Σχεδόν χίλιοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν ήδη παραιτηθεί από σχολεία όλης της χώρας τη φετινή χρονιά, καθώς το κόστος διαβίωσης είναι δυσβάσταχτο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, κατά τη συζήτηση, σχετικής επίκαιρης ερώτησης, συνολικά παραιτήθηκαν ή δεν ανέλαβαν υπηρεσία 837 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ, από τις προσλήψεις που έγιναν την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Συγκεκριμένα δεν ανέλαβαν υπηρεσία ή παραιτήθηκαν 585 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και 252 μέλη ΕΕΠ. Για την τρίτη φάση δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία καθώς οι προσληφθέντες αναλαμβάνουν υπηρεσία 6 και 7 Νοεμβρίου. Όπως διαφαίνεται ο αριθμός των παραιτήσεων θα μεγαλώνει όσο ανακοινώνονται νέες προσλήψεις από το υπουργείο Παιδείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας έχουν ανακοινωθεί συνολικά 32.681 προσλήψεις αναπληρωτών. Το ποσοστό των παραιτήσεων δηλαδή αγγίζει φέτος το 2.5%.
Τι ποινές αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές
Τα τα φαινόμενα της παραίτησης και της άρνησης ανάληψης υπηρεσίας των εκπαιδευτικών δημιουργούν κάθε χρόνο πονοκέφαλο στο υπουργείο Παιδείας που πρέπει να προκηρύσσει ξανά και ξανά τις ίδιες θέσεις. Για να αποφύγει τον πονοκέφαλο το υπουργείο έχει θεσπίσει αυστηρές ποινές για τους εκπαιδευτικούς που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.
Συγκεκριμένα, οι αναπληρωτές που θα προσληφθούν και δεν αναλάβουν υπηρεσία ή την αναλάβουν και παραιτηθούν, αποκλείονται δύο χρόνια από τα σχολεία. Ο αποκλεισμός μετράει για το τρέχον και το επόμενο σχολικό έτος
Στην περίπτωση που υπάρχει ειδική προκήρυξη τότε ο αποκλεισμός είναι για τρία χρόνια. Αυτό δεν ισχύει για τους αναπληρωτές και τα μέλη ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού που υπηρετούν στα καταστήματα κράτησης.
Γιατί παραιτούνται οι εκπαιδευτικοί
Ο θεσμός του αναπληρωτή είναι, κατά πολλούς εκπαιδευτικούς, βάρβαρος, καθώς τους αναγκάζει να γυρίζουν κάθε χρόνο την Ελλάδα με μία βαλίτσα στο χέρι.
Οι αναπληρωτές κάθε Σεπτέμβρη (στην καλύτερη περίπτωση) θα πρέπει να μεταβούν στον τόπο που έχουν προσληφθεί και να παραμείνουν εκεί μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Η στεγαστική κρίση όμως που πλήττει όλη τη χώρα κάνει πολλές φορές αδύνατη την εύρεση στέγης. Ακόμα και να βρεθεί στέγη, πολλές φορές το κόστος είναι δυσβάσταχτο.
Οι ειδήσεις για αναπληρωτές που έχουν προσληφθεί σε τουριστικό νησιά και κοιμούνται στα αυτοκίνητα κάνουν -πλέον κάθε χρόνο- τον γύρο του διαδικτύου. Η πολιτεία δεν λαμβάνει μέριμνα για να στεγάσει τους εκπαιδευτικούς της, ενώ ο μισθός ενώ νεοπροσλαμβανόμενου αναπληρωτή είναι μόλις 953 ευρώ.