Σε κινητοποιήσεις - με κατάληψη στο σχολείο και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο - προχωρούν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ Ηρακλείου με αφορμή την κατολίσθηση στον Αι Γιάννη Χωστό, σε τμήμα υπαίθριου χώρου που χρησιμοποιούν τα δύο σχολεία.
Σύμφωνα με το Cretalive, οι γονείς έχουν ξεκαθαρίσει ότι: «Όλο το συγκρότημα είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο για την ασφάλεια παιδιών , εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού», ενώ εξέφρασαν την αγωνία και τον προβληματισμό τους για το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν την ώρα της κατολίσθησης τα σχολεία λειτουργούσαν. Παράλληλα, έκαναν λόγο για άθλιες συνθήκες στο χώρο του σχολείου και για «μπαλώματα».
Κατάληψη στα δύο σχολεία και διαμαρτυρία στο Δημοτικό Συμβούλιο
Κατάληψη και διαμαρτυρία στο Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής αποφάσισαν οι γονείς των παιδιών που μαθητεύουν στα δύο αυτά ειδικά σχολεία.
«Έχουν δικαίωμα και αυτά τα παιδιά σε καλύτερες συνθήκες. Πρέπει επειγόντως να γίνει μεταστέγαση», λέει ο γονέας δύο παιδιών στο Ειδικό Σχολείο και εκφράζει την αγωνία του διερωτώμενος «εάν ήταν δικά τους παιδιά θα τα φέρνανε σε αυτό το σχολείο να κάνουν μάθημα; Νομίζω πως όχι». Επίσης γονείς και διευθύντριες ξεκαθάρισαν ότι έχει καθυστερήσει πάρα πολύ το έργο και ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την δικαίωση τους: τη μεταστέγαση των σχολείων.
Η σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα
«Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΕΝΕΕΓΥΛ Ηρακλείου μετά την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευση της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου, εφόσον δε δόθηκε ικανοποιητική λύση από την πολιτεία στο σοβαρό κτιριακό πρόβλημα μας, προχωράει σε κινητοποιήσεις:
- Ξεκινάει με κατάληψη του σχολείου μας την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου.
- Συνεχίζει με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Λότζια το απόγευμα της ίδιας μέρας την ώρα που το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει.
Όλοι μαζί γονείς και παιδιά την Δευτέρα 07.00 το πρωί έξω από το σχολείο και το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 17:30 έξω από τη Λότζια, ενωμένοι, να διαμαρτυρηθούμε και ν’ ακουστεί η φωνή και τα αυτονόητα αιτήματά μας. Η συμμετοχή και η στήριξη όλων είναι σημαντική».
Κύμα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει με τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στα ειδικά σχολεία της Κρήτης. Κοινωνικοί λειτουργοί και εργαζόμενοι έχουν προβεί σε ανακοινώσεις και στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Ενδεικτικά:
Ανακοίνωση του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος - περιφερειακό τμήμα Κρήτης
«Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου προστέθηκε ένα ακόμη πρόβλημα στην καθημερινότητα των οικογενειών των μαθητών/τριών των ΕΝΕΕΓΥΛ και ΕΕΕΕΚ στο Ηράκλειο, αφού τμήμα του πρανούς στο οποίο βρίσκονται τα σχολεία κατέρρευσε, αποδεικνύοντας ότι δικαιολογημένα γονείς και εργαζόμενοι εξέφραζαν ανησυχία για την ασφάλεια του χώρου και ζητούν άμεση μετεγκατάσταση.
Αυτό το περιστατικό όμως δεν είναι τυχαίο, αλλά μέρος της γενικευμένης αρνητικής κατάστασης στην Ειδική Αγωγή και συνολικά των σχολείων στο νησί μας! Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής κυβερνήσεων, περιφερειών και δήμων που αντιμετωπίζει τις κοινωνικές ανάγκες με όρους κόστους-οφέλους, όπου τελικά η ασφάλεια των παιδιών και των εργαζόμενων παίζεται κορώνα-γράμματα!
Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το συγκρότημα των ΕΝΕΕΓΥΛ και ΕΕΕΕΚ για σχεδόν 200 μαθητές και μαθήτριες με ειδικές ανάγκες και δεκάδες εργαζόμενους. Ένα σχολικό συγκρότημα για παιδιά με ειδικές ανάγκες εκτός αστικού ιστού, με κοντέινερς για αίθουσες και δυσκολία στην προσβασιμότητα παιδιών με κινητική αναπηρία.
Μόλις πριν ένα χρόνο το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης του ΣΚΛΕ έχει καταγγείλει την ελλειμματική κατάσταση στις υπηρεσίες διάγνωσης και ψυχοκοινωνικής στήριξης στη γενική και ειδική εκπαίδευση (ΕΔΥ, ΣΔΕΥ & ΚΕΔΑΣΥ) στην Κρήτη, εκδίδοντας κοινή επιστολή διαμαρτυρίας με την Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης και το Σύλλογο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Κρήτης.
Σε αυτή την κατεύθυνση, των συλλογικών διεκδικήσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών οι κοινωνικοί/ές λειτουργοί παίρνουμε θέση!
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης του ΣΚΛΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του ΕΝΕΕΓΥΛ και ΕΕΕΕΚ και στέκεται στο πλευρό των Συλλόγων διδασκόντων, ΕΕΠ και ΕΒΠ των σχολείων.
Καλούμε συναδέλφισσες και συναδέλφους να κάνουνε και δικής τους υπόθεση την διεκδίκηση σύγχρονων, ασφαλών και πλήρως στελεχωμένων σχολείων σε συντονισμό με γονείς, εκπαιδευτικούς, σωματεία και μαζικούς φορείς!
Όλες και όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο(Λότζια), στις 17:30 το απόγευμα – την ώρα που το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει.
Διεκδικούμε:
- Άμεση μετεγκατάσταση των σχολείων σε ασφαλείς χώρους.
- Άμεση χρηματοδότηση για ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων.
- Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Υγεία και Παιδεία, με πλήρως στελεχωμένο δίκτυο υπηρεσιών και δομών διάγνωσης, θεραπείας, αποκατάστασης και υποστήριξης.
- Σύσταση πλήρως καταρτισμένης διεπιστημονικής ομάδας σε κάθε σχολείο με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας που να αποτελείται από κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, εργοθεραπευτή, σχολικό νοσηλευτή, λογοθεραπευτή, φυσιοθεραπευτή, ειδικούς παιδαγωγούς και ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Ο αριθμός όλων των παραπάνω ειδικοτήτων οφείλει να είναι ποσοτικά ανάλογος ως προς τον μαθητικό πληθυσμό της εκάστοτε σχολικής μονάδας.
- Άμεση δημιουργία μόνιμων οργανικών θέσεων για την πλήρη στελέχωση ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε κάθε σχολική μονάδα ανάμεσα τους και Κοινωνικών Λειτουργών.
- Γενναία χρηματοδότηση για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων/αναπληρωτών».
Σύλλογοι Διδασκόντων, Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού του ΕΝΕΕΓΥΛ Ηρακλείου και του ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου
«Οι μαθητές είναι στοιβαγμένοι, οι αίθουσες είναι ανεπαρκείς και ακατάλληλες για μάθηση, παρεμβάσεις και θεραπείες»
Παράλληλα, σχετικές ανησυχίες εκφράζουν με ανακοίνωσή τους και οι Σύλλογοι Διδασκόντων, Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού του ΕΝΕΕΓΥΛ Ηρακλείου και του ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου. Αναλυτικά οι Σύλλογοι αναφέρουν:
«Οι σύλλογοι Διδασκόντων, Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού του ΕΝΕΕΓΥΛ Ηρακλείου και του ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου εκφράζουμε την έντονη αγανάκτηση και ανησυχία μας για το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε προ ημερών, με την κατάρρευση μέρους του πρανούς του οικοπέδου των σχολείων μας, όπου βρίσκονται περιμετρικά τα θερμοκήπια και παρτέρια, εντός της σχολικής μονάδας.
Ευτυχώς, το περιστατικό συνέβη ημέρα Σάββατο, και δεν υπήρχαν μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό στο χώρο. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε αναπάντεχο. Αναδεικνύει για άλλη μια φορά τους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια των σχολικών μας εγκαταστάσεων και ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των μαθητών και των εργαζομένων μας, από τη χρόνια υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των σχολείων.
Το περιστατικό αυτό ελπίζουμε να σας θορυβήσει και να ασχοληθείτε επιτέλους με το κτηριακό πρόβλημα των σχολείων μας, τα οποία εδώ και 20 χρόνια στεγάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες -container-. Οι μαθητές είναι στοιβαγμένοι, οι αίθουσες είναι ανεπαρκείς και ακατάλληλες για μάθηση, παρεμβάσεις και θεραπείες. Υπάρχουν χώροι που πλημμυρίζουν από τις βροχές κάθε χρόνο, δεν υπάρχουν διαδραστικοί πινάκες και ο υπάρχων υλικοτεχνικός εξοπλισμός νέων τεχνολογιών, απαραίτητων για την ειδική εκπαίδευση δε λειτουργεί ή δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω έλλειψης χώρου.
Ο προαύλιος χώρος είναι ανεπαρκής και ακατάλληλος για όλους τους μαθητές, και ιδιαίτερα για εκείνους που κινούνται με αμαξίδια, στον περιβάλλοντα χώρο της σχολικής μονάδας και σε αρκετές αίθουσες. Επιπλέον απουσιάζουν κατάλληλες υποδομές αναφορικά με την προστασία και το σεβασμό της ιδιωτικότητας και της αυτοδιαχείρησης των μαθητών μας (τουρκικές τουαλέτες/έλλειψη χώρου αλλάγής πάνας-ρούχων). Δύσκολη είναι και η πρόσβαση βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα ασθενοφόρα, πυροσβεστική κοκ. Η συνολική εικόνα που σας περιγράφεται έχει γνωστοποιηθεί επίσημα στους υπεύθυνους φορείς εδώ και πολλά χρόνια.
Στα εν λόγω σχολεία φοιτούν 200 μαθητές από την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου με αναπηρίες που έχουν σύνθετες και πολλαπλές εκπαιδευτικές ανάγκες. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ρισκάρουμε ξανά την ασφάλεια των μαθητών μας όπως και τη δική μας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πούμε ακόμα μία φορά «από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα». Δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε τη μόρφωση των μαθητών μας και το σύνθετο επιστημονικό μας έργο. Το παρόν συγκρότημα δεν πληροί ούτε κατ’ ελάχιστο τις προδιαγραφές για να στεγάσει μαθητές ειδικής αγωγής και αποτελεί κίνδυνο εδώ και πολλά χρόνια. Οι διαθέσιμοι χώροι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις σχολικής μονάδας καθώς και η ασυνεπής συντήρησή τους καθιστά τα σχολεία ανεπαρκή και όπως είδαμε και επικίνδυνα.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ!
Διεκδικούμε:
- Την άμεση μετεγκατάσταση των δύο σχολείων μας σε ασφαλές και κατάλληλο κτήριο, όπου οι μαθητές μας και το προσωπικό δεν θα εκτίθενται σε κινδύνους λόγω υποδομών που δεν ανταποκρίνονται στις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας. Κτήρια που θα πληρούν όλες τις προυποθέσεις ενός σύγχρονου σχολείου ισότητας.
- Την ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος και για τα δύο σχολεία με εγκαταστάσεις σύγχρονες, ασφαλείς και κατάλληλες για το σύνθετο, απαιτητικό, επιστημονικό έργο επαγγελματικής εκπαίδευσης και προετοιμασίας παιδιών με αναπηρίες.
Το αίτημά μας δεν είναι απλώς λογικό και δικαιολογημένο, αλλά και επιτακτικό. Ως εκπαιδευτικοί δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από την πλήρη εξασφάλιση συνθηκών που εγγυώνται ένα ασφαλές εκπαιδευτικό περιβάλλον, που θα διασφαλίζει και την ποιοτική τους εκπαίδευση. Η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα έχουν το δικαίωμα να απαιτούν ένα ασφαλές και κατάλληλο περιβάλλον μάθησης, με την ισότιμη και ΑΣΦΑΛΗ συμμετοχή τους και η Πολιτεία, από την πλευρά της έχει την ευθύνη να το διασφαλίσει. Άλλωστε, η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού, που η χώρα μας έχει επικυρώσει από το 1992, υποχρεούται να εξασφαλίσει σε ΚΑΘΕ παιδί την αναγκαία προστασία και φροντίδα για την ευημερία του.
Οι γονείς δεν ξαναστέλνουν τα παιδιά τους. Zητάμε άμεση μεταστέγαση».