Μετά το αφήγημα για την τόνωση της οικονομίας το μέσω του τουρισμού και λίγο πριν το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, η κυβέρνηση ξεκίνησε να κάνει λόγο για έναν «δύσκολο» χειμώνα.
Μάλιστα, πριν από λίγο, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι «η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας». Βέβαια ήδη αρκετοί είναι οι πολίτες εφαρμόζουν τη νέα πολιτική της κυβέρνησης, λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στα τιμολόγια ενέργειας.
Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι η εξοικονόμηση ενέργειας ακολουθεί το παράδειγμα της Γερμανίας και της Ιταλίας και ότι Ιούνιο – Ιούλιο είχαμε σημαντική μείωση της κατανάλωσης. «Τον Ιούλιο η μείωση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 15% μέσα σε ένα μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σκρέκας δεν παρέλειψε πάντως να πει πως η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για το χειμώνα και «δεν θα αφήσει τα νοικοκυριά να κρυώσουν».
«Έχουμε προχωρήσει σε διπλασιασμό της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή έχουμε διπλασιάσει την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου» εξήγησε.
Τέλος, συμπλήρωσε ότι, «όλη η Ευρώπη ανησυχεί και προβληματίζεται για τους επόμενους μήνες. Φαίνεται ότι θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα εξαιτίας της στρατηγικής της Ρωσίας να στραγγαλίζει ενεργειακά την Ευρώπη μειώνοντας τις ροές φυσικού αερίου και εκτινάσσοντας τις τιμές. Η κυβέρνησή μας είδε από πολύ νωρίς το πρόβλημα, και δημιούργησε δίχτυ προστασίας για τους οικιακούς καταναλωτές αλλά και τις ΜΜΕ».
Για τις κατακόρυφες αυξήσεις στο ρεύμα
Όσον αφορά τις υπέρογκες αυξήσεις που βλέπουν στους λογαριασμούς ενέργειας τους τελευταίους μήνες οι πολίτες, ο υπουργός ανέφερε πως δέσμευση της κυβέρνησης είναι η απορρόφηση τουλάχιστον στο 80% των αυξήσεων, για όσο χρειαστεί.
Μάλιστα, δήλωσε πως, «μικρότερα εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, ψιλικά, απορροφούμε το 89% της αύξησης για το Σεπτέμβριο. Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις απορροφούμε το 50 με 55% της αύξησης, ενώ ένα τμήμα της αύξησης εκπίπτει από τη φορολογία εισοδήματος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις, που έλαβαν εξίσου διογκωμένους λογαριασμούς, δεν ενισχύθηκαν με την επιδότηση Power Pass, που δόθηκε σε ορισμένα νοικοκυριά το καλοκαίρι.
Ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ωστόσο ότι εξετάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, πέραν της επιδότησης, για τις μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, «για να στηρίξουμε από τις αυξημένες τιμές ενέργειας».
Τέλος, ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει υποχρεώσει τους παρόχους σε καθαρές χρεώσεις και πως η ΡΑΕ έχει πίνακα με συγκρίσεις τιμολογίων, αν και όπως και ο ίδιος εκτίμησε, οι διαφορές τιμής μεταξύ των παρόχων δεν ξεπερνούν το 20% .