Breaking news

INTIME
A

Για το τέλος της εβδομάδας και συγκεκριμένα για την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση της Β' φάσης προσλήψεων αναπληρωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Proson.gr το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει περίπου 9.000 ονόματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζουμε ότι στην Α΄ φάση φέτος προσλήφθηκαν συνολικά 28.730 αναπληρωτές.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, τελικά, στη Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών θα συμπεριληφθούν και οι προσλήψεις ΖΕΠ και ΔΥΕΠ καθώς έγγραφο του υπουργείου προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σημείωνε: «Παρακαλούμε όπως προβείτε στην ηλεκτρονική καταχώριση απευθείας στο ΟΠΣΥΔ των λειτουργικών κενών των σχολικών μονάδων Γενικής Εκπαίδευσης, των ΔΥΕΠ, των Τάξεων Υποδοχής (Τ.Υ.) Ι και ΙΙ Ζ.Ε.Π. (ενόψει της ίδρυσής τους)».

Επιπλέον, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στη β' φάση δεν θα περιλαμβάνονται οι προσλήψεις για το πρόγραμμα ΜΝΑΕ (Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ). Μάλιστα, στην παρούσα φάση δεν καταχωρίζονται λειτουργικά κενά των τμημάτων εναλλακτικής ενισχυτικής διδασκαλίας στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΜΝΑΕ, όπως και του Έτους Μαθητείας των ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας έχει λάβει έγκριση πρόσληψης για 41.900 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, συνολικά, για το τρέχον σχολικό έτος ενώ πέρσι συνολικά προσελήφθηκαν πάνω από 50.000 αναπληρωτές.

Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα έχουμε περικοπές προσλήψεων αναπληρωτών καθώς πέρσι είχαμε περίπου 55.000 (αναπληρωτές και μόνιμους που πήραν σύνταξη) ενώ φέτος ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας στοχεύει συνολικά 52.000 περίπου (41.900 αναπληρωτές και 10.000 μόνιμοι).

Με 18.000 κενά άνοιξαν τα σχολεία

Σε περίπου 18.000 υπολογίζει τα κενά στα σχολεία όλων των βαθμίδων η Διδασκαλική Ομοσπονδία Εκπαίδευσης, με τα 10.000 περίπου εξ’ αυτών να εντοπίζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Σε συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης, σημείωσε ότι ο αριθμός αυτός αφορά όλες τις ειδικότητες, καθώς επίσης και την παράλληλη στήριξη.

Ενδεικτικά, στη Γ' Αθήνας, τα κενά είναι περίπου 700, στον νομό Αχαΐας 224, στον νόμο Κορινθίας 169 και στην Εύβοια 152. Επιπλέον, δήλωσε ότι περίπου το 50% των ολοήμερων δεν λειτουργούν.

Πέραν της  υποστελέχωσης των σχολείων, η ΔΟΕ τόνισε και το ζήτημα των απαράδεκτων συγχωνεύσεων τμημάτων πανελλαδικά, με περισσότερα από 1.000 τμήματα να έχουν κλείσει.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, έχουν πολλαπλασιαστεί οι ακατάλληλοι χώροι διδασκαλίας και τα κοντέινερ στα οποία κάνουν μάθημα οι μαθητές και εκτίμησε ότι τα 250 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εξαγγελθεί για το «συμάζεμα» των σχολικών υποδομών «δεν θα είναι επί της ουσίας».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις