Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος, η 24ωρη απεργία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) οδηγήθηκε στα δικαστήρια από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και κρίθηκε παράνομη.
Η απόφαση ελήφθη με διαδικασίες fast track, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς φορείς και εκπαιδευτικούς. Ωστόσο, η ΑΔΕΔΥ ανέλαβε δράση και επαναπροκήρυξε την απεργία, καλύπτοντας τόσο τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απαγόρευσε στην ΔΟΕ την πραγματοποίηση της απεργίας, επιβάλλοντας και χρηματική ποινή ύψους 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα του Υπουργείου Παιδείας να κηρυχθούν παράνομες και μελλοντικές απεργίες με τα ίδια αιτήματα, κρίνοντας αυτό το αίτημα "μη νόμιμο".
Η απεργία θα πραγματοποιηθεί κανονικά αύριο, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, παρά την δικαστική απόφαση.
Η ΑΔΕΔΥ, ως απάντηση στη δικαστική απόφαση, προκήρυξε νέα 24ωρη απεργία για την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024, καλύπτοντας τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ως αποτέλεσμα, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.
Τα αιτήματα της ΔΟΕ
Η ΔΟΕ, παρά την προσφυγή του υπουργείου στα δικαστήρια, επιμένει πως η απεργία θα πραγματοποιηθεί. Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των εκπαιδευτικών είναι:
- Αυξήσεις στους μισθούς,
- Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας,
- Κατάργηση της αξιολόγησης που θεωρούν αντιεπιστημονική,
- Δικαιώματα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
Η ΔΟΕ καταγγέλλει τη στάση του υπουργείου ως «ρεσιτάλ αυταρχισμού» και τονίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, αντί να επιλύσει τα προβλήματα της εκπαίδευσης.
Κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν αύριο με μαζικές συγκεντρώσεις σε πάνω από 50 πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αττικής στις 10 π.μ., όπου εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστές θα διαμαρτυρηθούν για τη διαδικασία ακρόασης δύο εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ Πειραιά, οι οποίοι κινδυνεύουν με απόλυση για συνδικαλιστικούς λόγους.
Η παραπομπή των δύο εκπαιδευτικών έχει προκαλέσει ευρεία στήριξη από εκπαιδευτικούς φορείς, ενώ χιλιάδες υπογραφές αλληλεγγύης έχουν συγκεντρωθεί.
Το ευρύτερο πλαίσιο
Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προσφύγει στη δικαιοσύνη βασίστηκε στον Νόμο Χατζηδάκη (Ν. 4808/21), ο οποίος αυστηροποιεί τους όρους για την κήρυξη απεργιών. Η εφαρμογή του νόμου αυτού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε πολλούς τομείς του δημόσιου τομέα, με αποκορύφωμα τη συγκεκριμένη απεργία, η οποία θεωρείται συμβολική για το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία.
Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν επίσης την πολιτική συγχωνεύσεων σχολείων και την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι αλλαγές υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο και δυσχεραίνουν το έργο τους.
Η αυριανή απεργία και οι κινητοποιήσεις αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό ορόσημο για το εκπαιδευτικό κίνημα στην Ελλάδα, με τη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπαιδευτικών να είναι πλέον πιο έντονη από ποτέ.
Τι θα γίνει με τα σχολεία σήμερα;
Μετά την πρωτοφανή κίνηση του Υπουργείου που ένωσε όλους τους εκπαιδευτικούς όπως φαίνεται όλα τα σχολεία θα κλείσουν. Όχι μόνο δημοτικά αλλά και τα γυμνάσια και τα λύκεια
Οι μαθητές θα ενημερωθούν στο σχολείο (εφόσον η απόφαση για απεργία πάρθηκε μετά το κλείσιμο των σχολείων την Τρίτη) αν το σχολείο τους θα κλείσει...πράγμα το οποίο όπως φαίνεται θα γίνει