Breaking news

1ο Γυμνάσιο Βύρωνα
A

Δεύτερο κρούσμα μηνιγγίτιδας έκανε την εμφάνιση του σε σχολείο μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Ο λόγος για το 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα το οποίο σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη 31 Οκτωβρίου θα παραμείνει κλειστό για απολύμανση λόγο κρούσματος μηνιγγίτιδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σχολείου τα μαθήματα σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν μέσω τηλεκπαίδευσης με webex, σύμφωνα με το αναρτημένο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Κλειστά δύο σχολεία στην Πάτρα

Θυμίζουμε ότι αυτό είναι το δεύτερο κρούσμα μηνιγγίτιδας που εμφανίζεται φέτος καθώς μέχρι χτες, Τρίτη, ήταν κλειστά το 2ο ΕΠΑΛ και το 6ο ΕΠΑΛ Πάτρας για τον ίδιο λόγο.

Τα δύο σχολεία έκλεισαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν μια μαθήτρια έχασε τις αισθήσεις της μέσα στην τάξη και αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο διαπιστώθηκε ότι πάσχει από μηνιγγιτιδόκοκκο. Σύμφωνα με νεότερες τελευταίες πληροφορίες η ανήλικη εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα και πώς μεταδίδεται

Μηνιγγίτιδα είναι η λοίμωξη που αναπτύσσεται στις μήνιγγες και τον υπαραχνοειδή χώρο του εγκεφάλου. Διακρίνεται σε βακτηριακή ή πυογόνο, ιογενή, φυματιώδη και μυκητιασική ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί. Η βακτηριακή μορφή είναι η πιο συχνή.

Η μηνιγγίτιδα μεταδίδεται αποκλειστικά με άμεση επαφή, δηλαδή από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων των αναπνευστικών εκκρίσεων. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον και η πηγή εξάπλωσής του είναι ο ασυμπτωματικός αποικισμός του ανώτερου αναπνευστικού, ο οποίος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία. 

Ο πνευμονιόκοκκος και ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι τα συνηθέστερα υπεύθυνα παθογόνα και ευθύνονται για το 80% των περιπτώσεων μηνιγγίτιδας. Ανιχνεύονται επίσης και ο Αιμόφιλος, ο σταφυλόκοκκος, οι Gram αρνητικοί βάκιλοι, ο στρεπτόκοκκος της Αγαλακτίας και η Listeria Monocytogenes.

Τα κυριότερα κλινικά σημεία είναι πυρετός, διαταραχή του επιπέδου συνείδησης (λήθαργος, υπνηλία, σύγχυση), πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία και αιμορραγικό εξάνθημα (μικρά κόκκινα στίγματα στο δέρμα που ΔΕΝ εξαφανίζονται με την πίεση). Σε πολύ βαριές περιπτώσεις, εμφανίζεται διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, σηπτικό sock, κώμα και θάνατος μέσα σε λίγες ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Στην μηνιγγίτιδα απαιτείται άμεση θεραπεία με αντιβιοτικά. Η διάρκεια τις θεραπείας καθορίζεται από το υπεύθυνο παθογόνο και την κλινική εικόνα του ασθενούς. Σε μη ανταπόκριση στην αντιβιοτική θεραπεία ή όταν το μικρόβιο είναι πνευμονιόκοκκος χορηγείται κορτιζόνη για λίγες μέρες, παράλληλα με την αντιβιοτική θεραπεία. Η κορτιζόνη καταστέλλει την φλεγμονώδη απάντηση και αυξάνει την επιβίωση του ασθενούς.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις