Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για την εκκίνηση των αιτήσεων χορήγησης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Η απόφαση ρυθμίζει δύο παράλληλες συνιστώσες:
- Την εκκίνηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων περί χορήγησης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης καθώς και τον καθορισμό των διεθνών αναγνωρισμένων οίκων που κατατάσσουν παγκοσμίως πανεπιστημιακά ιδρύματα.
- Την ρύθμιση της διαδικασίας κατάθεσης εγγυητικής επιστολής και επιμερισμός του καταβαλλόμενου παραβόλου κατά την υποβολή αίτησης περί χορήγησης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων - Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης
Σύμφωνα με την απόφαση, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων περί χορήγησης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτήματος των μη κρατικών πανεπιστημίων εκκινεί την 2η Ιανουαρίου 2025 και λήγει την 1η Μαρτίου 2025, προκειμένου η άδεια να αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2025 - 2026.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν τα κρατικά ή ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, τα οποία εδρεύουν και λειτουργούν σε χώρα άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτης χώρας (μητρικό ίδρυμα) ή τα νομίμως εξουσιοδοτημένα πρόσωπα από το μητρικό ίδρυμα.
Κάθε παράρτημα ιδιωτικού πανεπιστημίου θα πρέπει να διαθέτει κατ’ ελάχιστον τρεις Σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία. Το παράρτημα δύναται να αποτελείται και από μία κατ’ ελάχιστον Σχολή με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα κύκλου σπουδών, εφόσον το μητρικό ίδρυμα καταλαμβάνει μια από τις πρώτες 20 θέσεις στη διεθνή κατάταξη πανεπιστημίων.
Οι διεθνώς αναγνωρισμένοι οίκοι, που κατατάσσουν παγκοσμίως τα πανεπιστήμια, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2025 - 2026, είναι οι εξής:
- Academic Ranking of World Universities (ΑRWU)
- Times Higher Education (THE)
- Quacquarelli Symonds (QS)