Έρευνα για τη χρήση παράνομου λογισμικού Predator στη χώρα μας, αλλά και για την εξαγωγή του προς τρίτες χώρες, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Euractiv, πηγές επιβεβαίωσαν ότι κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τη χρήση παράνομου spyware, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για διάφορες πτυχές του σκανδάλου.
Η έρευνα της Επιτροπής PEGA επικεντρώθηκε στην παράνομη εξαγωγή λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και σε ισχυρισμούς ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στο λεγόμενο «Predatorgate» εμπλέκονταν σε φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα πάντα με το Euractiv, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτε επιβεβαιώνουμε δημόσια σε ποιες υποθέσεις εργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην τεθεί σε κίνδυνο οι συνεχιζόμενες διαδικασίες και το αποτέλεσμά τους», είπε ο εκπρόσωπος στο Euractiv.
«Όποτε μπορούμε να πούμε κάτι για οποιαδήποτε από τις έρευνές μας, θα το κάνουμε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Δύο διαφορετικές πηγές ανέφεραν στο Euractiv ότι ο εισαγγελέας της ΕΕ έλαβε, τις τελευταίες εβδομάδες, συγκεκριμένες πληροφορίες από Έλληνες δημοσιογράφους που ερευνούσαν το σκάνδαλο των υποκλοπών.
«Επιβεβλημένη η εμπλοκή της εισαγγελίας»
Εν συνεχεία το δημοσίευμα αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον Έλληνα ερευνητή δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη –το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα του Predator στην Ελλάδα– ο οποίος τόνισε:
«Μέχρι τώρα, η δημοσιογραφική έρευνα έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ήταν επιβεβλημένη. Κυρίως λόγω των σχετικών αιτημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».