Breaking news

Εκλογές
A

Φουντώνουν τα σενάρια για τις ημερομηνίες των εκλογών μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν σε διαφορετικό τόπο από αυτόν που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να βιαστούν να κάνουν αίτηση ετεροδημότη. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εσωτερικών, «έδωσε» την Παρασκευή την επικρατέστερη, μέχρι στιγμής, ημερομηνία των εκλογών λέγοντας: «Να υπολογίσετε ένα καθαρό διάστημα δύο μηνών από την χρονική στιγμή που αποφασίζει ο πρωθυπουργός να διαλύσει την Βουλή για την όλη διαδικασία. Ένα ενδεχόμενο είναι πριν από το Πάσχα να είναι η πρώτη κάλπη και πριν τις πανελλαδικές η δεύτερη».

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες η επικρατέστερη ημερομηνία  για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, που θα πραγματοποιηθεί με απλή αναλογική, είναι η Κυριακή των Βαΐων, στις 9 Απριλίου 2023.

Η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται εντός Μαΐου με την Κυριακή, 21η Μαΐου, να προβάλλει ως η πιο επικρατέστερη ημερομηνία.

Όπως φαίνεται οι δύο ημερομηνίες πέφτουν μακριά και το αποτέλεσμα θα είναι να δυσκολευθούν οι ψηφοφόροι που ψηφίζουν σε μακρινές περιοχές από τον τόπο κατοικίας τους να μεταβούν δύο φορές σε αυτές. 

Μία λύση για όσους θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους είναι να κάνουν, ηλεκτρονικά, αίτηση ετεροδημότη.

Ετεροδημότης είναι ο εκλογέας που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στης οποίας τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένος,

Π.χ. δημότης του Δήμου Καβάλας που διαμένει στον Δήμο Θεσσαλονίκης και επιθυμεί να ψηφίσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης τους υποψηφίους της εκλογικής Περιφέρειας Καβάλας.

Ο ετεροδημότης ψηφίζει μόνο στον τόπο διαμονής του και όχι στον δήμο της  βασικής του εγγραφής. Ειδικά στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές σε περίπτωση που σε μια Εφετειακή περιφέρεια (περιλαμβάνει 2 ή περισσότερους νομούς που υπάγονται στο ίδιο εφετείο) δεν συγκεντρώνονται 40 τουλάχιστον ετεροδημότες προερχόμενοι από την ίδια εκλογική περιφέρεια, οι εκλογείς αυτοί δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σαν ετεροδημότες αλλά θα ψηφίσουν μόνο στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν έγκαιρα από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μεταβούν στο τόπο βασικής εγγραφής τους.

Πώς θα κάνετε αίτηση

Ο ετεροδημότης εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους υποβάλλοντας ο εκλογέας αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr

Απαραίτητη προϋπόθεση για την χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής και την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης αποτελεί η κατοχή προσωπικού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) από τον εκλογέα και των αντίστοιχων κωδικών που διαθέτει στην εφαρμογή «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)

Οι αιτήσεις είναι δυνατό να υποβάλλονται και στους οικείους δήμους και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Για την υποβολή της αίτησης στους οικείους δήμους οι εκλογείς είναι δυνατό να απευθύνονται μόνο στον δήμο που κατοικούν, ενώ στα Κ.Ε.Π. είναι δυνατό να απευθύνονται όλοι οι εκλογείς ανεξάρτητα από τον δήμο κατοικίας τους.

Αιτήσεις ετεροδημοτών που έχουν υποβληθεί πριν από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής θεωρούνται ενεργείς και έως την πιθανή τροποποίησή τους εκφράζουν την πρόθεση του εκλογέα να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του.

Εκλογείς που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες, χάνουν την ιδιότητα του ετεροδημότη εφόσον μεταδημοτεύσουν. 

Εκλογείς που υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων δεν ψηφίζουν σαν ετεροδημότες.

Πώς θα μάθετε που ψηφίζετε

Για να δείτε πού ψηφίζετε, μπορείτε να εισέρχεστε στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις».

Για να μάθετε που ψηφίζετε πατήστε εδώ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις