Την επίσημη ημερομηνία των εκλογών του 2023 ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 28 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε ο ίδιος, οι κάλπες αναμένεται να στηθούν στις 21 Μαΐου, στη λήξη, δηλαδή, της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης.
Επισημαίνεται εδώ πως η προκήρυξη των νέων εθνικών εκλογών πρόκειται να «παγώσει» τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, οι οποίες διενεργούνται μέσω του Ανώτατου Συμβούλιου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).
Πότε οι δεύτερες εκλογές
Αναφορικά με τις δεύτερες εκλογές, διευκρίνισε πως αν καταστεί αναγκαίο, οι κάλπες θα ανοίξουν ξανά στις αρχές του Ιουνίου, ενώ τόνισε πως για την ημερομηνία ων εκλογών έχει ενημερωθεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, αυτή θα γίνει το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι θα συμβεί μετά την πρώτη Κυριακή
Στην πρώτη Κυριακή των εκλογών θα ψηφίσουμε με απλή αναλογική, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες να δούμε να σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.
Ο κάθε αρχηγός έχει δικαίωμα να κρατήσει την διερευνητική εντολή για τρεις μέρες, συνολικά δηλαδή εννέα ημέρες, με τη δυνατότητα ωστόσο να την παραδώσει ακόμη και την ίδια ημέρα ή και να μη τη λάβει καν.
Εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της, σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Μία τέτοια προοπτική θεωρείται επίσης αδύναμη.
Η δεύτερη κάλπη
Εφόσον λοιπόν δεν συσταθεί κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ορίσει πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και θα ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Μετά την ορκωμοσία της, θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μία ημέρα θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για τη διάλυσή της.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, στις 2 ή στις 9 Ιουλίου.
Εάν και εφόσον κάποιο κόμμα συγκεντρώσει αυτοδυναμία, τότε η χώρα αποκτά αμέσως κυβέρνηση. Αν όμως αυτό δεν συμβεί, τότε ξεκινά εκ νέου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η διαδικασία των διερευνητικών εκλογών. Το καλό σενάριο σε αυτή την περίπτωση, είναι να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση και ως τα μέσα Ιουλίου να έχει ξεκινήσει το έργο της.
Η πιθανότητα της τρίτης κάλπης
Να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το γεγονός η εκλογική διαδικασία να χρειαστεί και μία ακόμα Κυριακή για να αναδείξει «νικητή».
Ωστόσο, η εισήγηση αυτή δεν κερδίζει έδαφος και προφανώς όλοι απεύχονται να χρειαστεί η χώρα να είναι σε διαδικασία εκλογών έως το φθινόπωρο.
Πότε «παγώνουν» οι προσλήψεις στο δημόσιο
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναμένεται να «παγώσουν» οι προσλήψεις στο δημόσιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αμέσως μετά τη διάλυση της Βουλής.
Μετά την επίσημη ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν την 21η Μαΐου, όλα δείχνουν ότι η διάλυσή της και η δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος θα γίνουν το Σαββατοκύριακο 22-23 Απριλίου ώστε να αποφευχθεί η διάλυση της Βουλής ανήμερα της 21ης Απριλίου, για προφανείς λόγους.
Οι προθεσμίες είναι αυστηρές, αφού από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος, θα πρέπει οι εκλογές να διεξαχθούν το αργότερο εντός 30 ημερών.
Εναλλακτικά θα μπορούσε η διάλυση της Βουλής να γίνει και την Δευτέρα 24 Απριλίου ώστε να αρχίσει αμέσως μετά να τρέχει η προεκλογική περίοδος, τουλάχιστον επίσημα, αφού ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ ατύπως έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό.
Πιο συγκεκριμένα, οι προσλήψεις προβλέπεται να παυθούν μέχρι και την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης από σχετική νομοθεσία. Αναφορικά με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές η αναστολή των προσλήψεων ισχύει για ένα δίμηνο πριν την διεξαγωγή τους και έως την εγκατάσταση των νέων αιρετών οργάνων, δηλαδή, την 1η Σεπτεμβρίου. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα διάστημα που μπορεί να φθάσει ακόμη και τους πέντε μήνες!
Το «πάγωμα» των προσλήψεων προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν2190/94, προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικά φαινόμενα, που υποβαθμίζουν τη Δημόσια Διοίκηση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 28 του ανωτέρω νόμου κατά το διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, (Π.Δ.173 / 2014, ΦΕΚ 277 Α ‘/ 31.12.2014), έως την ορκωμοσία της Κυβέρνησης που προκύπτει κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος, απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που αφορούν στο διορισμό ή στην πρόσληψη, καθώς και οποιαδήποτε μεταβολή που αναφέρεται στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού των υπηρεσιών και νομικών προσώπων του άρθρου 14 παρ.1 του ν.2190 / 1994, όπως ισχύει, εκτός από τις πράξεις πειθαρχικής διαδικασίας, διαθεσιμότητας (άρθρο 100 του ν.3528 / 2007) και αργίας, καθώς και τις πράξεις που εκδίδονται σε συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση.
Σε κάθε περίπτωση, το ΑΣΕΠ θα πρέπει να διευθετήσει άμεσα τις υποθέσεις του, δημοσιεύοντας, εντός του επόμενου μήνα, τους νέους διοριστέους στις προλήψεις που «τρέχουν» μέχρι στιγμής, αφού δεν πρόκειται να προκηρυχθούν νέες μέχρι και τη σύσταση νέας κυβέρνησης.
Σχετικά με τη διεξαγωγή του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στη Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, αλλά και για την προκήρυξη 1Κ/2023 του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.