Breaking news

Μητσοτακης Ζαχαρακη
A

Τον δρόμο των απολύσεων στο δημόσιο, ξεκινώντας από τους εκπαιδευτικούς, φαίνεται πως ανοίγει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η διαδικασία της αξιολόγησης «δεν έχει φέρει ακόμα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα» και πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι πολύ σαφής, ειδικά για την κατηγορία εκείνων των εκπαιδευτικών που αρνούνται επί της αρχής να αξιολογηθούν. Η θέση μας εδώ με ξεκάθαρη και κατεύθυνση που έχω δώσει το υπουργείο πολύ σαφής: Αν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης».

Προανήγγειλε μείωση της διδακτέας ύλης

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως εξετάζονται εισηγήσεις για μια στοχευμένη μείωση της διδακτέας ύλης. Όπως είπε, «πιστεύω πως πρέπει να δώσουμε έμφαση στο ωρολόγιο πρόγραμμα, να εστιάσουμε τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα της ύλης. Χάρηκα ιδιαίτερα όταν άκουσα ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής επεξεργάζεται προτάσεις για μια μετρημένη μείωση της ύλης, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην ουσία και όχι στον όγκο της διδασκαλίας».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συζητήθηκε και το θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού, το οποίο, όπως είπε, ενδιαφέρει όλους τους γονείς και μαθητές. «Σκεφτόμαστε πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τα παιδιά από νεότερη ηλικία – ίσως στην Γ’ Γυμνασίου – να ανακαλύψουν τις κλίσεις, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους, ώστε να τα καθοδηγήσουμε τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον επαγγελματικό τους δρόμο», σημείωσε.

«Η εικόνα στα σχολεία έχει σαφώς αλλάξει και βελτιωθεί»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως υπήρξε μια συνολική επισκόπηση των αλλαγών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και αξιολόγηση της προόδου και των προκλήσεων που παραμένουν.

«Η εικόνα στα σχολεία έχει σαφώς αλλάξει και βελτιωθεί. Από το 2019 έχουν προστεθεί 39.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η ενίσχυση της προσχολικής αγωγής, η διδασκαλία αγγλικών στο νηπιαγωγείο και ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός των σχολείων», τόνισε. Ξεχώρισε επίσης την τοποθέτηση 36.000 διαδραστικών πινάκων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επεσήμανε ακόμη τη χρησιμότητα των kits ρομποτικής που δίνουν στα παιδιά επαφή με την τεχνολογία και κάνουν τη μαθησιακή διαδικασία πιο δημιουργική και ελκυστική.

Πρότυπα, Πειραματικά και Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

Αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, όπως η πλατφόρμα stopbullying, που έχει αρχίσει να αποδίδει. Παράλληλα, υπογράμμισε την ενίσχυση των διαφοροποιημένων μορφών σχολείων, όπως τα Πρότυπα, Πειραματικά και τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία. Μάλιστα, οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Ωνάσεια Σχολεία θα γίνουν το προσεχές Σαββατοκύριακο – μια καινοτομία με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, από την οποία αναμένονται πολύτιμα διδάγματα για τη βελτίωση της εκπαίδευσης συνολικά.

Αναφέρθηκε επίσης στο Ψηφιακό Φροντιστήριο, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί μια πετυχημένη πρωτοβουλία, με χιλιάδες μαθητές να το αξιοποιούν – ιδιαίτερα αυτοί της Γ’ Λυκείου, που έχουν τώρα πρόσβαση σε ποιοτικό και δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό για την προετοιμασία τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις