CLOSE

Breaking news

ekpa
A

Τη δυσαρέσκειά τους δήλωσαν απόφοιτοι του τμήματος ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό το γεγονός πως μετά τη διάσπαση των τμημάτων και την αλλαγή της ονομασίας σε τμήμα Φιλοσοφίας, αλλάξαν παράλληλα και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων είχαν επιλέξει κατεύθυνση Ψυχολογίας

Ουσιαστικά από τη διάσπαση και μετά όσες και όσοι επέλεξαν κατεύθυνση Ψυχολογίας μπόρεσαν να λάβουν περαιτέρω σπουδές στα τμήματα Ψυχολογίας, άρα και να αποκτήσουν δικαιώματα ψυχολόγου, ωστόσο, όσες και όσοι φοίτησαν πριν από την εφαρμογή του νόμου περί διάσπασης και είχαν πάρει την κατεύθυνση Ψυχολογίας, δεν είχαν αυτήν τη δυνατότητα, παρόλο που στον οδηγό σπουδών της κατεύθυνσης Ψυχολογίας, είχαν τα ίδια αντικείμενα με όσες και όσους μετέπειτα, λόγω νόμου, μπόρεσαν να φοιτήσουν στα τμήματα Ψυχολογίας.

Τις εκτενέστερες λεπτομέρειες επεξηγούν πιο συγκεκριμένα:

Αναφέρουν χαρακτηριστικά με Δελτίο Τύπου

Δευτέρα 21/02/2022 
 
Αξιότιμε κύριε …./ Αξιότιμη κυρία…, 
Αξιότιμοι κύριοι/Αξιότιμες κυρίες, 
 
Με το παρόν δελτίο τύπου θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με την υπόθεσή μας και τις 
δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε ό,τι αφορά την επίλυσή της. Είμαστε 132 απόφοιτοι/πτυχιούχοι του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), που τον Ιούλιο του 2019 καταθέσαμε δύο αιτήσεις σχετικά με την τότε πρόσφατη τροποποίηση του 
Ν.4559/2018 (παρ.10 του αρ.6).  

Όπως οριζόταν μέχρι εκείνο το σημείο, οι φοιτητές των τμημάτων αυτών, μετά το δεύτερο εξάμηνο της φοίτησής τους, είχαν τη δυνατότητα επιλογής μίας εκ των τριών κατευθύνσεων, επιλογή η οποία οδηγούσε στην παρακολούθηση των αντίστοιχων μαθημάτων για την ολοκλήρωση των σπουδών. 

Το 2019, το Φ.Π.Ψ. χωρίστηκε σε Τμήμα Φιλοσοφίας και Τμήμα Ψυχολογίας. Με την παρ. 1 του αρ. 80 του Ν. 4589/2019 όσοι φοιτούσαν ήδη κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2014-2018 στο Φ.Π.Ψ., μπορούσαν πλέον να ενταχθούν στο αντίστοιχο με την κατεύθυνση επιλογής τους τμήμα, ενώ οι εισαχθέντες κατά το έτος 2018-2019 μπορούσαν να δηλώσουν εξ αρχής την προτίμησή τους. Απόρροια της νομοθετικής αυτής ρύθμισης αποτελεί το γεγονός ότι οι παραπάνω εισαχθέντες/φοιτούντες αποκτούν πλέον το δικαίωμα, παράλληλα με το πτυχίο ειδικότητας, να λαμβάνουν και την Άδεια άσκησης επαγγέλματος του Ψυχολόγου. 

Συνεπώς, η τροποποίηση αυτή προβαίνει σε μια αδικαιολόγητη διάκριση μεταξύ των αποφοίτων του Φ.Π.Ψ. έως το 2018 και των αποφοίτων από το 2019 και μετά, καθώς στους δεύτερους δόθηκε η δυνατότητα να ενταχθούν στο Τμήμα Ψυχολογίας και η πρόσβαση στα ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό η ακαδημαϊκή κατάρτιση και το περιεχόμενο των σπουδών τους δε διέφερε με εκείνα των αποφοίτων. 

Ίσως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της διάκρισης αυτής είναι αυτό που αφορά τους εισακτέους του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015. Όσοι εισήχθησαν στο Φ.Π.Ψ. το 2014 και ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους το 2018, έμειναν εκτός τροποποίησης. Αντιθέτως, εκείνοι που εισήχθησαν μεν το 2014, αλλά ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους το 2019 ή και αργότερα, εντάχθηκαν στο Τμήμα Ψυχολογίας και με την αποφοίτησή τους είχαν το δικαίωμα να αποκτήσουν την Άδεια άσκησης επαγγέλματος του 
Ψυχολόγου. 

Ως απόφοιτοι του τμήματος Φ.Π.Ψ. με κατεύθυνση την Ψυχολογία, καταθέσαμε αιτήσεις τόσο στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όσο και στα αντίστοιχα Τμήματα Φ.Π.Ψ. με τις οποίες ζητάμε: 

1.Να αντιμετωπιστούμε ισότιμα και, καθώς διαθέτουμε ήδη τις ίδιες ειδικότερες γνώσεις πάνω στον 
Τομέα της Ψυχολογίας, να δοθεί και σε εμάς η ίδια δυνατότητα να φοιτήσουμε στο νεοσύστατο 
Τμήμα Ψυχολογίας 

2.Να συμπληρώσουμε μέσω της φοίτησης τις γνώσεις και τις διδακτικές μονάδες που απαιτούνται 
για την απόκτηση του πτυχίου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι 
συνάδελφοί μας. 

Αρχικά, έγινε μια προσπάθεια επίλυσης της υπόθεσης εξωδικαστικά. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν, γεγονός που μας οδήγησε να διεκδικήσουμε τη δικαίωσή μας στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με πρώτη δικάσιμο ημερομηνία στις 18/03/2020. Μέχρι και σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, η υπόθεσή μας δεν έχει φτάσει στις δικαστικές αίθουσες, καθώς για διάφορους λόγους που επικαλείται είτε η μία πλευρά (Πανεπιστήμια) είτε η άλλη (ΥΠΑΙΘ), η εκδίκαση συνεχώς αναβάλλεται (συνολικά έχουν δοθεί 8 αναβολές). Παρά την αναγνώριση του προβλήματος ακόμα μέχρι και σήμερα το Υπουργείο Παιδείας κωφεύει και δεν επιλύει ένα ευχερές πρόβλημα που δεν έχει κανένα οικονομικό αντίκτυπο. Καλούμε την υπουργό Παιδείας να απαντήσει εμπράκτως αν είναι υπέρ της αξιοκρατίας ή όχι, αποκαθιστώντας έστω και σήμερα την απαράδεκτη δημιουργία αποφοίτων δύο ταχυτήτων. 
 
Αυτό που διεκδικούμε δεν είναι τίποτα παραπάνω από το –συνταγματικά κατοχυρωμένο- ισότιμο δικαίωμά μας για πρόσβαση στη γνώση και τα επαγγελματικά δικαιώματα που η προαναφερθείσα τροποποίηση παρέχει στους συναδέλφους μας. Ζητάμε τόσο από το ΥΠΑΙΘ όσο και από τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια να δώσουν το παρών στο Διοικητικό Εφετείο ώστε να προχωρήσει η δικαστική διαδικασία και να αποκατασταθεί η εις βάρος μας διάκριση. 
 
Η κοινοποίηση του θέματος από την πλευρά σας αποτελεί για εμάς ουσιαστική και κρίσιμη βοήθεια στο 
δίκαιο αγώνα μας. 
 
Με εκτίμηση, 
Απόφοιτοι/πτυχιούχοι Φ.Π.Ψ. 
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ε.Κ.Π.Α.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις