Νέο νομοσχέδιο για την «αναδιάρθρωση» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει στα σκαριά το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου, που δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας, η «αναδιάρθρωση» θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης και της συγχώνευσης δεκάδων πανεπιστημιακών τμημάτων σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο θα ακολουθήσει την «πεπατημένη» μέθοδο που χρησιμοποίησε το 2023 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου και βασίστηκε στη συνένωση όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Μέσω του συστήματος αυτού θα επέλθει ολικό λίφτινγκ στα ΑΕΙ και αναμένεται να αλλάξει άρδην ο χάρτης της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ποια Τμήματα θα κλείσουν
Πρώτα στη λίστα του υπουργείου προς διαγραφή είναι τα Τμήματα τα οποία τα τελευταία χρόνια δέχονται μικρό αριθμό φοιτητών, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Αξίζει να θυμίσουμε ότι φέτος υπήρξαν πάνω από 50 Τμήματα που δέχτηκαν από έναν έως και μόλις 20 πρωτοετείς φοιτητές (!) λόγω της δυσκολίας που βάζει στους υποψήφιους η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Στο Μαθηματικό της Σάμου εισήχθησαν μόλις 14 πρωτοετείς φοιτητές
- Στη Σχολή Γαλλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ καλύφθηκαν μόλις 13 θέσεις
- Στο Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο υπήρξαν μόνο 6 επιτυχόντες
Μήπως τελικά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θεσπίστηκε από την πρώην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με σκοπό να «αποκαλύψει» πως τελικά έχουμε περισσότερα ΑΕΙ από όσα χρειαζόμαστε; Αξίζει να σημειωθεί ότι την τετραετία που εφαρμόζεται η ΕΒΕ (2021-2024) έχουν μείνει κενές περίπου 48.000 θέσεις στα δημόσια Πανεπιστήμια.
Εξάλλου, προ των πυλών είναι και η έναρξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που θέσπισε επίσης η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και κάπως πρέπει να γεμίσουν και αυτά!