Ποινική προκαταρκτική έρευνα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών παρήγγειλε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντοκουμέντο», στο οποίο εμφανίζεται σειρά ονομάτων, μεταξύ των οποίων και υπουργοί, δημοσιογράφοι και λοιποί παράγοντες του δημοσίου βίου, να έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση οι τηλεφωνικές τους επικοινωνίες.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ντογίακος παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να καλέσει άμεσα σε κατάθεση τον εκδότη της εφημερίδας και δημοσιογράφο, κ. Κώστα Βαξεβάνη και να προσκομίσει όσα στοιχεία διαθέτει, ενώ παράλληλα να κληθούν και να εξεταστούν και τυχόν άλλα πρόσωπα τα οποία θα προτείνει, προσκομίζοντας όσα στοιχεία διαθέτουν για την εν λόγω υπόθεση προς απόδειξη των όσων αναφέρονται στο σημερινό δημοσίευμα.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η παραγγελία του ανωτάτου εισαγγελικού λειτουργού διαβιβάζεται στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για να υλοποιηθεί με την κλήση του εκδότη και δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα που έφερε στο φως το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πολιτικών, όπως ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και δημοσιογράφων και καλλιτεχνών.
Άθλιες πρακτικές
«Δεν νοείται να τελεί η πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου στο έλεος άθλιων πρακτικών», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής , Νίκος Ανδρουλάκης, σε δήλωσή του με την οποία σχολιάζει τα όσα γράφονται και λέγονται τις τελευταίες μέρες για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Ο κ. Ανδρουλάκης καλεί τη Δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση. «Στο σημείο που έχουμε φτάσει, το βάρος πέφτει στην ελληνική Δικαιοσύνη που οφείλει να διερευνήσει ενδελεχώς την υπόθεση. Μετά από τόσους μήνες, πού βρίσκεται η δικαστική έρευνα; Ποια πρόσωπα από τα εμπλεκόμενα έχουν κληθεί να καταθέσουν;» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικρίνει έντονα την κυβέρνηση αναφέροντας ότι «τις τελευταίες ημέρες διακινούνται στη δημόσια σφαίρα ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, που φέρονται να έχουν πέσει θύματα παράνομων παρακολουθήσεων»
Τονίζει ακόμη ότι: «το απόρρητο, που από την αρχή της υπόθεσης έχει εργαλειοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οδηγεί τη διαφάνεια στο απόσπασμα».
Ακόμα, σημειώνει πως: «Το "απόρρητο" επιτρέπει τίποτα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί συντηρώντας μια δυσώδη κατάσταση".
Επίσης κατηγορεί την κυβέρνηση πως: «τρεις μήνες μετά την κατάθεση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μηνυτήριας αναφοράς μου για την χρήση του Predator στην Ελλάδα και της δεύτερης συμπληρωματικής το Σεπτέμβριο για την παράνομη παρακολούθηση μου από την ΕΥΠ, η Κυβέρνηση των "νόμιμων λαθών" και της συσκότισης δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για την αποκάλυψη των υπαιτίων, που δημιούργησαν και λειτούργησαν ένα παράκεντρο διαφθοράς κατά παράβαση του νόμου και του Συντάγματος».
Αντίθετα, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές δεν προσήλθαν στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου PEGA, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία τους προστάτευσε και από την κλήση τους στην εξεταστική επιτροπή της ελληνικής βουλής. Γιατί άραγε;
Τι «απάντησε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επισήμανε ότι, όταν διατυπώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί, δύο βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι ποιος τους λέει και ποιος είναι ο σκοπός του.
«Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Υπουργό Εξωτερικών. Η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους» επισήμαναν «κύκλοι» του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με αφορμή το δημοσίευμα.