Breaking news

mitsotakis
A

Τα χαρτιά του για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ανοίγει για πρώτη φορά σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δύο ημέρες μετά τις παραιτήσεις – βόμβα του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέοντος. Ο πρωθυπουργός καλείται να απαντήσει στα πάμπολλα ερωτήματα που προκύπτουν για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ αλλά και το κακόβουλο λογισμικό σύστημα Predator.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στη δήλωσή του προς το μεσημέρι.

Η υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη έχει βάλει «φωτιά» στην πολιτική αντιπαράθεση και σήμερα θα δοθεί μια εικόνα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης.

Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Όπως έγραψε το ethnos.gr, ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων θα επισημάνει πως θα ριχθεί φως στην υπόθεση και θα αναφερθεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Δεδομένο είναι το «ναι» στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής και στην εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας , θέμα που άλλωστε σηκώνει ψηλά η αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες o πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα γεγονότα που προηγήθηκαν και θα αναγνωριστούν λανθασμένοι χειρισμοί του πρώην Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ωστόσο θα σημειώσει πως ενημερώθηκε για το θέμα την περασμένη Πέμπτη και δρομολόγησε άμεσα την αντικατάσταση του Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Το μήνυμα που θέλει να εκπέμπει το Μαξίμου είναι πως αν υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση από τον τέως διοικητή της ΕΥΠ δεν θα προχωρούσε η παρακολούθηση του κινητού πολιτικού προσώπου. Παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη να μην επικρατήσει κλίμα τοξικότητας μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις

Να σημειωθεί πως όσον  αφορά στην ΕΥΠ η αντιπολίτευση υπενθυμίζει στο ό,τι με προεδρικό διάστημα από το 2019 υπάγεται στον Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό  δεν πρόκειται να αλλάξει, ωστόσο θα επισημανθεί από την κυβέρνηση πως ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της ΕΥΠ πρέπει να συζητηθούν ώστε να γίνουν διορθώσεις και βελτιώσεις. Δεν πρέπει να αποκλείεται μάλιστα  να υπάρξει και κάποια «πρόσκληση» στα κόμματα να καταθέσουν προτάσεις.

Οι τελικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις θα ληφθούν σήμερα στον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο δεδομένο είναι πως πρέπει να απαντηθούν μια σειρά  ερωτημάτων που έχουν προκύψει για το πώς και το γιατί. Το βασικό ερώτημα σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι για ποιο λόγο αποφασίστηκε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος  Αλλαγής.  Παράλληλα από την αντιπολίτευση  θέτουν το ερώτημα αν έχουν υπάρξει και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών ή και δημοσιογράφων (για παράδειγμα ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης έχει καταγγείλει παρακολούθηση του).

10 ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν

Σε κάθε περίπτωση τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων ολοένα και πληθαίνουν με την να αντιπολίτευση να ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις και την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι και η ίδια επιθυμεί τη διαλεύκανση της υπόθεσης τονίζοντας πως όλες οι εξηγήσεις θα δοθούν θεσμικά. Τα αναπάντητα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων είναι τα εξής:

  1. Ποιος ζήτησε από την ΕΥΠ την παρακολούθηση Ανδρουλάκη;
  2. Υπήρξε αίτημα από ξένες Αρχές και ποιες είναι αυτές και ποιος είναι ο στόχος;
  3. Είναι δυνατόν η ΕΥΠ να μην ενημέρωσε την κυβέρνηση;
  4. Σε ποιον έδινε η ΕΥΠ τα στοιχεία που λάμβανε για τον Νίκο Ανδρουλάκη;
  5. Συνδέεται η παρακολούθηση Ανδρουλάκη με την απόπειρα παγίδευση του τηλεφώνου του μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, την οποία ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε;
  6. Συνδέονται οι παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη;
  7. Μπορεί να παρακολουθούσε και άλλους πολιτικούς ή δημοσιογράφους η ΕΥΠ εν αγνοία της κυβέρνησης;
  8. Μπορεί να συνεχίζονται μέχρι και σήμερα οι παρακολουθήσεις;
  9. Γιατί ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέων δεν αναφέρθηκε καθόλου στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας;
  10. Γιατί η κυβέρνηση, όταν ο Θανάσης Κουκάκης κατήγγειλε την πρώτη παρακολούθηση του έφερε νομό (τον όποιον ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ) με τον οποίο απαγορευόταν να δοθούν από την ΕΥΠ στοιχεία για την παρακολούθηση ατόμων εάν αυτό γινόταν για λόγους εθνικής ασφαλείας;

Δυο ανοιχτά «μέτωπα» με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Προβληματισμό στο γαλάζιο στρατόπεδο προκαλεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα διευρυμένο αντικυβερνητικό μέτωπο, καθώς αυτή τη στιγμή πυρά εκτοξεύονται όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Οι σχέσεις με το Κίνημα Αλλαγής βαίνουν καθημερινά επιδεινούμενες και στην Πειραιώς ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι τελευταίες εξελίξεις να φέρουν πιο κοντά την Κουμουνδούρου με την Χαριλάου Τρικούπη.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες υπήρξαν τοποθετήσεις τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τον Νίκο Ανδρουλάκη για τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Ρωμανό με αφορμή δηλώσεις του για το θέμα της παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Με τον κ. Ρωμανό να απαντά πως «ουδέποτε υπονόησα ότι γνωρίζω οτιδήποτε παραπάνω για την υπόθεση» και το Κίνημα Αλλαγής να επανέρχεται θέτοντας το ερώτημα «αν θα παραμείνει στη θέση του».

Στο γαλάζιο στρατόπεδο τηρούν στάση αναμονής για να δουν πως θα εξελιχθούν οι ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα. Πάντως δεν πέρασε απαρατήρητο πως ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε χθες πως  «στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά σταγονίδια διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους». Μια τοποθέτηση που δείχνει το ρήγμα που έχει επέλθει μεταξύ των κομμάτων.

Διαβάστε ακόμα στο ethnos.gr

Παραιτείται ο Νίξον: Μην αυταπατάσθε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι Νίξον και οι Έλληνες δεν είναι Αμερικανάκια…

Τι σχέση έχουν η γαλοπούλα, η σύφιλη και το AIDS – Τα μπερδεμένα ονόματά και ο στιγματισμός λαών και κοινωνικών ομάδων

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις