Την ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ (Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) στο ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη, κατά την τοποθέτησή της στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων.
Όπως γνωστοποίησε η υπουργός, η σχετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο προσεχές νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.
Το νομοσχέδιο που αναμένεται τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση και την ενίσχυση της λειτουργικότητας των ΑΕΙ, ενώ η ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΕΚΠΑ αποτελεί μια από τις κεντρικές διατάξεις του.
Σε δήλωσή της προς τους Πρυτάνεις, η κ. Ζαχαράκη τόνισε: «Η επόμενη μέρα για τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ήδη εδώ: με εξωστρέφεια, διαφάνεια, ποιότητα και φιλοδοξία. Οφείλουμε όλοι —πολιτεία, πανεπιστήμια, φοιτητές και κοινωνία— να τη στηρίξουμε, γιατί η πρόοδος της ανώτατης εκπαίδευσης είναι πρόοδος για ολόκληρη τη χώρα».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου, αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τις θεσμικές παρεμβάσεις που προγραμματίζονται.
«Η παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων επιβεβαιώνει, για ακόμη μία φορά, τη βούλησή μας για ουσιαστικό και ανοιχτό διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με ειλικρίνεια και πνεύμα συνεργασίας όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, να ακούσουμε προσεκτικά τα αιτήματα των πρυτανικών αρχών και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις θεσμικές παρεμβάσεις που δρομολογούνται.
Ανάμεσά τους, τα νέα νομοθετήματα για την ενίσχυση της ποιότητας σπουδών, τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, τη διεθνοποίηση των ΑΕΙ, την ασφάλεια στα πανεπιστήμια και την περαιτέρω ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των Ιδρυμάτων.
Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον θεσμό της Συνόδου των Πρυτάνεων και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των πανεπιστημίων, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια που προάγει την αριστεία, την καινοτομία, το δημόσιο συμφέρον και τη συνολική ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου.
Η συνεργασία μας δεν είναι απλώς επιθυμητή, είναι απολύτως απαραίτητη για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού, σύγχρονου και ανταγωνιστικού πανεπιστημίου, αντάξιου των δυνατοτήτων της χώρας και των προσδοκιών της νέας γενιάς».