Breaking news

tourkia_synora
A

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολές σε ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και ΕΕ ζητώντας την άμεση καταδίκη της ρητορικής της Τουρκίας από όλη τη διεθνή κοινότητα.

«O ανοιχτά απειλητικός τους χαρακτήρας και τόνος είναι κάτι παραπάνω από προφανής, διαλύοντας έτσι κάθε αμφιβολία σχετικά με τον επιδιωκόμενο σκοπό τους, καθώς και κάθε ισχυρισμό ότι προορίζονται μόνο για εσωτερικούς λόγους ενόψει των επόμενων εκλογών στη χώρα» υπογράμμιζε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Με το να μην ενεργούμε εγκαίρως ή με το να υποτιμούμε τη σοβαρότητα του θέματος, κινδυνεύουμε να γίνουμε και πάλι μάρτυρες μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτήν που εκτυλίσσεται σήμερα σε κάποιο άλλο μέρος της ηπείρου μας. Αυτό είναι κάτι που κανείς μας δεν θα ήθελε να δει», προειδοποίησε.

Τις τελευταίες ημέρες, η επιθετική ρητορική που εξαπολύει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας δεν έχει προηγούμενο, εν μέσω αυτού που ο ίδιος θεωρεί ως αυξανόμενη στρατιωτική συσσώρευση στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται κοντά στην ακτογραμμή της Τουρκίας. Σε μία επαναλαμβανόμενη και ισχνά κεκαλυμμένη απειλή του, ξεκαθαρίζει πως «μπορούμε να κατεβούμε ξαφνικά ένα βράδυ όταν έρθει η ώρα», ενώ σε επίσκεψή του στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη την Τρίτη, πρόσθεσε πως εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις παράνομες απειλές εναντίον της Τουρκίας, «η υπομονή τους θα εξαντληθεί».

Η Ελλάδα επέκρινε τις δηλώσεις του Ερντογάν ως «ανοιχτά απειλητικές» σε χαρακτήρα και τόνο. «Η τουρκική στάση είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την ενότητα και τη συνοχή του ΝΑΤΟ, αποδυναμώνοντας τη νότια πλευρά της Συμμαχίας σε μια στιγμή κρίσης», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βιώνει αυτή τη στιγμή μια από τις χειρότερες περιόδους της εδώ και χρόνια.

Όπως ισχυρίζεται σε άρθρο του το Politico, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, οι γειτονικές της χώρες διαφωνούν επί δεκαετίες σχετικά με μια σειρά διμερών διαφορών, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων, των αλληλεπικαλυπτόμενων αξιώσεων στην υφαλοκρηπίδα τους και της μακροχρόνιας διένεξης για την Κύπρο.

Προς οργή των Τούρκων, η Ελλάδα παραχώρησε στον στρατό των ΗΠΑ απεριόριστη πρόσβαση σε βάσεις «κλειδιά» της χώρας, σε μια ενημέρωση της συμφωνίας για την αμοιβαία αμυντική συνεργασία τους τον Οκτώβριο του 2021. Ο Ερντογάν διέκοψε όλες τις διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα τον περασμένο Μάιο, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους νομοθέτες των Ηνωμένων Πολιτειών να εμποδίσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

Αμέσως μετά, οι στρατιωτικές προκλήσεις αυξήθηκαν, δημιουργώντας την πιο ασταθή κατάσταση που έχει υπάρξει από τότε που οι δύο πλευρές παραλίγο να έρθουν σε σύγκρουση το 2020, λόγω των ενεργειακών ερευνών που διεξήχθησαν στα ύδατα που διεκδικεί η Ελλάδα.

 Τη Δευτέρα, η ΕΕ εξέφρασε τις ανησυχίες της για τα σχόλια του Ερντογάν, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τα χαρακτήρισε «μη βοηθητικά» και επανέλαβε ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται.

Η Άγκυρα έστειλε επίσης επιστολές σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ την 1η Σεπτεμβρίου, κατηγορώντας την Ελλάδα για «παράνομες ενέργειες» «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» στο Αιγαίο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις