Σήμερα Τρίτη, 8 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των Μηχανογραφικών και Παράλληλων Μηχανογραφικών Δελτίων (ΜΔ και ΠΜΔ), για τους συμμετέχοντες των πανελλήνιων εξετάσεων 2025. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και την Πέμπτη 17, Ιουλίου 2025 και ώρα 24:00
Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή που θα αποκτήσουν αυτές τις μέρες, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (ΠΜΔ) για εισαγωγή σε Δημόσιες ΣΑΕΚ.
Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας είτε τις δύο επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου. Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειο, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του Μ.Δ. με την επιλογή «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.
Δείτε ΕΔΩ χρήσιμες οδηγίες για την υποβολή του Μηχανογραφικού για εισαγωγή στα ΑΕΙ μέσω πανελλαδικών και ΕΔΩ μέσω του 10%.
Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο
Μέσα στην ίδια αποκλειστική προθεσμία, με το ίδιο password, οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (ΠΜΔ) για τις Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ., στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και επιλέγοντας «ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ (ΠΜΔ) ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ σε ΣΑΕΚ».
Εκεί μπορούν να βρουν το νομικό πλαίσιο, τις ειδικότητες, οδηγούς σπουδών κτλ. Για μη τεχνικές απορίες μπορούν να στέλνουν mail στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected], ενώ για τεχνικά προβλήματα μπορούν να στέλνουν mail στο [email protected].
Δικαιούχοι υποβολής του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή σε Δημόσιες ΣΑΕΚ είναι:
- Οι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2025. Για την υποβολή του εν λόγω ΠΜΔ θα χρησιμοποιήσουν τον κωδικό ασφαλείας (password) που έχουν ήδη δημιουργήσει.
- Οι τελειόφοιτοι (μαθητές) των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του τρέχοντος σχολικού έτους που δεν συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2025. Η δημιουργία του κωδικού ασφαλείας (password) από αυτούς τους υποψηφίους για υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, έγινε ή γίνεται στο ΓΕΛ/ΕΠΑΛ που φοιτούσαν.
Οι υποψήφιοι με το password που ήδη έχουν ή αποκτούν, επισκέπτονται και υποβάλλουν το Παράλληλο Μ.Δ. στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr.
Με την είσοδο στο ηλεκτρονικό Παράλληλο ΜΔ, βλέπουν προσυμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία τους και καλούνται να εισάγουν τα στοιχεία επικοινωνίας και τα μοριοδοτούμενα στοιχεία τους.
Στη συνέχεια βλέπουν τις ειδικότητες, ταξινομημένες ανά περιφέρεια, υπουργείο εποπτείας και ΣΑΕΚ, όπου μπορούν να κάνουν μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις. Τη διαδικασία αυτή μπορούν να την επαναλάβουν όσες φορές θέλουν, μέχρι να νιώσουν έτοιμοι.
Το ανώτατο επιτρεπτό πλήθος των προτιμήσεων στο ΠΜΔ είναι 30. Στην τελική τους επίσκεψη, θα περάσουν πάλι όλα τα πρώτα βήματα, αν θέλουν θα αλλάξουν πάλι κάποιες προτιμήσεις τους και θα φτάσουν στο τελικό βήμα της Οριστικοποίησης.
Με την Οριστικοποίηση, το ΜΔ. αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και πρέπει αυτό το οριστικοποιημένο ΜΔ να το εκτυπώσουν ή/και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους. Σε όλες τις ανωτέρω διαδικασίες, η ηλεκτρονική εφαρμογή με ένα φιλικό στο χρήστη περιβάλλον, δίνει συνέχεια οδηγίες για τα βήματα του υποψηφίου.
Αναίρεση Οριστικοποίησης – εκ νέου Οριστικοποίηση του ΠΜΔ
Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής Παράλληλου ΜΔ είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Παράλληλο ΜΔ.
Εντός της ίδιας προθεσμίας, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει κάποια τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει Αναίρεση Οριστικοποίησης μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά ΕΝΤΟΣ της προθεσμίας, ώστε να ληφθεί υπόψη στη συνέχεια της διαδικασίας επιλογής για εγγραφή σε Σ.Α.Ε.Κ..
Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής του Παράλληλου ΜΔ θα ισχύσει ως και την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2025 τα μεσάνυχτα. Στη διαδικασία αυτή, οι υποψήφιοι δεν θα έχουν δυνατότητα την επόμενη μέρα να κάνουν οποιαδήποτε τροποποίηση.
Γενικές πληροφορίες
- Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
- Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των Μ.Δ. και Π.Μ.Δ. είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.
- Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά τις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε Λυκείου και επιπλέον την Παρασκευή 11 και την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025.
- Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2025, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
Χρήσιμες συμβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού
Ακολουθούν ορισμένα κρίσιμα σημεία που αξίζει να προσέξουν οι μαθητές:
- Η προσωπική επιθυμία πάνω απ’ όλα: Επιλέξτε σχολές με βάση τα δικά σας ενδιαφέροντα και όχι με βάση τις προσδοκίες τρίτων, τα στερεότυπα ή την «φήμη» ενός τμήματος. Η πορεία των σπουδών θα είναι δική σας και πρέπει να σας εμπνέει.
- Σκεφτείτε τις οικονομικές παραμέτρους: Συζητήστε με την οικογένειά σας σχετικά με τις οικονομικές δυνατότητες σε περίπτωση φοίτησης σε άλλη πόλη. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια σχολή που μπορείτε να υποστηρίξετε πρακτικά, παρά να αντιμετωπίσετε δυσκολίες που μπορεί να σας οδηγήσουν στη διακοπή των σπουδών.
- Μην κάνετε επιλογές στα «τυφλά»: Εξετάστε αναλυτικά τα τμήματα που σας ενδιαφέρουν. Δείτε το πρόγραμμα μαθημάτων, την πόλη στην οποία εδρεύει η σχολή, τις ευκαιρίες για μεταπτυχιακές σπουδές και την επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρει.
- Το περιεχόμενο των σπουδών μετράει: Δεν έχει σημασία μόνο ο τίτλος της σχολής. Διαβάστε προσεκτικά τα μαθήματα που περιλαμβάνει, δείτε αν σας αρέσουν και αν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις τους.
- Μην υπολογίζετε μόνο τις βάσεις: Καταρτίστε το μηχανογραφικό σας με βάση το προσωπικό σας ενδιαφέρον και τις προτιμήσεις σας. Τοποθετήστε τις σχολές που θέλετε πραγματικά να φοιτήσετε ψηλά στη λίστα, ανεξάρτητα από το πόσα μόρια απαιτούν.
- Αξιοποιήστε στο έπακρο το μηχανογραφικό: Δεν υπάρχει ανώτατος αριθμός επιλογών. Επιλέξτε όσες σχολές θεωρείτε ότι ταιριάζουν στις προτιμήσεις και τις δυνατότητές σας – η ευρύτερη λίστα αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας.
- Ζητήστε καθοδήγηση: Ένας καθηγητής, ένας σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού ή ακόμη και ένας φοιτητής μεγαλύτερου έτους μπορεί να σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες και οπτική.
- Επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων: Εκεί θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για κάθε τμήμα, το ακαδημαϊκό του προφίλ, τους τομείς εξειδίκευσης, και το προσωπικό που το στελεχώνει.
- Ελέγξτε τα επαγγελματικά δικαιώματα: Δεν έχουν όλα τα τμήματα τις ίδιες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης, ακόμα κι αν φαίνονται παρόμοια. Υπάρχουν διαφορές στα επαγγελματικά δικαιώματα που μπορεί να είναι καθοριστικές για το μέλλον σας.
- Μην απορρίπτετε χαμηλόβαθμες σχολές: Υπάρχουν σχολές με χαμηλή βάση που προσφέρουν εξαιρετικές προοπτικές και ευκαιρίες. Μην τις αγνοείτε – πολλές φορές κρύβουν σημαντικά πλεονεκτήματα.
Στάδια υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου
Με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr. Εκεί μπορούν να βρουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) κάθε τμήματος, τις ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών, τον αριθμό εισακτέων, το έντυπο Μ.Δ. με τις οδηγίες του και φυσικά το ηλεκτρονικό ΜΔ Με την είσοδο στο ηλεκτρονικό ΜΔ, βλέπουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία τους και στη συνέχεια τα τμήματα, που αντιστοιχούν στο επιστημονικό πεδίο/τομέα τους και τα υπολογισμένα μόρια βάσει των βαθμών τους και των αντίστοιχων Συντελεστών Βαρύτητας.
Οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν ΜΟΝΟ τα τμήματα, στα οποία θα έχουν πρόσβαση. Ειδικότερα κάθε υποψήφιος θα βλέπει τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών του επιδόσεων είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών.
Αφού κάνουν μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις, αρχικά πρέπει να επιλέξουν «Προσωρινή Αποθήκευση Μηχανογραφικού». Αυτή τη διαδικασία της Προσωρινής Αποθήκευσης μπορούν να την κάνουν όσες φορές θέλουν, μέχρι να νιώσουν έτοιμοι.
Στην τελική τους επίσκεψη, θα περάσουν πάλι όλα τα πρώτα βήματα, αν θέλουν θα αλλάξουν πάλι κάποιες προτιμήσεις τους και θα φτάσουν στο τελικό βήμα της «Υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου». Μετά την Υποβολή Μηχανογραφικού, που πρέπει να γίνει μέσα στην παραπάνω προθεσμία, οι υποψήφιοι δεν μπορούν να αλλάξουν το ΜΔ (πλην εξαίρεσης παρ. Α3).
Με την «Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου», το ΜΔ οριστικοποιείται και αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και πρέπει αυτό το Μ να το εκτυπώσουν ή/και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους. Σε όλες τις ανωτέρω διαδικασίες, η ηλεκτρονική εφαρμογή με ένα φιλικό στο χρήστη περιβάλλον, δίνει συνέχεια οδηγίες για τα βήματα του υποψηφίου.
Για τη διαδικασία και την υποβολή του ΜΔ, οι εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα παρέχουν υποστήριξη στους υποψηφίους και θα διατίθεται κάποιος υπολογιστής του σχολείου, αν αυτό ζητηθεί.
Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του ΜΔ με την επιλογή «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.
Αναίρεση Υποβολής – Εκ νέου Υποβολή
Με τις ισχύουσες διατάξεις, ο υποψήφιος (ο ίδιος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος), μέσα στην προθεσμία υποβολής, ακόμα και αν έχει ήδη υποβάλει (οριστικοποιήσει) το ΜΔ, μπορεί να προσέλθει στο Λύκειο, στο οποίο απέκτησε το password και να υποβάλει σχετική αίτηση (με πρωτόκολλο του Λυκείου), ζητώντας να αναιρεθεί το ήδη υποβληθέν ΜΔ.
Ο εντεταλμένος για την ηλεκτρονική εφαρμογή εκπαιδευτικός θα μπαίνει στην εφαρμογή και θα αποδεσμεύει τον υποψήφιο, αναιρώντας-ακυρώνοντας το ήδη υποβληθέν ΜΔ. Από εδώ και πέρα, το ΜΔ θα εμφανίζεται μόνο προσωρινά αποθηκευμένο (και ΟΧΙ υποβληθέν).
Ο υποψήφιος λοιπόν θα πρέπει να ξαναμπεί στην εφαρμογή εντός των συγκεκριμένων ημερομηνιών, να τροποποιήσει το ΜΔ και να το υποβάλει εκ νέου, προκειμένου να αποκτήσει αυτόματα νέο αριθμό πρωτοκόλλου. Το ΜΔ με τον νέο αριθμό πρωτοκόλλου θα αποτελεί το τελικό ΜΔ του.
Συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων - Υπολογισμός μορίων
Υπενθυμίζεται ότι ισχύουν συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως αυτοί ορίστηκαν από κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή/Εισαγωγική Κατεύθυνσή του.
Ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%.
Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%. Τα ποσοστά που αποδίδουν τα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα) προστίθενται στο 100% που αποδίδουν τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.
Άρα, σύμφωνα με τα παραπάνω, για κάθε υποψήφιο που συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, για κάθε Τμήμα που θα είναι διαθέσιμο στο μηχανογραφικό του δελτίο, θα εμφανίζονται δίπλα τα αντίστοιχα υπολογισμένα μόρια. Έτσι, κάθε υποψήφιος θα έχει πιθανόν διαφορετικό αριθμό μορίων για κάθε Τμήμα/Σχολή και όχι έναν ενιαίο αριθμό μορίων για ολόκληρο το Επιστημονικό Πεδίο (για τα ΓΕΛ) ή τον Τομέα (για τα ΕΠΑΛ), που είναι υποψήφιος.
Πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ 2025: Βεβαίωση συμμετοχής
Από σήμερα θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα εκτύπωσης βεβαιώσεων συμμετοχής για όσους συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ. Η Βεβαίωση Συμμετοχής περιλαμβάνει τους γραπτούς βαθμούς όλων των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας, Προσανατολισμού ή Ειδικότητας και Ειδικά-Μουσικά Μαθήματα).
Οι υποψήφιοι μπορούν να παραλαμβάνουν τη βεβαίωση συμμετοχής τους από το ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση-δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Δείτε ΕΔΩ την εγκύκλιο.