Την ατζέντα με την οποία θα πορευθεί στο δρόμο προς τις κάλπες αποκαλύπτει σταδιακά η κυβέρνηση, συντηρώντας με τον τρόπο αυτό τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Με το κύμα των ανατιμήσεων να συνεχίζεται και τον χειμώνα να προβλέπεται ενεργειακά δύσκολος δεν αποτελεί μυστικό πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο «ζεσταίνεται» το σενάριο για φθινοπωρινές κάλπες.
Οι τελικές αποφάσεις για το momentum της επόμενης αναμέτρησης θα ληφθούν τον Αύγουστο, ωστόσο ήδη ξεδιπλώνεται από την κυβέρνηση το αφήγημα της κάλπης. Με την ακρίβεια να ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν θέλουν να δουν την πολιτική αντιπαράθεση να περιορίζεται μόνο στο τερέν της οικονομίας, όπου δέχονται σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση
Αντιθέτως στόχος είναι να... διευρυνθεί η ατζέντα της πολιτικής συζήτησης και να μην μείνει μόνο στο θέμα των τιμών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο σχεδιασμός να γίνει τη Δευτέρα συζήτηση στη Βουλή για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική πολιτική.
Από πολιτική σκοπιά η Νέα Δημοκρατία εστιάζει στη λεγόμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα, με κεντρικό στόχο να προσελκύσει το κεντρώο ακροατήριο. Μάλιστα ένα από τα θέματα στα οποία «επενδύει» ιδεολογικά είναι το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, που θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο. Είναι ένα θέμα που προκαλεί την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, ωστόσο στην Πειραιώς εκτιμούν πως ανάλογες κινήσεις συσπειρώνουν όχι μόνο το δεξιό κοινό αλλά και ένα τμήμα του κέντρου.
Παράλληλα στο γαλάζιο στρατόπεδο θα προσπαθήσουν να ξαναζωντανέψουν το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να το δουν να αντικαθίσταται από ένα αντικυβερνητικό μέτωπο. Στο πλαίσιο αυτό όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες τόσο θα αυξάνονται οι αναφορές στο 2015 και στο δημοψήφισμα, κάτι που φάνηκε και χθες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε «κάθε φορά, όταν έρχεται αυτή η περίοδος του χρόνου, τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, θυμόμαστε τι συνέβη το 2015 και πόσο κοντά ήρθαμε στην απόλυτη καταστροφή». Με έναν πόλεμο ανακοινώσεων να ακολουθεί στη συνεχεία ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.
Η… αφορμή για τις πρόωρες εκλογές
Με δεδομένο πως όλο το προηγούμενο διάστημα το μήνυμα που εξέπεμπε η κυβέρνηση ήταν πως δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές αναζητείται ένα αφήγημα για να αιτιολογηθεί μια φθινοπωρινή προσφυγή στις κάλπες (εφόσον τελικά οριστικοποιηθεί η σχετική απόφαση). Από το γαλάζιο στρατόπεδο θα επιχειρήσουν να ρίξουν το … γάντι στην αντιπολίτευση, με το επιχείρημα πως δημιουργεί ένα κλίμα τοξικότητας το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί για έναν ολόκληρο χρόνο.
Με την κυβέρνηση πάντως να είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τους υψηλούς τόνους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ,όπως φαίνεται και από τις αναφορές του Γιάννη Οικονόμου σε «τραμπισμό αλά γκρέκα». Ουσιαστικά στο γαλάζιο στρατόπεδο θέλουν να συσπειρώσουν την εκλογική τους βάση και στο πλαίσιο αυτό όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα αυξάνουν τα πυρά προς την αντιπολίτευση.
H στρατηγική του πρώτου «γύρου»
Οι επόμενες εκλογές -που θα γίνουν με την απλή αναλογική -είναι και οι κρισιμότερες για τα κόμματα, καθώς εκεί θα φανεί η δυναμική τους. Στη Νέα Δημοκρατία ανησυχούν για την «χαλαρή ψήφο» δηλαδή για το ενδεχόμενο πολίτες να στραφούν σε μικρότερα κόμματα ώστε να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση με την λογική πως στη δεύτερη αναμέτρηση μπορούν να επαναξιολογήσουν τη στάση τους. Στο πλαίσιο αυτό είναι συνεχείς οι αναφορές πως «η πρώτη κάλπη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως η τελευταία κάλπη»
Από εκεί και πέρα σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές θα ακολουθήσει και δεύτερη αναμέτρηση, η οποία θα γίνει με τον εκλογικό νόμο του 2020 που προβλέπει ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για την αυτοδυναμία. Η Νέα Δημοκρατία και σε μια δεύτερη αναμέτρηση θα εστιάσει στην ανάγκη αυτοδυναμίας για να προκύψει «σταθερή κυβέρνηση», ενώ στο πλαίσιο του ανοίγματος σε ένα ευρύτερο ακροατήριο θα τονιστεί πως θα αξιοποιηθούν και πρόσωπα που δεν είναι στο στενό κομματικό πυρήνα.
Το βασικό δίλημμα που θα μπει θα είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες» και αυτό που θα τονιστεί από τη Νέα Δημοκρατία είναι πως σε μια εποχή με πολλαπλά ανοιχτά θέματα (ακρίβεια, τουρκική προκλητικότητα) χρειάζεται καθαρή εντολή. Παράλληλα θα … αιωρείται και το ενδεχόμενο μιας τρίτης κάλπης που εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της γαλάζιας συσπείρωσης.
Πάντως στην πράξη το ενδεχόμενο και τρίτων εκλογών αν δεν έχει μέχρι τότε προκύψει κυβέρνηση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση ουσιαστικά η χώρα θα βρίσκεται σχεδόν όλο το φθινόπωρο σε προεκλογική περίοδο. Και με δεδομένο πως θα πρέπει να κατατεθεί και προϋπολογισμός κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι να συνεχίζεται αυτή η αβεβαιότητα.
Διαβάστε ακόμα στο ethnos.gr
Έσωσε πελάτη ταβέρνας που πνίγηκε από ένα κομμάτι… πεπόνι - Δείτε βίντεο
Η NASA απαιτεί: Φέρτε πίσω τις κατσαρίδες που έφαγαν φεγγαρόσκονη