Στο πλατό του ANT1 βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης όπου κλήθηκε να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήσεις ανάμεσα στις οποίες και οι δηλώσεις Άδωνι για τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις των Τεμπών. Σε ερώτηση αν καλεί και ο ίδιος τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας να μην κατέβουν στις συγκεντρώσεις ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει και έστρεψε τη συζήτηση στην αντιπολίτευση.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα στην ίδια εκπομπή μίλησε ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του 26χρονου θύματος Δημήτρη Ασλανίδη, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα ότι «το κάλεσμα διαμαρτυρίας το κάνουμε εμείς οι γονείς κι όχι τα κόμματα».
Διορισμοί εκπαιδευτικών
Στην ερώτηση γιατί υπάρχουν τόσα πολλά οργανικά κενά στα σχολεία και γιατί καλύπτονται από αναπληρωτές και όχι μόνιμους διορισμούς ο υπουργός δήλωσε ότι θα γίνουν και νέοι διορισμοί χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το πότε ή πόσοι θα είναι αυτοί.
«Κάναμε 10.000 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών φέτος και συνεχίζουμε την τακτική αυτή για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι θέσεις αναπληρωτών και οι ελλείψεις καθηγητών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νέος νόμος για την επαγγελματική εκπαίδευση
Όσον αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση ο υπουργός δήλωσε ότι θα υπάρξει νέος νόμος για την επαγγελματική εκπαίδευση από τον Σεπτέμβριο χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Δήλωσε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γερμανίας και ότι έχουν ακόμα πολλά να γίνουν στην Ελλάδα.
Σημείωσε ακόμη ότι «πρέπει να αλλάξει ο επαγγελματικός προσανατολισμός και να μην είναι προσανατολισμένος μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πχ. στην Αρκαδία λειτουργεί φαρμακοβιομηχανία, σε περιοχές της Μακεδονίας είναι ανεπτυγμένη η οινοποιία».
Ωνάσεια σχολεία
Ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι δεν θα αναγκαστεί κανένας μαθητής να φύγει από τα σχολεία που από τον Σεπτέμβριο θα χαρακτηριστούν Ωνάσεια και πως οι εξετάσεις αφορούν μόνο μαθητές που δεν φοιτούσαν σε αυτά.
Επιπλέον υποστήριξε πως στο μέλλον το 60% των μαθητών που θα εισάγονται σε αυτά θα είναι από την ίδια περιοχή.
Το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», λέγοντας ότι φέτος ξεκινούν ανακαινίσεις και αποκατάσταση ζημιών σε περισσότερα από 600 σχολεία, από τα συνολικά 12.710 σχολεία σε όλη την επικράτεια και τονίζοντας χαρακτηριστικά «δεν μπορεί το 2025 να έχεις έναν διαδραστικό πίνακα και δίπλα να πέφτουν σοβάδες».
«‘Έχει σταλεί ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός στο σχολείο και συνεδριάζει ο σύλλογος των καθηγητών για να υπάρξουν οι δέουσες επιπτώσεις στους υπαίτιους. Με τον νέο κανονισμό λειτουργίας των σχολείων που ισχύει απο φέτος, μπορούν μόνοι τους ο διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων να αποφασίσουν ακόμη και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος»,επεσήμανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού μαθητή από μαθητές όμορου σχολείου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης