CLOSE

Breaking news

Πανελλαδικές εξετάσεις 2023
A

Συνεχίζεται η διεξαγωγή των Πανελλήνιων 2023 με τα ειδικά μαθήματα για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, οι οποίοι εξετάστηκαν σήμερα, Τετάρτη 28 Ιουνίου, στο μάθημα της Ισπανικής γλώσσας, ενώ αύριο, Πέμπτη, ακολουθεί η εξέταση στα Ιταλικά.

Αύριο επίσης αναμένεται να ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων για τα γενικά μαθήματα για τους υποψήφιους των Γενικών και Επαγγελματικών λυκείων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του proson.gr, οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων στις αρχές Ιουλίου, ενώ οι βάσεις εισαγωγής θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Δείτε ΕΔΩ τα θέματα στα Ισπανικά

Το πρόγραμμα των ειδικών μαθημάτων

Σχετικά με τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αυτές διεξάγονται στο διάστημα 17 - 29 Ιουνίου. Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, οι μαθητές εξετάστηκαν στα μαθήματα του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

Ακολούθησαν μέχρι και χτες οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).

Τέλος, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).

Το πρόγραμμα των εξετάσεων στα μαθήματα που απομένουν:

  1. Τετάρτη, 28 Ιουνίου: Ισπανικά (ώρα έναρξης: 08:30 π.μ.)
  2. Πέμπτη, 29 Ιουνίου: Ιταλικά (ώρα έναρξης: 08:30 π.μ.)

Οι αλλαγές που ισχύουν φέτος

Στις μεταβολές που ισχύουν φέτος για τις πανελλήνιες εξετάσεις, περιλαμβάνονται η αλλαγή του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, η υποβολή μηχανογραφικού σε μία φάση, η περίληψη 8 τμημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την οικονομία στο 4ο επιστημονικό πεδίο και δύο νέα τμήματα που θα περιληφθούν στο 2ο και το 3ο πεδίο.

Ειδικότερα, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα, την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι, θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.

Επίσης, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Όσον αφορά στις αλλαγές στα τμήματα, φέτος θα προστεθούν δύο νέα στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Πρόκειται για το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο και Γεωπονικής στο Μεσολόγγι, τμήματα τα οποία ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επιπλέον, οκτώ τμήματα θα περιληφθούν από φέτος και στο 4ο Πεδίο, εκτός του 2ου και του 3ου που ήταν μέχρι πέρυσι. Πρόκειται για τα τμήματα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα, και τη Ζάκυνθο, τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής στην Αθήνα και την Κομοτηνή, το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία.

Η υποβολή Μηχανογραφικού φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις