Την ύπαρξη αμίαντου «αποκάλυψαν» οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο νέο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, σημαίνοντας κίνδυνο για την υγεία φοιτητών, καθηγητών και προσωπικού, με δεδομένο ότι ο αμίαντος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες καρκινογένεσης.
Ο αμίαντος εντοπίστηκε στην πρόσοψη του κτιρίου, σε μικρά πάνελ που ήταν βιδωμένα, ενώ η απομάκρυνση πραγματοποιήθηκε από πιστοποιημένη εταιρεία. Μετά την πρόσοψη, τα τεχνικά συνεργεία πραγματοποίησαν ελέγχους και στο εσωτερικό του κτιρίου, όπου δεν βρέθηκαν ίχνη αμίαντου. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.
«Ευτυχώς, η απομάκρυνση ήταν εύκολη διαδικασία. Δεν χρειάστηκε να σπάσει τίποτα, δηλαδή ξεβιδώθηκαν τα πάνελ και απομακρύνθηκαν με όλα τα πρωτόκολλα», δήλωσε ο Δημήτρης Κουσενίδης, αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Υποδομών του ΑΠΘ.
«Πιθανόν να υπάρχει και σε άλλα κτίρια» - Διαδικτυακά τα μαθήματα
«Εικάζουμε ότι και σε άλλες πλευρές υπάρχουν πάνελ αμιάντου. Γίνεται έρευνα, όπου διαπιστωθεί, θα ακολουθήσουμε το ίδιο πρωτόκολλο», πρόσθεσε.
Για προληπτικούς λόγους, η κοσμητεία αποφάσισε το κλείσιμο της σχολής και τα μαθήματα πραγματοποιούνται προς το παρόν διαδικτυακά. Ειδικότερα, κλειστά παραμένουν τα τμήματα του Φιλολογικού, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Ψυχολογίας, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, όλα ξενόγλωσσα.
Ήταν σκόπιμο για να προστατεύσουμε τους συναδέλφους και τους φοιτητές μας, να μην δώσουμε τη δυνατότητα παρουσίας και στα υπόλοιπα κτίρια της σχολής. Ήταν εκ του περισσού, όπως απεδείχθη, όμως το κάναμε για το καλό του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας», τόνισε ο Κωνσταντίνος Τσιούμης, κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
«Στο έλεος του Θεού οι υποδομές»
Όπως επισημαίνει το Έθνος, οι φοιτητές λένε υπάρχει «προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος τόσα χρόνια. Βρέθηκε τυχαία από εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης μια επικίνδυνη ουσία για όλους εμάς τους φοιτητές. Έχουν μεγάλη ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά για το ότι δεν πραγματοποιήθηκε κανένας έλεγχος, όπως επίσης η πρυτανεία και η κοσμητεία. Αποδεικνύεται ότι οι υποδομές είναι στο έλεος του Θεού.
Όλα αυτά που διεκδικούμε για αναβαθμισμένες υποδομές στις σχολές μας, για αντιπλημμυρική – αντιπυρική θωράκιση, για ελέγχους είναι επίκαιρα. Οι φοιτητές αναφέρθηκαν και στο γεγονός ότι αναγκάζονται να κάνουν μαθήματα διαδικτυακά αφού σε ολόκληρο πανεπιστήμιο δεν υπάρχει κάπου αλλού χώρος για να μεταφερθούν τα μαθήματα».
Με αφορμή μάλιστα το περιστατικό με τον αμίαντο καθηγητές του τμήματος αναφέρονται στο θάνατο πολλών συναδέλφων τους τα προηγούμενα χρόνια από καρκίνο γεγονός που έχει προκαλέσει τώρα προβληματισμό καθώς πρόκειται για πολλά περιστατικά.