Breaking news

Εκλογές
A

Στην τελική ευθεία βρισκόμαστε πλέον για την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, που όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο. Σύμφωνα με τα όσα έχουν αφήσει να εννοηθούν οι βουλευτές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ουσιαστικά, από το ημερολόγιο έχει σβηστεί η πρώτη Κυριακή του Μαΐου και όλες οι υπόλοιπες είναι «ανοικτές».

Τα κυβερνητικά σενάρια αναφέρουν ως επικρατέστερη ημερομηνία για τις εκλογές την Κυριακή είναι 21η Μαΐου, χωρίς όμως να αποκλείεται η 14η ή και η 28η του ίδιου μήνα. 

 

Πηγές αναφέρουν ακόμα πως στόχος του πρωθυπουργού είναι να αφήσει να κυλήσουν «ανέμελα» οι διακοπές του Πάσχα και στην συνέχει να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών. Μάλιστα, βάσει του ότι η Βουλή θα κλείσει για τις διακοπές του Πάσχα τη Μεγάλη Τρίτη, η προκήρυξη των εκλογών τοποθετείται για την Κυριακή του Θωμά ή τη Δευτέρα που ακολουθεί, δηλαδή στις 24 Απριλίου. 

Το αμέσως επόμενο βήμα μετά την προκήρυξη των εκλογών θα είναι να οριστεί νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών που θα αντικαταστήσει τον Μάκη Βορίδη, καθώς ο νέος εκλογικός νόμο δεν προβλέπει άλλες αλλαγές στην κυβέρνηση, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. 

Τι θα συμβεί μετά την πρώτη Κυριακή

Στην πρώτη Κυριακή των εκλογών θα ψηφίσουμε με απλή αναλογική, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες να δούμε να σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Ο κάθε αρχηγός έχει δικαίωμα να κρατήσει την διερευνητική εντολή για τρεις μέρες, συνολικά δηλαδή εννέα ημέρες, με τη δυνατότητα ωστόσο να την παραδώσει ακόμη και την ίδια ημέρα ή και να μη τη λάβει καν.

Εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της, σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Μία τέτοια προοπτική θεωρείται επίσης αδύναμη.

Η δεύτερη κάλπη

Εφόσον λοιπόν δεν συσταθεί κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ορίσει πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και θα ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Μετά την ορκωμοσία της, θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μία ημέρα θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για τη διάλυσή της.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, στις 2 ή στις 9 Ιουλίου.

Εάν και εφόσον κάποιο κόμμα συγκεντρώσει αυτοδυναμία, τότε η χώρα αποκτά αμέσως κυβέρνηση. Αν όμως αυτό δεν συμβεί, τότε ξεκινά εκ νέου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η διαδικασία των διερευνητικών εκλογών. Το καλό σενάριο σε αυτή την περίπτωση, είναι να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση και ως τα μέσα Ιουλίου να έχει  ξεκινήσει το έργο της.

Η πιθανότητα της τρίτης κάλπης

Να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το γεγονός η εκλογική διαδικασία να χρειαστεί και μία ακόμα Κυριακή για να αναδείξει «νικητή». 

Ωστόσο, η εισήγηση αυτή δεν κερδίζει έδαφος και προφανώς όλοι απεύχονται να χρειαστεί η χώρα να είναι σε διαδικασία εκλογών έως το φθινόπωρο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις