Κοινή κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025 στο υπουργείο Παιδείας οι κλάδοι εκπαιδευτικών της αισθητικής αγωγής (Θέατρο, Εικαστικά, Μουσική), με τη συμμετοχή του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (Π.Ε.ΣΥ.Θ.), του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μουσικής Επιστήμης (ΠΑ.Σ.Ε.Μ.Ε.), του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.), καθώς και εκπροσώπων της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και Σωματείων Εκπαιδευτικών.
Κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης ήταν η αναβάθμιση της αισθητικής αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και η αντίδραση στην υποβάθμιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν διώξεις συναδέλφων, αυθαίρετες παύσεις εργασίας και την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, αναφέροντας χαρακτηριστικά την πολιτική των «Ωνάσειων Σχολείων».
Επίσημο, έρχονται 10.000 διορισμοί
Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Κατσαρό, και τον σύμβουλό του, Απόστολο Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με την ενημέρωση από πλευράς υπουργείου, εντός του 2025 θα πραγματοποιηθούν 10.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, εκ των οποίων οι 4.500 αφορούν αναπληρώσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν από νέους διορισμούς στη Γενική και Ειδική Αγωγή.
Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι οι αριθμοί αυτοί δεν επαρκούν, καθώς μόνο την προηγούμενη σχολική χρονιά ο αριθμός των αναπληρωτών ξεπέρασε τους 45.000. «Οι διορισμοί αυτοί απέχουν πολύ από το να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση τους οι διαμαρτυρόμενοι.
Ειδικότερα, για τις κενές οργανικές θέσεις στις ειδικότητες της αισθητικής αγωγής, το υπουργείο δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις. Στο ερώτημα για την πλήρη κάλυψη των θέσεων ΠΕ91.01 (Θεατρολόγοι), αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία. Αντίστοιχα, για τις πάνω από 500 κενές οργανικές θέσεις ΠΕ79.01 (Μουσική Επιστήμη), που παραμένουν ανεκπλήρωτες από το 2022, το υπουργείο περιορίστηκε σε γενικές αναφορές περί «προσπάθειας κάλυψης των κενών».
Αντιδράσεις για τις συνθήκες διδασκαλίας
Οι εκπαιδευτικοί έθεσαν και το ζήτημα των εργασιακών συνθηκών, επισημαίνοντας ότι πολλές φορές διδάσκουν σε διαφορετικά σχολεία μέσα στην ίδια ημέρα, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους. Παράλληλα, καταδίκασαν την πρακτική των «Β’ αναθέσεων», όπου μαθήματα αισθητικής αγωγής διδάσκονται από εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων, στερώντας από τους μαθητές την εξειδικευμένη διδασκαλία.
Επιπλέον, οι διαμαρτυρόμενοι απαίτησαν καλύτερες υποδομές στα σχολεία, όπως κατάλληλα εξοπλισμένες αίθουσες για τις τέχνες (θέατρο, εικαστικά, μουσική). Τουπουργείο, ωστόσο, παρέπεμψε την ευθύνη στους Δήμους, αποφεύγοντας να αναλάβει δεσμεύσεις.
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Οι κλάδοι της αισθητικής αγωγής δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις πιέσεις. Ήδη προγραμματίζουν Πανελλαδικό, Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο το Σάββατο 29 Μαρτίου, καθώς και συμμετοχή στην απεργία της 9ης Απριλίου, ζητώντας:
- Αύξηση των μόνιμων διορισμών για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες.
- Επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
- Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών και εξασφάλιση κατάλληλων υποδομών.
- Κατάργηση των πολιτικών υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης.
«Δεν θα κάνουμε πίσω», διαμηνύουν οι εκπρόσωποι των σωματείων, καλώντας εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να στηρίξουν τον αγώνα τους.