Δύο μήνες μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, η παράταξη του προέδρου της Γαλλίας βγαίνει «τραυματισμένη» από το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή.
Αναλυτικά
Ηχηρή ήττα για τον Εμανουέλ Μακρόν στο β' γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών καθώς μένει πολύ μακριά από την αυτοδυναμία των 289 εδρών, συγκεντρώνοντας αρκετές λιγότερες από τις 289 που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των συνολικά 577 εδρών - Δεύτερη και ενισχυμένη η παράταξη Μελανσόν με 170 ως 190 έδρες, αρνητική έκπληξη ο υψηλός αριθμός εδρών της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που μπορεί να φτάσει και έως και τις 100 θέσεις - Ρυθμιστής η παραδοσιακή γαλλική δεξιά, οι Ρεπουμπλικάνοι, με περίπου 70 έδρες - Παρά την αρχική θετική εικόνα, μεγάλη η αποχή και στον β' γύρο, κοντά στο 54%
Σε αναζήτηση συμμάχων βρίσκεται ήδη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επιχειρώντας να δομήσει μια σταθερή κυβέρνηση στη χώρα, έπειτα από το αποτέλεσμα του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών, καθώς οι πολίτες αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον ίδιο και το κόμμα του, στερώντας του την αυτοδυναμία.
Το Ensemble («Μαζί!»), δηλαδή η παράταξη του Μακρόν, μπορεί να αναδεικνύεται πρώτη στις εκλογές, ωστόσο αναμένεται να λάβει 230-245 έδρες, δηλαδή αρκετές λιγότερες από τις 289 που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των συνολικά 577 εδρών. Μοιραία, ο Γάλλος πρόεδρος είναι καταρχάς αναγκασμένος να αναζητήσει συνεργασίες κατά περίπτωση ή να τείνει χείρα συνεργασίας προς τους Ρεπουμπλικάνους.
Ωστόσο, ο Κριστιάν Ζακόμπ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε με νόημα ότι το κόμμα του (που αναμένεται να εξασφαλίζει από 65 έως 71 έδρες) θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.
Ανησυχητικό το ιστορικό σκορ για τη Λεπέν
Από τους νικητές των εκλογών το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, που αναμένεται να συγκεντρώσει 85-90 έδρες στη Βουλή, πενταπλασιάζοντας τον αριθμό των βουλευτών του σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Παράλληλα, ξεπερνάει κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών, ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματος, μετά το 1986.
Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία προκαλεί έντονο προβληματισμό και σκορπίζει διεθνή ανησυχία.