Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης έδωσε σήμερα εντολή στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να ελέγξει 5 πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται να εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων στην ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού.
Η εντολή αυτή δόθηκε με αφορμή την έλλειψη που παρατηρείται σε ορισμένα φάρμακα, κατόπιν καταγγελίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του υπουργού Υγείας σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι εν λόγω πολυεθνικές εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων από όσες απαιτούνται θα πρέπει «να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στις συγκεκριμένες εταιρίες. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία και τα φάρμακα των πολιτών».
Σημειώνεται ότι για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων το υπουργείο Υγείας έχει λάβει μέτρα όπως η έκδοση της επικαιροποιημένης λίστα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών που θα αναρτηθεί σήμερα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικών φαρμάκων και η αύξηση των εισαγωγών.
Τι καταγγέλλει ο ΦΣΑ
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ), οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζονται, ενώ «αυτή τη στιγμή λείπουν περισσότερα από 400 φάρμακα πρώτης ανάγκης, που έχει σαν αποτέλεσμα ασθενείς και φαρμακοποιοί να κάνουν αγώνα δρόμου μήπως μπορέσουν και εξασφαλίσουν κάποια από αυτά».
«Οι φαρμακοποιοί κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξασφαλίσουν την αγωγή για τους ασθενείς τους, όμως δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη φαρμακευτική αγορά» τονίζει ο ΦΣΑ και εγκαλεί την πολιτεία διότι «δυστυχώς παρόλες τις επανειλημμένες αναφορές μας, δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια».
Σύμφωνα με τον ΦΣΑ, οι ελλείψεις αφορούν σε αναντικατάστατα φάρμακα όπως, παυσίπονα, αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά κ.α. Ο ΦΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Φ. που είναι αρμόδιοι για τον ομαλό εφοδιασμό των ασθενών με φάρμακα, να πάρουν «επιτέλους ουσιαστικά μέτρα».
Αυξανόμενες οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων
Ο βασικός λόγος για τις ελλείψεις φαρμάκων, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, όπως αναφέρεται το ρεπορτάζ της Πέννυ Μπουλούτζα στην Καθημερινή, είναι οι συνεχώς αυξανόμενες παράλληλες εξαγωγές. Όπως επισημαίνει ο κ. Βαλτάς, είμαστε η χώρα της Ε.Ε. με τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων, με αποτέλεσμα η εξαγωγή τους να είναι πολύ κερδοφόρος για τις φαρμακαποθήκες. Είναι ενδεικτικό ότι το κέρδος των φαρμακαποθηκών για τα σκευάσματα που διακινούν, το οποίο στην Ελλάδα ορίζεται στο 4,67%, μπορεί να πολλαπλασιαστεί όταν τα σκευάσματα πωληθούν στο εξωτερικό.
Έτσι, σύμφωνα με καταλόγους που κυκλοφορούν μεταξύ των ενδιαφερομένων, με βάση την τιμή διάθεσης των σκευασμάτων στο εξωτερικό, για ένα πολύ κοινό κολλύριο το κέρδος φτάνει στο 189%, για ένα σκεύασμα για το άσθμα στο 106,7%, για ένα σκεύασμα για την ημικρανία στο 80% και για ένα μυοχαλαρωτικό το κέρδος εκτινάσσεται στο 277%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 έγιναν παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων αξίας 427 εκατ. ευρώ
Την ίδια στιγμή, όσο οι φαρμακευτικές εταιρείες βλέπουν τα φάρμακα που έχουν διαθέσει στην ελληνική αγορά να κυκλοφορούν στη Γερμανία ή στη Γαλλία, όπου οι ίδιες πωλούν τα σκευάσματά τους πολύ ακριβότερα, τόσο μειώνουν τις ποσότητες που διαθέτουν στην ελληνική αγορά.