Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζουν δυναμικά μέσα από μια σειρά εργαστηρίων γεμάτα εκπλήξεις.
Δείτε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή στα προγράμματα που επιλέγετε ΕΔΩ
Podcasts ως εργαλεία εκπαίδευσης, ήχοι και μουσικά όργανα για να απελευθερώσουν τα παιδιά με αυτισμό τα συναισθήματά τους και να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, οι Οργανούληδες που μπαίνουν και πάλι στις σχολικές αίθουσες, η φωνή, το άγγιγμα, το χρώμα, η κίνηση και η επαφή ως βασικά εργαλεία για να ανακαλύψεις τη μοναδικότητά σου και να σεβαστείς τη διαφορετικότητα του άλλου.
Το Ίδρυμα Ωνάση δημιουργεί και μοιράζεται διαρκώς με όλους, καινούρια παιδαγωγικά εργαλεία και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σε υβριδική και φυσική μορφή, με στόχο να αναδιαμορφώσει, να εξελίξει και να επιμορφώσει. Βγαίνουμε στην Αθήνα, εξερευνούμε το κέντρο της πόλης, ανακαλύπτουμε φανταστικούς κόσμους, συνδυάζουμε το φυσικό με το ψηφιακό αξιοποιώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.
Ανακαλύψτε τον μοναδικό κόσμο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, σήμερα.
ΤΟ PODCAST ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΕΙΡΑ “LIVE FROM MOUNT OLYMPUS”
16 & 23.03.22
Απευθύνεται σε: Όλους τους Εκπαιδευτικούς
(με έμφαση σε εκείνους που διδάσκουν Αγγλικά)
Ευέλικτα, δημιουργικά, αλλά και διασκεδαστικά, τα podcasts, ως σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικά ισχυρό εκπαιδευτικό εργαλείο στην εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας. Με αφορμή τη βραβευμένη με Bullhorn Award και υποψήφια στα Oscars του internet, Webby Αwards, η σειρά podcast “Live from Mount Olympus” από το Ίδρυμα Ωνάση, φέρνει την εκπαιδευτική κοινότητα σε επαφή με το ψηφιακό αυτό μέσο, ως έναν σύγχρονο τρόπο παρουσίασης μιας θεματολογίας. Προτείνοντας δημιουργικούς τρόπους αξιοποίησης του “Live from Mount Olympus” μέσα στη σχολική τάξη, αυτό το webinar θα διερευνήσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν τα podcasts στη διδασκαλία, καθώς και τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται μέσω της χρήσης τους, σε διδάσκοντες και διδασκόμενους.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επαναλαμβάνεται με μια σειρά δυο διαδικτυακών συναντήσεων των 90 λεπτών, τον Μάρτιο (Β’ κύκλος).
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: ΜΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
21 & 28.03.22
4 & 11.04.22
Απευθύνεται σε: Όλους τους Εκπαιδευτικούς
Σεβασμός, συναίνεση, ασφάλεια. Ένα εργαστήριο ενημέρωσης για το πώς η σεξουαλική αγωγή μπορεί να αποτελέσει βασικό όπλο αντιμετώπισης και πρόληψης του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης.
Με ποιους τρόπους - μέσω της κατάλληλης εκπαιδευτικής παρέμβασης - μπορούμε να αποτρέψουμε τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης μέσα στο σχολικό περιβάλλον; Με αφορμή την εισαγωγή του μαθήματος της Σεξουαλικής Αγωγής τη σχολική χρονιά 2021-22, αλλά και τα περιστατικά σεξουαλικής βίας που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να ενδυναμωθούν, ώστε μέσα από παρεμβάσεις σεξουαλικής εκπαίδευσης να δημιουργηθούν οι σωστές συνθήκες πρόληψης και προστασίας για τις μαθήτριες και τους μαθητές τους.
ΟΙ ΟΡΓΑΝΟΥΛΗΔΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
16.03 & 13.04.22
Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Οι Οργανούληδες, τo μοναδικό, καινοτόμο και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού (τάξεις Β’, Γ’, Δ’, Ε', ΣΤ’), που στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν τα πάντα για τη λειτουργία και τη φροντίδα των οργάνων τους, και παράλληλα να ανοίξει τον διάλογο γύρω από τη δωρεά οργάνων μέσα στην οικογένεια, ξεκίνησε τις διαδικτυακές παρουσιάσεις του στα Δημοτικά Σχολεία τον Ιανουάριο του 2022. Οι δύο πρώτες παρουσιάσεις αγκαλιάστηκαν από τα σχολεία καθώς συμμετείχαν σε αυτές περισσότεροι από 1100 μαθητές αλλά και 78 εκπαιδευτικοί.
Οι δύο επόμενες online παρουσιάσεις για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 και την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 (10:00 π.μ.) αντίστοιχα.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για κάποια από τις επόμενες προγραμματισμένες ημερομηνίες μέχρι τον Μάιο του 2022.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνεται στις δράσεις και παρεμβάσεις Αγωγής της Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το σχολικό έτος 2021-2022 (ΙΘ Θεματικός άξονας) και πραγματοποιείται με την επιστημονική αιγίδα του ΕΟΜ και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.
Οι Οργανούληδες (©Orgamites) είναι ένα πρόγραμμα της All Good Co. (CIC). ∆ημιουργός: Roydon Turner. ©Copyright, creative and production by *Awesonova. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος
ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΙΓΙΔΑ: Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ
12 & 19.03.22
2, 9 & 16.04.22
Απευθύνεται σε: Παιδιά 5–7 και 8–11 ετών με και χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και τους γονείς τους
Πώς μπορεί το Κλειδί του Σολ να ξεκλειδώσει συναισθήματα και δεξιότητες παιδιών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού; Ένα εργαστήριο μουσικής για γονείς και παιδιά, το οποίο απελευθερώνει την επικοινωνία με νότες και ρυθμό.
Για ένατη χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση, «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», φέρνει σε επαφή με τη μουσική μεικτές ομάδες παιδιών, με και χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, μαζί με τους γονείς τους. Εδώ, «γλώσσα επικοινωνίας» γίνονται οι νότες, οι ήχοι και ο ρυθμός, ενώ το πιάνο και το σαξόφωνο αποτελούν τα μέσα αυτής της επικοινωνίας.
Άκου, δες και μπες, στο ειδικά μελετημένο μουσικό παιχνίδι με όλες τις αισθήσεις σου. Στο εργαστήριο αυτό, οι ήχοι και τα μουσικά όργανα βοηθούν κάθε παιδί να απελευθερώσει τα συναισθήματά του και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Για να μπορέσουν τα παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, μέσα από την εμπειρία της ομαδικότητας, να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους και να ενσωματωθούν στην ομάδα.
Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΑΖΙ
9, 14, 16, 21, 23, 28 & 30.03.22
4, 6, 11 & 13.04.22
Απευθύνεται σε: Μαθητές Α΄ και Β΄ Γυμνασίου με και χωρίς αναπηρία
Ξεχωριστός, όχι χωριστός από τους άλλους. Μοναδικός, όχι μόνος. Ανακάλυψε την τέχνη του «μαζί» και κάνε προτέρημα τη διαφορά, σε μια ομάδα νέων με και χωρίς αυτισμό.
Η τέχνη είναι ο κατεξοχήν χώρος στο οποίο βρίσκει πεδίο δημιουργίας η διαφορετικότητα. Η τέχνη δεν απομονώνει τους μοναδικούς ανθρώπους και δεν φοβάται τους ξεχωριστούς. Μαθητές με και χωρίς αναπηρία, βρίσκονται μαζί σε ένα εργαστήριο τέχνης και επικοινωνίας.
Η φωνή, το άγγιγμα, το χρώμα, η κίνηση και η επαφή γίνονται τα βασικά σου εργαλεία για να ανακαλύψεις τη μοναδικότητά σου και να σεβαστείς τη διαφορετικότητα του άλλου. Αν τραγουδήσεις πάνω στο σώμα κάποιου, αν σε ζωγραφίσει, αν με την πλάτη σου στηρίξεις τη δική του για να χορέψετε ή αν απλώς τεντωθείς συγχρονισμένα μαζί του, θα έχει σημασία αν και πόσο διαφορετικοί είστε; Εξάλλου, δεν χρειάζεται να μοιάζεις με κάποιον για να έρθεις κοντά του.
WIKIPEDIA CHALLENGE Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
30.03.22 | 16:00-19:00
Διαδικτυακή Εκδήλωση
Απευθύνεται σε: Όλους τους Εκπαιδευτικούς
Εγκαινιάζοντας τη Β΄ φάση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Wikipedia Challenge: Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής, παρακολουθήστε την Τετάρτη 30 Μαρτίου, 16:00-19:00, μια θεματική διαδικτυακή εκδήλωση για την ανάδειξη του ψηφιακού πολιτιστικού πλούτου που βρίσκεται στη διάθεση μαθητών-τριών και εκπαιδευτικών.
Μέσα σε έναν κόσμο όπου όλα μετατρέπονται σε ψηφιακή μορφή, ο ελληνικός πολιτισμός και η ιστορία δεν μπορούν να εξαιρεθούν από τη διαδικασία.
Επικεντρωνόμαστε στα οφέλη και στις θετικές επιδράσεις που έχει η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην εκπαίδευση και προσκαλούμε εκπροσώπους από βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία, ερευνητικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς να μιλήσουν για το ψηφιακό απόθεμα που έχουν δημιουργήσει, με θεματικό άξονα την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Δηλώστε συμμετοχή και μάθετε τα πάντα για τις ψηφιακές συλλογές, διαδικτυακές εκθέσεις και online εφαρμογές που διατίθενται ελεύθερα και είναι πλέον ανοιχτές και προσβάσιμες στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Μπείτε στον ψηφιακό κόσμο του ελληνικού πολιτισμού με ένα κλικ.
ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΩΝΑΣΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
15.03.2022 - 30.05.2022
Απευθύνεται σε: Δημοτικά (τάξεις Ε’-ΣΤ’), Γυμνάσια & Λύκεια
Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη μπαίνει στις οθόνες σας και έρχεται στο μάθημά σας, όσο μακριά κι έαν βρίσκεστε. Μία live ψηφιακή εκδρομή στους θησαυρούς και τα μυστικά μιας βιβλιοθήκης που αξίζει να ανακαλύψετε.
Συνδεθείτε ζωντανά για μια σχολική ώρα με μια ιστορική βιβλιοθήκη και ανακαλύψτε τους θησαυρούς της.
Ξεναγηθείτε στα παλιά βιβλία από την αρχή της τυπογραφίας, μάθετε για τον ρόλο που έπαιξαν οι εκδόσεις και η διακίνηση ιδεών στην ελληνική επανάσταση και γνωρίστε τη «Χάρτα του Ρήγα» και τα μυστικά της σύμβολα από το σχολείο σας.
5 WEBINARS | HACK THE MAP: ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ
17, 24 & 31.03.22
7 & 14.04.22
Κύκλος 5 ανοιχτών ψηφιακών διαδικτυακών εργαστηρίων αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων
Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς, εφήβους 13-17 ετών και φοιτητές
Νέες τεχνολογίες, γρίφοι και σύμβολα συνδυάζονται δημιουργικά με τις φανταστικές διηγήσεις των ξένων περιηγητών σε έναν multimedia διαγωνισμό που προσκαλεί ομάδες μαθητών να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό παιχνίδι, μία ψηφιακή ιστορία ή εφαρμογές εικονικής (VR) και επαυξημένης (AR) πραγματικότητας. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στο χρόνο, «χακάροντας» με τη βοήθεια ψηφιακών εργαλείων στεριές και θάλασσες του ελληνικού κόσμου.
Δηλώστε συμμετοχή στα ανοιχτά ψηφιακά εργαστήρια που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Β΄ φάσης του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού «Hack the Map: Φανταστικοί Κόσμοι» και… αλλάξτε επίπεδο!
Πρόγραμμα
Πέμπτη, 17/3 | 18:00-19:30 - Φτιάχνω τρισδιάστατα μοντέλα (3D models) για φανταστικούς κόσμους
Πέμπτη, 24/3 | 18:00-19:30 - Φτιάχνω τη δική μου κινούμενη εικόνα (gif)
Πέμπτη, 31/3 | 18:00-19:30 - Επεξεργάζομαι με χρώμα και υφές (textures) τρισδιάστατα μοντέλα
Πέμπτη, 7/4 | 18:00-19:30 - Δημιουργώ κίνηση για τα τρισδιάστατα μοντέλα (animation)
Πέμπτη, 14/4 | 18:00-20:00 - Ενσωματώνω 2D και 3D στοιχεία σε μηχανές δημιουργίας βιντεοπαιχνιδιών (Game Engines) - Q&A