Στο «μέτωπο» της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως επισπεύδεται η διαδικασία για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα μπει σε εφαρμογή τον Μάιο.
Παράλληλα άνοιξε περαιτέρω τη «βεντάλια» των μέτρων στήριξης, τονίζοντας πως θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία. Σε συνέντευξη του στον Ant1 έστειλε μήνυμα πως «η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί», ενώ αναφέρθηκε ενδεικτικά στις αλλαγές που έρχονται στον ΕΝΦΙΑ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που ήταν και βασικές «γαλάζιες» δεσμεύσεις την προεκλογική περίοδο. Στο πεδίο της υγείας είπε πως όταν τελειώσει η πανδημία θα προχωρήσει η υλοποίηση ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την κυβέρνηση «να σπάει αυγά» και να κάνει αλλαγές.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας απαιτεί να είναι χώροι γνώσης και όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας. Για να σημειώσει χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω».
Στο φλέγον θέμα της πανδημίας ο πρωθυπουργός είπε εκ νέου «όχι» σε ένα lockdown, ενώ στον «πάγο» μένει η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.
«Δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε περαιτέρω την υποχρεωτικότητα» σημείωσε, επισημαίνοντας πως υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις ότι βαδίζουμε σιγά-σιγά προς το τέλος αυτού του κύματος της Όμικρον.
Πάντως υπογράμμισε πως «δεν είναι γρίπη και προφανώς οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας εξακολουθούν να κινδυνεύουν πολύ περισσότερο και από τη μετάλλαξη Όμικρον, παρότι ευτυχώς είναι ηπιότερη της μετάλλαξης Δέλτα». Τόνισε δε πως τα πρόστιμα στους 60ρηδες που παραμένουν ανεμβολίαστοι από τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν κανονικά.
Οι εκλογές, η κεντροαριστερή πολυκατοικία και το … πολυπόθητο κεντρο
«Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με τον τρόπο αυτό έκλεισε τη συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ παράλληλα έβαλε τέλος και στα σενάρια περί εκλογικού ανασχηματισμού
Για την επόμενη ημέρα ο Κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, λέγοντας παράλληλα πως «η αυτοδυναμία δεν μας εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία». Παράλληλα με αφορμή και τη συζήτηση που υπάρχει για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση - που θα γίνει με απλή αναλογική - έβαλε σαφείς διαχωριστικές γραμμές από το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή..».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αναφορά στο Νίκο Ανδρουλάκη, για τον οποίο σημείωσε πως «δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά». Προσέθεσε δε πως «έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε».
Στη συνέντευξη του ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο «προφίλ» της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «σήμερα εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο. Και το εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές. Και δεν πιστεύω ότι η κυριαρχία μας σε αυτόν τον χώρο θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά». Ουσιαστικά έστειλε σαφές μήνυμα πως δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το χώρο του κέντρου, στον οποίο σε σημαντικό βαθμό στηρίχθηκε για την εκλογική νίκη του 2019
Διαβάστε ακόμα στο ethnos.gr:
Μέτρα στήριξης: Πώς θα στηριχθούν για τον Ιανουάριο εργαζόμενοι και επιχειρήσεις