Νέο περιστατικό πτώσης σοβάδων από το ταβάνι σημειώθηκε, τρεις εβδομάδες, μετά το πρώτο «κουδούνι» της σχολικής χρονιάς, σε σχολείο της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, σοβάδες έπεσαν την ώρα του μαθήματος σε συγκρότημα του 3ου γυμνασίου και 3ου λυκείου Θεσσαλονίκης.
Το ευτύχημα είναι ότι δεν τραυματίστηκαν κάποιοι μαθητές, καθώς απουσίαζαν και δεν κάθονταν στα θρανία, όπου έπεσαν οι σοβάδες.
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τόνιζαν ότι η μεταφορά του Διαπολιτισμικού Λυκείου στο εν λόγω συγκρότημα θα πολλαπλασίαζε τα προβλήματα λειτουργίας και υποδομών, ωστόσο δεν εισακούστηκαν από τους αρμόδιους.
Ανακοίνωση Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Πιο αναλυτικά, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει ως εξής:
«Πρόκειται για το σχολείο, στο οποίο η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν να μεταφέρουν και το Διαπολιτισμικό Λύκειο, παρά τις αντιδράσεις των γονέων και των εκπαιδευτικών που τόνιζαν τα προβλήματα λειτουργίας και υποδομών που ήδη υπάρχουν και που θα πολλαπλασιαστούν με την συστέγαση.
Μάλιστα, το καλοκαίρι μέσα στον Αύγουστο, ο Δήμος έστειλε συνεργεία για να γίνει διαχωρισμός αιθουσών με γυψοσανίδες, ενώ οι γονείς καταδείκνυαν τα προβλήματα που υπάρχουν στο κτίριο και την αυλή του σχολείου. Σε όλα αυτά οι υπηρεσίες έδιναν υποσχέσεις για μελλοντικές παρεμβάσεις, αφού το μόνο τους ενδιέφερε ήταν να δημιουργηθούν οι χώροι για να εγκατασταθεί το Διαπολιτισμικό Λύκειο.
Το σύνθημα του πανό που κρέμασαν οι γονείς έξω από το σχολείο, ήδη από το καλοκαίρι:
Τα σχολεία δεν είναι αποθήκες ψυχών
Σύγχρονα σχολεία για όλα τα παιδιά
δυστυχώς δεν συγκίνησε τους αρμόδιους φορείς, για να έρθει σήμερα το συγκεκριμένο περιστατικό, για να επαληθεύσει τους γονείς και να εκθέσει τον Δήμο και την Κυβέρνηση.
Θεωρούμε πως και αυτό το περιστατικό είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης εγκατάλειψης από τις διοικήσεις των Δήμων και της χρόνιας υποχρηματοδότησης της Παιδείας.
Απαιτούμε εδώ και τώρα
Πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτίρια άμεσα. Ο ουσιαστικός ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
Κατασκευή νέων, ασφαλών και σύγχρονων σχολικών κτιρίων, αλλά και αναβάθμιση των σχολικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των αυξημένων εκπαιδευτικών απαιτήσεων του 21ου αιώνα».