Σε δηλώσεις του απόψε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι η Τουρκία συνεχίζει να αναπτύσσεται κι ότι θα γίνει μία από τις 10 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου. «Θα την εκτοξεύσουμε στην κορυφή της παγκόσμιας ανάπτυξης», τόνισε.
«Η Τουρκία διαθέτει μια οικονομία που σημείωσε τα τελευταία 19 χρόνια κατά μέσο όρο ανάπτυξη 5,1%. Εκτός από τη συρρίκνωση 4,8%, που βιώσαμε το 2009 λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχουμε επιτύχει μια πρωτοφανή επιτυχία στην ιστορία της Δημοκρατίας, αναπτύσσοντας την οικονομία μας κάθε χρόνο. Ενώ όλοι συρρικνώθηκαν το 2020, όταν η επιδημία σάρωσε ολόκληρο τον κόσμο, εμείς αναπτυχθήκαμε κατά 1,8%. Ας ελπίσουμε ότι θα κλείσουμε το 2021 με διψήφια ανάπτυξη.
Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε με τη δύναμη που αντλούμε από τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Η υπεροχή μας πηγάζει από αυτό», υποστήριξε.
Νέα μέτρα και… μποναμάς Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε μία σειρά νέων μέτρων, προκειμένου να στηρίξει τομείς που αποδίδουν, όπως οι εξαγωγές, ενώ υποσχέθηκε να… επιβραβεύσει με ένα «κρυφό επιτόκιο» όσους διατηρήσουν τις καταθέσεις τους σε λίρες και δεν τις αλλάξουν με ξένο νόμισμα.
«Τα υπουργεία μας και οι συναφείς φορείς έχουν λάβει μέτρα εναντίον εκείνων που δυσκολεύουν την καθημερινότητα του έθνους μας με κερδοσκοπίες και υπέρογκες τιμές.
Εισάγουμε νέα μέσα στο πλαίσιο των κανόνων της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς, προκειμένου να σταματήσει η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και να διασφαλιστεί η σχετική σταθερότητα.
Από εδώ και στο εξής, κανένας από τους πολίτες μας δεν θα χρειάζεται να αλλάξει τις καταθέσεις του από τουρκικές λίρες σε ξένο νόμισμα μόνο και μόνο επειδή η ισοτιμία θα είναι υψηλότερη», είπε, εξηγώντας ότι θα υπάρχει ένα "μπόνους-επιτόκιο" σε όσους διατηρήσουν τις λίρες τους στις τράπεζες. Το κράτος –με άλλα λόγια- θα τους πληρώσει τη διαφορά από τη «χασούρα» που θα υποστούν λόγω της συναλλαγματικής διακύμανσης μέσα σε 6 ή 12 μήνες.
Μετά από τη δήλωση αυτή το δολάριο υποχώρησε αρκετά, καθώς πρόκειται για μία έμμεση αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, προκάλεσε πολύ μεγάλη συζήτηση μέσα στη νύχτα στην Τουρκία και υψηλές αμφιβολίες για την επιτυχία του μέτρου.
Ο οικονομολόγος Εσέρ Καρακάς είπε ότι «αυτή η απόφαση είναι η πιο βαριά κρατική απόφαση στην ιστορία της χώρας». «Το θέμα είναι πώς θα πληρωθεί αυτή η διαφορά στον καταθέτη. Θα μπορούσε να σημάνει επιπλέον πληθωρισμό, εάν πρόκειται να πληρωθεί με την εκτύπωση νέου χρήματος», προειδοποιούν οι οικονομολόγοι, που υπενθυμίζουν ότι κάτι παρόμοιο έγινε και τη δεκαετία του 1970 με άσχημες συνέπειες.