Σήμερα Δευτέρα ή αύριο Τρίτη αναμένεται τελικά να ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας η Β' φάση προσλήψεων αναπληρωτών, όπου είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος της καθυστέρησης οφείλεται στα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομίας και Εσωτερικών) τα οποία δεν έχουν εγκρίνει ακόμη τις νέες πιστώσεις για την πρόσληψη περίπου 9.000 αναπληρωτών.
Το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να λάβει την απαραίτητη έγκριση σήμερα, Δευτέρα. Μόλις το υπουργείο λάβει το τελικό «οκ» θα προχωρήσει στην ανακοίνωση περίπου 9.000 ονομάτων αναπληρωτών. Ενδέχεται λοιπόν η Β' φάση να ανακοινωθεί σήμερα ή το πολύ αύριο. Αργότερα μέσα στην ημέρα θα έχουμε νεότερες πληροφορίες όσον αφορά την εξέλιξη της διαδικασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Β' φάση προσλήψεων αναπληρωτών αναμενόταν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Απορίας άξιο είναι το ότι το υπουργείο Παιδείας προχωρούσε τις διαδικασίες για την καταγραφή των κενών χωρίς παράλληλα να έχει λάβει τις απαραίτητες πιστώσεις. Θύμα της καθυστέρησης είναι τελικά οι μαθητές που χάνουν χιλιάδες ώρες μαθημάτων αλλά και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που παραμένουν κολλημένοι στην ανεργία. Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή «Πατρέας» και το forum pde, από τους 10.000 εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν φέτος, οι 1.944 έλαβαν κάποιου είδους μακροχρόνια άδεια ενώ υπήρξαν και που 18 δεν ανέλαβαν υπηρεσία. Οι πλειονότητα των αδειών (1.200 περίπου) αφορά νέους γονείς και δόθηκαν λόγω κύησης, λοχείας και ανατροφής.
Το Proson.gr παρακολουθεί τις διαδικασίες και θα ενημερώσει άμεσα για οποιαδήποτε εξέλιξη. Δείτε ΕΔΩ τα κενά ανά κλάδο και ειδικότητα που έχουν καταγράψει τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.
Με χιλιάδες κενά άνοιξαν τα σχολεία
Σε περίπου 18.000 υπολογίζει τα κενά στα σχολεία όλων των βαθμίδων η Διδασκαλική Ομοσπονδία Εκπαίδευσης, με τα 10.000 περίπου εξ’ αυτών να εντοπίζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Σε συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης, σημείωσε ότι ο αριθμός αυτός αφορά όλες τις ειδικότητες, καθώς επίσης και την παράλληλη στήριξη.
Ενδεικτικά, στη Γ' Αθήνας, τα κενά είναι περίπου 700, στον νομό Αχαΐας 224, στον νόμο Κορινθίας 169 και στην Εύβοια 152. Επιπλέον, δήλωσε ότι περίπου το 50% των ολοήμερων δεν λειτουργούν.
Πέραν της υποστελέχωσης των σχολείων, η ΔΟΕ τόνισε και το ζήτημα των απαράδεκτων συγχωνεύσεων τμημάτων πανελλαδικά, με περισσότερα από 1.000 τμήματα να έχουν κλείσει.
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, έχουν πολλαπλασιαστεί οι ακατάλληλοι χώροι διδασκαλίας και τα κοντέινερ στα οποία κάνουν μάθημα οι μαθητές και εκτίμησε ότι τα 250 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εξαγγελθεί για το «συμάζεμα» των σχολικών υποδομών «δεν θα είναι επί της ουσίας».