται να λύσει η κυβέρνηση, καθώς ετοιμάζεται για τις κάλπες της απλής αναλογικής που θα στηθούν την 21η Μαΐου. Ένας μαραθώνιος συσκέψεων είναι σε εξέλιξη για να μπουν οι τελευταίες πινελιές στα ψηφοδέλτια και στο πρόγραμμα, ενώ ένας νέος κύκλος περιοδειών του πρωθυπουργού είναι σε εξέλιξη (αύριο αναμένεται να πάει στα Ιωάννινα).
Στο κυβερνών κόμμα μελετούν με προσοχή τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και εστιάζουν στην αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης, που ακόμα δεν έχουν… πιάσει ταβάνι. Πάντως υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως σταδιακά καλύπτεται ένα τμήμα από τις διαρροές που υπήρξαν μετά τα Τέμπη αν και αναγνωρίζεται πως απαιτείται η αύξηση των ποσοστών για να μπορέσει να χτιστεί το αφήγημα της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.
Ωστόσο στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές πέντε αστάθμητοι παράγοντες προβληματίζουν το κυβερνών κόμμα:
1.Το ποσοστό της αποχής. Το γεγονός πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία χαλαρή ψήφο ή και σε αυξημένα ποσοστά αποχής. Στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να κινητοποιήσουν τους γαλάζιους ψηφοφόρους και να τους πείσουν πως η πρώτη κάλπη είναι κρίσιμη, καθώς εκεί θα φανεί και η δυναμική των κομμάτων.
2.Το ενδεχόμενο μιας αντισυστημικής ψήφου. Μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα υπήρξε μια βουβή οργή και είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις αν το κλίμα συναισθηματικής φόρτισης θα οδηγήσει τελικά σε μια αντισυστημική ψήφο. Τα μικρότερα κόμματα στις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως δείχνουν μια τάση ανόδου, ωστόσο μένει να φανεί αν πρόκειται για ένα συγκυριακό φαινόμενο ή θα έχει διάρκεια.
3.Τι θα πράξουν οι νέοι. Περισσότεροι 430.000 νέοι έχουν αποκτήσει από το 2019 και μετά για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου και μένει να φανεί πόσοι θα φτάσουν τελικά στις κάλπες (καθώς οι νεότερες ηλικίες έχουν συνήθως και υψηλότερα ποσοστά αποχής). Πάντως στην Πειραιώς δεν περνά απαρατήρητο πως σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στους νέους είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Και δεν είναι τυχαίο πως επιχειρείται με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να γίνει ένα άνοιγμα στο συγκεκριμένο ακροατήριο.
4.Πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση θα ακολουθήσει δεύτερη αναμέτρηση με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020. Με βάση τον συγκεκριμένο νόμο όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας και το αντίστροφο. Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις με το αριθμό των κομμάτων που θα πιάσουν τον πήχη του 3% , τότε απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37% με 38% για να έχει το πρώτο κόμμα αυτοδυναμία
5.Τι θα γίνει με το κόμμα Κασιδιάρη. Οσον αφορά στο «Εθνικό κόμμα- Έλληνες», υπάρχουν πληροφορίες πως επικεφαλής θα μπορούσε να είναι ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλος. Υπενθυμίζεται εδώ πως η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές θα βγει στις 5 Μαΐου.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε χθες πως «η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει νόμο, βάσει του οποίου η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα, οφείλει, μπορεί να μην επιτρέψει σε εγκληματικές οργανώσεις με τον οποιονδήποτε μανδύα να διεκδικήσουν την παρουσία τους στις εθνικές εκλογές».
Η ατζέντα της οικονομίας
Το χαρτί της οικονομίας θέλει να παίξει η κυβέρνηση, εστιάζοντας σε ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα. Άλλωστε η πορεία των τιμών αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών και δεν αποτελεί μυστικό πως η οικονομία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό μια σειρά μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί μπαίνουν σταδιακά σε ισχύ και χθες ξεκίνησε το στεγαστικό πρόγραμμα για τους νέους, ενώ μετά το «Καλάθι του Νονού» έρχεται το «Καλάθι του Πάσχα». Παράλληλα μένει να φανεί αν θα υπάρξει και κάποια άλλη ανακοίνωση - έκπληξη με στόχο την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Μια εικόνα για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης θα δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα - Πρόοδος - Προοπτική».
Να σημειωθεί πως σε βίντεο που ανήρτησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται αναφορά σε μια σειρά μέτρων που έχουν μπει σε εφαρμογή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επαναλαμβάνεται δε ένα απο τα βασικά συνθήματα της Νέας Δημοκρατίας στο δρόμο προς τις κάλπες που είναι «σταθερά, τολμηρά, μπροστά».
Διαβάστε επίσης: